« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Executori judecătoreşti
Official partner: Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti din România
Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti
JURIDICE

Pozitia UNEJR ref. evacuarea PRM
11.01.2011 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti din Romania a dat publicitatii un comunicat cu privire la evenimentele produse in data de 4 ianuarie 2011, in timpul procedurii de executare silita pentru evacuarea debitorului Partidul Romania Mare (PRM) din imobilul aflat in Bucuresti, str. Emile Zola nr. 2, sector 1, Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti din Romania (UNEJR) precizeaza urmatoarele:

„UNEJR isi exprima dezacordul fata de maniera in care presedintele PRM, domnul Corneliu Vadim Tudor, a inteles sa se comporte fata de un executor judecatoresc aflat in cursul exercitarii atributiilor sale profesionale, mai ales ca domnia sa, in calitate de lider de partid politic si europarlamentar, beneficiind totodata de notorietatea dobandita ca poet si publicist, se poate constitui astfel intr-un exemplu negativ pentru alte persoane aflate in situatii similare.

Precizam ca executorii judecatoresti sunt investiti de lege sa indeplineasca un serviciu de interes public, constand in punerea in executare silita a dispozitiilor cu caracter civil din titlurile executorii, dispozitii pe care cei obligati sa le indeplineasca refuza sa le respecte de bunavoie. Necesitatea existentei si activitatii executarilor judecatoresti rezida tocmai din realitatea ca in lipsa lor, in cazul persoanelor ce refuza indeplinirea de bunavoie a obligatiilor legale ce le revin, titlurile executorii respective, inclusiv hotararile judecatoresti, ar ramane simple inscrisuri fara un efect concret pentru cei carora le sunt recunoscute acele drepturi. Trebuie subliniat insa faptul ca toata procedura executarii silite, ca parte a procesului civil, se desfasoara sub control judiciar, fiind incuviintata orice executare silita in prealabil de catre instanta de executare, instanta chemata de asemenea sa se pronunte asupra tuturor incidentelor sau contestatiilor ce pot aparea. Rezulta astfel ca activitatea executorului judecatoresc nu are nicidecum un caracter arbitrar sau personal, ea desfașurandu-se in conformitate cu normele legale instituite de societate si avand ca scop respectarea drepturilor si obligatiilor recunoscute membrilor societatii prin diversele categorii de titluri executorii, inclusiv hotarari judecatoresti.

In cazul mediatizat in ultimele zile – evacuarea PRM – executorul judecatoresc nu a facut altceva decat sa procedeze la aducerea la indeplinire a prevederilor unei hotarari judecatoresti, finalizand astfel procesul civil in care a fost pronuntata acea hotarare. Fara a comenta procedura executionala in sine, apreciem in acest caz atitudinea executorului judecatoresc care, aflat intr-un cadru extrem de mediatizat si confruntandu-se cu o atitudine extrem de agresiva la adresa sa a dat dovada de tactul si rabdarea necesara finalizarii procedurii de executare, evitand totodata escaladarea conflictului.

In acest context, nu putem decat sa condamnam alegerea facuta de domnul Corneliu Vadim Tudor de a se opune la aplicarea legii in sensul executarii hotararii judecatoresti prin proferarea de injurii, amenintari si manifestari de violenta la adresa executorului judecatoresc si a organelor de politie ce-l insoteau, incercand astfel impiedicarea actului de justitie. Tocmai calitatile publice enumerate in preambul ale domnului Corneliu Vadim Tudor, inclusiv cea de fost membru al Parlamentului Romaniei, ar fi trebuit sa-l recomande ca un aparator al legalitatii, si nicidecum ca un adversar violent si agresiv al acesteia si a persoanelor ce actionau in calitate de autoritate publica in sensul instaurarii ei.

PRESEDINTE U.N.E.J.R. ,
MARIUS CRAFCENCO”

 
Secţiuni: Content, Executori judecătorești | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD