Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Intalnire a membrilor CSM cu judecatorii si procurorii stagiari care au absolvit examenul de capacitate
11.01.2011 | JURIDICE.ro


Jud. Horatius Dumbrava, presedintele CSM, insotit de judecatorii Marius Tudose si Cristi Danilet, membri CSM, s-au intalnit luni, 10 ianuarie 2011, cu judecatorii stagiari care au absolvit examenul de capacitate si care urmeaza sa opteze pentru instantele in care isi vor desfasura activitatea ca judecatori inamovibili.

De asemenea, proc. George Balan, vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii, insotit de procurorul Dan Chiujdea, membru CSM, au avut o intalnire similara cu procurorii stagiari care au absolvit acelasi examen.

Redam alocutiunile sustinute:

Jud. Horatius DUMBRAVA: „In primul rand va adresez felicitari: ati absolvit examenul de capacitate, cel mai greu examen din viata unui magistrat. De aceea, sunt convins ca sunteti foarte bine pregatiti. Dincolo de convingerea mea, urmeaza sa demonstrati acest lucru in activitatea zilnica, solutionand cauzele cu care vor fi sesizate instantele din care veti alege azi sa faceti parte.

Pornim la drum, oarecum, impreuna: avem un Consiliu Superior al Magistraturii care de vineri si-a inceput activitatea intr-o noua componenta, iar dvs sunteti o noua generatie de judecatori care veti deveni inamovibili odata cu numirea in functie pe care o va face Presedintele Romaniei. Este un drum greu: noi avem decizii de luat in privinta carierei dvs. si a modului de functionare a instantelor pentru a proteja justitia de orice forma de presiune. Dvs. aveti de dat hotarari pentru a rezolva intr-un termen adecvat problemele cetatenilor care apeleaza la instante ca la ultimul bastion al dreptatii si apararii drepturilor lor.

73 de judecatori si 95 de procurori au absolvit examenul de capacitate finalizat in luna decembrie 2010. Urmeaza ca in cateva zile sa deveniti magistrati care se bucura de inamovibilitate, respectiv stabilitate. Va urez sa va exercitati cu demnitate si responsabilitate nobila functie pe care o detineti. Succes!”

Jud. Cristi DANILET: „Acum 10 ani am absolvit examenul de capacitate si am fost in ipostaza in care sunteti dvs astazi. Am fost deosebit de mandru atunci si asa am fost in fiecare zi a carierei mele. Va doresc acelasi lucru: sa fiti constienti ca ati intrat intr-o profesie in care legea e cuvantul de baza, iar demnitatea e ceea ce trebuie sa caracterizeze magistratura.

In cateva zile veti fi numiti judecatori inamovibili. Sper sincer ca realizati imensul rol pe care il aveti ca judecatori definitivi: prin activitatea dvs veti contribui la restabilirea ordinea de drept si veti asigura conservarea si respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. Practic, pe noi se sprijina democratia si statul de drept. Nimeni nu va putea sa va faca sugestii, sa va ameninte sau sa va dea dispozitii cum sa rezolvati dosarele. Din pacate, nu intotdeauna se respecta aceasta regula consacrata in standardele internationale privind justitia, ca si in legislatia nationala. De aceea, va reamintesc ca e de datoria dvs. sa rezistati oricaror forme de presiune.

A fi judecator e o indatorire pe care v-ati asumat-o. Zi de zi insa va trebui sa dati dovada de integritate: nu putem accepta sa fim tratati neconform statutului nostru – si aici Consiliul Superior al Magistraturii va fi sprijinul vostru. Dar nici nu putem sa ne credem dumnezei. Ne supunem doar legii si atat. Independenta fara responsabilitate ar fi arbitrariu.

Fara o justitie puternica, intreaga democratie s-ar prabusi instantaneu. Cred in judecatorul independent, asa cum cred in egala masura in judecatorul responsabil. Ramane sa o si demonstrati. Mult succes!”

Jud. Marius TUDOSE: „Va felicit pentru rezultatele obtinute in urma examenului de capacitate.

Stiu foarte bine ce eforturi ati depus pentru a ajunge aici si sper ca impreuna cu ceilalti membrii CSM sa rezolvam, intr-un termen rezonabil, problemele cu care va veti confrunta in instantele unde urmeaza sa activati. Ma refer aici la conditiile precare de lucru, la numarul mare de dosare ce urmeaza sa le solutionati, la indeplinirea unor atributii nejurisdictionale, la insuficienta personalului auxiliar de specialitate.

Nu trebuie sa va mai amintesc ca purtati pe umerii dumneavoastra o mare responsabilitate. Astazi sistemul din care facem parte sufera in privinta credibilitatii sale, iar intr-o perioada scurta de timp trebuie indeplinite conditionalitatile impuse de Mecanismul de Cooperare si Verificare impus de Comisia Europeana ca urmare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Prin efortul depus de fiecare dintre noi si eficienta activitatilor noastre contribuim atat la recredibilizarea sistemului judiciar cat si la ridicarea Mecanismul de Cooperare si Verificare.

Asa ca va urez mult succes in cariera dumneavoastra profesionala si va asigur de tot sprijinul nostru in depasirea problemelor cu care urmeaza sa va confruntati.”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate