Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Flux informații

Intalnire a membrilor CSM cu judecatorii si procurorii stagiari care au absolvit examenul de capacitate

11 ianuarie 2011 | JURIDICE.ro

Jud. Horatius Dumbrava, presedintele CSM, insotit de judecatorii Marius Tudose si Cristi Danilet, membri CSM, s-au intalnit luni, 10 ianuarie 2011, cu judecatorii stagiari care au absolvit examenul de capacitate si care urmeaza sa opteze pentru instantele in care isi vor desfasura activitatea ca judecatori inamovibili.

De asemenea, proc. George Balan, vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii, insotit de procurorul Dan Chiujdea, membru CSM, au avut o intalnire similara cu procurorii stagiari care au absolvit acelasi examen.

Redam alocutiunile sustinute:

Jud. Horatius DUMBRAVA: „In primul rand va adresez felicitari: ati absolvit examenul de capacitate, cel mai greu examen din viata unui magistrat. De aceea, sunt convins ca sunteti foarte bine pregatiti. Dincolo de convingerea mea, urmeaza sa demonstrati acest lucru in activitatea zilnica, solutionand cauzele cu care vor fi sesizate instantele din care veti alege azi sa faceti parte.

Pornim la drum, oarecum, impreuna: avem un Consiliu Superior al Magistraturii care de vineri si-a inceput activitatea intr-o noua componenta, iar dvs sunteti o noua generatie de judecatori care veti deveni inamovibili odata cu numirea in functie pe care o va face Presedintele Romaniei. Este un drum greu: noi avem decizii de luat in privinta carierei dvs. si a modului de functionare a instantelor pentru a proteja justitia de orice forma de presiune. Dvs. aveti de dat hotarari pentru a rezolva intr-un termen adecvat problemele cetatenilor care apeleaza la instante ca la ultimul bastion al dreptatii si apararii drepturilor lor.

73 de judecatori si 95 de procurori au absolvit examenul de capacitate finalizat in luna decembrie 2010. Urmeaza ca in cateva zile sa deveniti magistrati care se bucura de inamovibilitate, respectiv stabilitate. Va urez sa va exercitati cu demnitate si responsabilitate nobila functie pe care o detineti. Succes!”

Jud. Cristi DANILET: „Acum 10 ani am absolvit examenul de capacitate si am fost in ipostaza in care sunteti dvs astazi. Am fost deosebit de mandru atunci si asa am fost in fiecare zi a carierei mele. Va doresc acelasi lucru: sa fiti constienti ca ati intrat intr-o profesie in care legea e cuvantul de baza, iar demnitatea e ceea ce trebuie sa caracterizeze magistratura.

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

In cateva zile veti fi numiti judecatori inamovibili. Sper sincer ca realizati imensul rol pe care il aveti ca judecatori definitivi: prin activitatea dvs veti contribui la restabilirea ordinea de drept si veti asigura conservarea si respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. Practic, pe noi se sprijina democratia si statul de drept. Nimeni nu va putea sa va faca sugestii, sa va ameninte sau sa va dea dispozitii cum sa rezolvati dosarele. Din pacate, nu intotdeauna se respecta aceasta regula consacrata in standardele internationale privind justitia, ca si in legislatia nationala. De aceea, va reamintesc ca e de datoria dvs. sa rezistati oricaror forme de presiune.

A fi judecator e o indatorire pe care v-ati asumat-o. Zi de zi insa va trebui sa dati dovada de integritate: nu putem accepta sa fim tratati neconform statutului nostru – si aici Consiliul Superior al Magistraturii va fi sprijinul vostru. Dar nici nu putem sa ne credem dumnezei. Ne supunem doar legii si atat. Independenta fara responsabilitate ar fi arbitrariu.

Fara o justitie puternica, intreaga democratie s-ar prabusi instantaneu. Cred in judecatorul independent, asa cum cred in egala masura in judecatorul responsabil. Ramane sa o si demonstrati. Mult succes!”

Jud. Marius TUDOSE: „Va felicit pentru rezultatele obtinute in urma examenului de capacitate.

Stiu foarte bine ce eforturi ati depus pentru a ajunge aici si sper ca impreuna cu ceilalti membrii CSM sa rezolvam, intr-un termen rezonabil, problemele cu care va veti confrunta in instantele unde urmeaza sa activati. Ma refer aici la conditiile precare de lucru, la numarul mare de dosare ce urmeaza sa le solutionati, la indeplinirea unor atributii nejurisdictionale, la insuficienta personalului auxiliar de specialitate.

Nu trebuie sa va mai amintesc ca purtati pe umerii dumneavoastra o mare responsabilitate. Astazi sistemul din care facem parte sufera in privinta credibilitatii sale, iar intr-o perioada scurta de timp trebuie indeplinite conditionalitatile impuse de Mecanismul de Cooperare si Verificare impus de Comisia Europeana ca urmare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Prin efortul depus de fiecare dintre noi si eficienta activitatilor noastre contribuim atat la recredibilizarea sistemului judiciar cat si la ridicarea Mecanismul de Cooperare si Verificare.

Asa ca va urez mult succes in cariera dumneavoastra profesionala si va asigur de tot sprijinul nostru in depasirea problemelor cu care urmeaza sa va confruntati.”

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership