Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 
Noutăţi legislative
 
Print Friendly, PDF & Email

Modificarea normelor privind organizarea si efectuarea transporturilor rutiere
17.01.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 28 din data de 12 ianuarie 2011 a fost publicat Ordinul ministrului transporturilor si infrastructurii nr. 1007/2010 pentru modificarea si completarea Normelor privind organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 1.892/2006.

Ordinul aduce o serie de modificari Normelor privind organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora, dintre care enumaram urmatoarele:

Se modifica termenul in care operatorul de transport rutier are obligatia de a anunta agentiei teritoriale a Autoritatii Rutiere Romane – A.R.R. orice modificare aparuta fata de documentele care au stat la baza eliberarii licentei de transport, de la 30 de zile, cat era specificat in reglementarea anterioara, la  maximum 15 zile de la data aparitiei modificarii.

Se modifica perioada pentru care se poate elibera de catre A.R.R. copia conforma a licentei de transport.Noul act normativ stabileste ca aceasta  se elibereaza pentru perioade de minimum un an, fara a depasi perioada de valabilitate a licentei de transport.
In reglementarea anterioara, copia conforma a licentei de transport se elibera pentru perioade succesive de un an, fara a depasi data de expirare a valabilitatii licentei de transport.

Aceste modificari sunt valabile si in cazul eliberarii copiei conforme a certificatului de transport in cont propriu, care se vor elibera pentru perioade de minimum un an, fara a depasi perioada de valabilitate a certificatului de transport in cont propriu.

Se introduc obligatii noi in sarcina intreprinderilor/operatorilor de transport care efectueaza operatiuni de transport rutier, dintre mentionam:
– sa transmita anterior efectuarii transportului la Autoritatea Rutiera Romana – A.R.R., prin completarea unui formular in formatul electronic disponibil pe site-ul acesteia, datele solicitate referitoare la transportul rutier public de persoane prin servicii ocazionale;
– sa transmita Autoritatii Rutiere Romane – A.R.R., prin completarea unui formular, in formatul electronic disponibil pe site-ul acesteia, modificarile privind situatia conducatorilor auto angajati, in termen de cel mult 15 zile de la aparitia modificarii; cu precizarea ca fisele profesionale pot sa nu contina informatii din interiorul acestui termen;
– sa detina la sediul social tichetele de cantar prevazute la transportul marfurilor divizibile, pentru anul in curs si anul precedent;
– sa efectueze transportul asigurand un sistem de fixare a incarcaturii astfel incat acesta sa reziste la fortele exercitate atunci cand vehiculul este supus la acceleratiia caror valoare este precizata in actul normativ etc.

Autoritatea Rutiera Romana – A.R.R. inregistreaza in registrul electronic al conducatorilor auto, pentru toti conducatorii auto care efectueaza operatiuni de transport rutier marfuri si persoane, urmatoarele:
– datele de identificare ale conducatorului auto
– centrul de pregatire si perfectionare profesionala la care a urmat cursul;
– tipul/tipurile de certificat/certificate de competenta profesionala detinute;
– intreprinderile la care a fost angajat cu contract de munca in functia de conducator auto;
– sanctiunile aplicate pentru abateri de la prevederile legislatiei in domeniul transporturilor rutiere.

Autoritatea Rutiera Romana – A.R.R. incheie protocoale cu alte institutii privind furnizarea de informatii referitoare la sanctiunile aplicate conducatorilor auto pentru nerespectarea prevederilor legislatiei din domeniul transporturilor rutiere.

Ca si pana in prezent, Autoritatea Rutiera Romana – A.R.R intocmeste si aproba programul de transport interjudetean insa actul normativ precizeaza ca este necesara si consultarea prealabila a organizatiilor patronale reprezentative din domeniul transporturilor rutiere.

O noutate importanta o constituie faptul ca, Autoritatea Rutiera Romana – A.R.R., prin agentiile teritoriale, va aviza programele judetene de transport rutier public de persoane prin servicii regulate, dupa armonizarea acestora cu programul de transport rutier public de persoane prin servicii regulate in trafic interjudetean.

Se stabilesc noi conditii pentru eliberarea licentei pentru activitati conexe transportului rutier,  care trebuie sa indeolineasca cumulative conditiile de baza materiala, competenta profesionala si onorabilitate.

Se introduc doua noi sectiuni: „Controlul tehnic in trafic al vehiculelor rutiere” si „Verificarea respectarii limitelor maselor totale maxime autorizate ale vehiculelor rutiere utilizate la operatiunile de transport rutier”, cuprinzand mentiuni referitoare la:
– verificarile pe care le cuprinde controlul tehnic in trafic;
– planul de operatiuni pe baza caruia se efectueaza controlul tehnic in trafic;
– raportul de control tehnic in trafic;
– procedura de verificarea respectarii limitelor maselor totale maxime autorizate ale vehiculelor rutiere utilizate la operatiunile de transport rutier.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate