Dictionar de drept public. Drept constitutional si administrativ – Verginia Vedinas
20.01.2011 | Loredana PELMUSI, Loredana Pelmusi, C.H. BECK

Stimati cititori ai Juridice.ro,
La Editura C.H. Beck a apărut un nou dicţionar juridic, util tuturor specialiştilor în drept: Dicţionar de drept public. Drept constituţional şi administrativ, aparţinând doamnei prof. univ. dr. Verginia Vedinaş şi domnilor Teodor Narcis Godeanu şi Emanuel Constantinescu.
„Ne-am pierdut respectul faţă de limba română. O mutilăm în cel mai reprobabil mod. Ne-au invadat barbarismele şi neologismele. Nici procesul de legiferare nu scapă de acest păcat, de multe ori chiar actele normative sunt pline de termeni improprii, de concepte utilizate incorect, ca să nu mai vorbim de aspectele care ţin de topica frazei, de corectitudinea gramaticală, de semnele de punctuaţie şi de alte asemenea lucruri care afectează calitatea actului normativ.
Limbajul juridic şi-a pierdut din rigoare. Auzim, în fiecare clipă, folosiţi termeni juridici în cel mai impropriu sens. Să luăm un exemplu, locaţie. Cunoaştem care este sensul juridic real al acestui concept şi ne revoltăm, cel puţin unii dintre noi, când îl descoperim utilizat în cele mai improprii semnificaţii.
Ne dorim ca o asemenea stare de lucruri să dispară în timp. Şi ne exprimăm speranţa că şi truda noastră, inclusiv cea cuprinsă în această carte, va contribui la realizarea acestui obiectiv.”
Verginia Vedinaş
În curând la Editura C.H. Beck!
Dicţionar de administraţie publică. Ediţia 3
Anton P. Parlagi
Dicţionarul de Administraţie Publică este prima şi singura lucrare publicată în acest domeniu, tratând peste 1000 de termeni, principii şi concepte specifice activităţii administraţiei publice naţionale şi europene. Ajuns la a treia ediţie, dicţionarul revăzut şi adăugit, prezintă interes teoretic atât pentru elevii din cadrul liceelor cu profil administrativ şi al studenţilor din facultăţile de administraţie publică, cât şi pentru masteranzii şi doctoranzii din domeniul ştiinţelor sociale şi administrative.
Dicţionarul este de un real interes practic pentru funcţionarii publici din ministere, autorităţi de reglementare, consilii judeţene, municipale şi comunale, prefecturi, primării, instituţii şi servicii publice. Lucrarea are şi valoare metodologică, întrucât explică noţiunile de tehnică administrativă necesare elaborării, redactării, comunicării, modificării şi aplicării deciziilor autorităţilor administraţiei publice la nivel central şi local. Trebuie menţionat, de asemenea, aportul epistemologic al dicţionarului care include noţiuni de filosofie a dreptului administrativ de ultimă generaţie, cum sunt: politonomie, socionomia, deontonomie, isopolitie, tehnonomie, isocratie etc. Nu în ultimul rând trebuie menţionat faptul că în dicţionar sunt tratate instituţii europene, precum şi principii şi reguli de organizare şi funcţionare a serviciilor comunitare de utilităţi publice, absolut necesare în activitatea de implementare a acquis-ului comunitar. Pentru persoanele interesate în finanţarea unor proiecte cu fonduri structurale nerambursabile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, dicţionarul asigură informaţii suficiente şi pertinente din acest domeniu.
Carte bună!
Loredana Pelmuşi, Editura C.H. Beck