Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
3 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Horatius Dumbrava: CSM va modifica procedura de selectie pentru promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie
19.01.2011 | JURIDICE.ro

Jud. Horatius Dumbrava, presedintele CSM, a facut astazi, 19 ianuarie 2011, urmatoarea declaratie: „In cadrul sedintei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, desfasurata in data de 18 ianuarie 2011, au fost analizate candidaturile magistratilor pentru promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Au lipsit, motivat, ministrul justitiei si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, membri de drept ai CSM.

In urma votului, niciun candidat pentru sectiile civila si de proprietate intelectuala, respectiv comerciala nu a intrunit majoritatea optiunilor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, necesara pentru a se dispune promovarea.

Pentru candidatii la sectia penala interviurile nu au putut avea loc, ca urmare a lipsei de cvorum.

In cadrul dezbaterilor intre membrii Consiliului nu s-a ajuns la un punct de vedere comun cu privire la prezenta modalitate de evaluare a candidatilor in raport cu actualele proceduri.

Toti membrii au cazut de acord ca actuala modalitate de promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie trebuie imbunatatita, pentru a fi garantata promovarea candidatilor potrivit unor criterii obiective de performanta si integritate profesionala.

De altfel, in repetate randuri adunarile generale ale instantelor si asociatiile profesionale ale magistratilor au exprimat aceeasi opinie.

In acelasi context, pentru a sublinia o data in plus importanta problemei legate de promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecatorilor si procurorilor care au acest drept, reamintim obligatiile asumate de Romania in cadrul conditionalitatii nr. 1 din Mecanismul de Cooperare si Verificare, adoptat de Comisia Europeana, care prevad, printre altele, necesitatea unei proceduri obiective si transparente, bazate pe merit si a unor hotarari motivate ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la persoanele numite la instanta suprema.

Ca urmare, in calitate de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii anunt demararea procedurii de consultare publica a magistratilor si societatii civile pentru modificarea modalitatii de selectie pentru judecatorii si procurorii care candideaza pentru cel mai inalt for judiciar din Romania.

Aceasta masura intra in politica de intarire a responsabilitatii Consiliului Superior al Magistraturii pe care trebuie sa o adoptam in mandatul 2011-2016. In acelasi sens, anunt si decizia CSM de a adopta un cod etic pentru membrii Consiliului, care va dezvolta standardele de integritate anuntate inca in cadrul sedintei de constituire a noului CSM.”


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “Horatius Dumbrava: CSM va modifica procedura de selectie pentru promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie”

 1. piti spune:

  Eeee…!!

  Deja incepe sa miroasa a CALITATE!
  Dar si a mai multa IMPARTIALITATE si Obiectivitate!
  Si asta pentru ca nici un judecator NU va mai avea „OBLIGATII” fata de nimeni, pentru promovarea sa.

  Iata ca in sfarsit ne indreptam cu un sfert de pas spre Comunitatea juridica civilizata.
  Asteptam sa vedem procedura…Poate va include si o testare tip „grila” electronica!
  Ceva a la CISCO.

  Bafta celor ce vor reusi sub noul concept, dar si CSM in implementarea proiectului. Umbra trecutului va dispare…

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.