Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Noutăți legislative

Plata cheltuielilor de judecata aferente procedurilor judiciare initiate impotriva functionarilor publici din cadrul Ministerului Finantelor Publice si ANAF

24 ianuarie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 47 din data de 19  ianuarie 2011 a fost publicat Ordinul ministrului finantelor publice nr. 50/2011 pentru reglementarea modalitatii de plata si recuperare a cheltuielilor de judecata ocazionate de procedurile judiciare initiate impotriva persoanelor care ocupa sau au ocupat functii de demnitate publica, inalti functionari publici, functionari publici si personal contractual in cadrul Ministerului Finantelor Publice, al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si al unitatilor aflate in subordinea acesteia.

Ordinul a fost emis in aplicarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 46/2009 privind imbunatatirea procedurilor fiscale si diminuarea evaziunii fiscale, care stabilesc ca pe perioada cat isi desfasoara activitatea persoanele care ocupa sau au ocupat functii de demnitate publica, inaltii functionari publici, functionarii publici si personalul contractual din cadrul Ministerului Finantelor Publice si al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, atat la nivel central, cat si la nivel teritorial, nu raspund civil sau penal,  decat daca instantele judecatoresti constata indeplinirea ori omisiunea indeplinirii de catre acestia cu vinovatie, constand in culpa grava sau grava neglijenta, a oricarui act ori fapt in legatura cu exercitarea, in conditiile legii, a atributiilor ce le revin.

Potrivit Ordonantei de urgenta nr. 46/2009, cheltuielile de judecata ocazionate de procedurile judiciare initiate impotriva persoanelor prevazute prevazute anterior se suporta de catre ordonatorul de credite, urmand sa fie recuperate, dupa caz, de la persoana care a cazut in pretentii, in functie de gradul de vinovatie a acestora retinut de instanta de judecata.

Prin cheltuieli de judecata ocazionate de procedurile judiciare la care au dreptul persoanele indreptatite se intelege cheltuielile cu serviciile avocatiale si cu serviciile de expertiza judiciara, dupa cum urmeaza:
– in cazul procesului civil, cheltuielile efectuate dupa primirea citatiei sau a oricarui alt document din care rezulta calitatea de parat sau chemat in garantie a persoanei indreptatite si pana la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti;
– in cazul procesului penal, cheltuielile efectuate dupa inceperea urmaririi penale impotriva persoanei indreptatite si pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.

Procedurile judiciare in care pot fi platite cheltuielile  de judecata sunt cele in care persoanele au calitatea de invinuit, inculpat, parat, chemat in garantie, precum si calitatile corespunzatoare acestora din caile de atac, potrivit Codului de procedura penala si Codului de procedura civila.

Ordinul cuprinde precizari detaliate referitoare la cererea prin care se solicita beneficiul prevederilor Ordonantei urgenta a Guvernului nr. 46/2009, documentele insotitoare ale acesteia, constituirea comisiei de analiza a cererilor, incheierea unei conventii cu persoana beneficiara in vederea platii cheltuielilor de judecata, documentele justificative care insotesc cererea de plata etc.

Pentru recuperarea cheltuielilor de judecata ocazionate de procedurile judiciare, in cazul in care instanta judecatoreasca constata ca persoana in cauza a savrasit faptele prevazute de lege, ordonatorul de credite se va indrepta, in limita sumelor achitate in temeiul conventiei sau al actului aditional, impotriva persoanei indreptatite.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Interviuri JURIDICE.ro

Pentru recuperarea cheltuielilor de judecata ocazionate de procedurile judiciare, in cazul in care instanta judecatoreasca sau procurorul constata nevinovatia pesoanei in cauza, ordonatorul de credite se va indrepta, in limita sumelor retinute de instanta judecatoreasca sau de procuror, impotriva persoanei care a cazut in pretentii.

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership