Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Plata cheltuielilor de judecata aferente procedurilor judiciare initiate impotriva functionarilor publici din cadrul Ministerului Finantelor Publice si ANAF
24.01.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 47 din data de 19  ianuarie 2011 a fost publicat Ordinul ministrului finantelor publice nr. 50/2011 pentru reglementarea modalitatii de plata si recuperare a cheltuielilor de judecata ocazionate de procedurile judiciare initiate impotriva persoanelor care ocupa sau au ocupat functii de demnitate publica, inalti functionari publici, functionari publici si personal contractual in cadrul Ministerului Finantelor Publice, al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si al unitatilor aflate in subordinea acesteia.

Ordinul a fost emis in aplicarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 46/2009 privind imbunatatirea procedurilor fiscale si diminuarea evaziunii fiscale, care stabilesc ca pe perioada cat isi desfasoara activitatea persoanele care ocupa sau au ocupat functii de demnitate publica, inaltii functionari publici, functionarii publici si personalul contractual din cadrul Ministerului Finantelor Publice si al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, atat la nivel central, cat si la nivel teritorial, nu raspund civil sau penal,  decat daca instantele judecatoresti constata indeplinirea ori omisiunea indeplinirii de catre acestia cu vinovatie, constand in culpa grava sau grava neglijenta, a oricarui act ori fapt in legatura cu exercitarea, in conditiile legii, a atributiilor ce le revin.

Potrivit Ordonantei de urgenta nr. 46/2009, cheltuielile de judecata ocazionate de procedurile judiciare initiate impotriva persoanelor prevazute prevazute anterior se suporta de catre ordonatorul de credite, urmand sa fie recuperate, dupa caz, de la persoana care a cazut in pretentii, in functie de gradul de vinovatie a acestora retinut de instanta de judecata.

Prin cheltuieli de judecata ocazionate de procedurile judiciare la care au dreptul persoanele indreptatite se intelege cheltuielile cu serviciile avocatiale si cu serviciile de expertiza judiciara, dupa cum urmeaza:
– in cazul procesului civil, cheltuielile efectuate dupa primirea citatiei sau a oricarui alt document din care rezulta calitatea de parat sau chemat in garantie a persoanei indreptatite si pana la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti;
– in cazul procesului penal, cheltuielile efectuate dupa inceperea urmaririi penale impotriva persoanei indreptatite si pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.

Procedurile judiciare in care pot fi platite cheltuielile  de judecata sunt cele in care persoanele au calitatea de invinuit, inculpat, parat, chemat in garantie, precum si calitatile corespunzatoare acestora din caile de atac, potrivit Codului de procedura penala si Codului de procedura civila.

Ordinul cuprinde precizari detaliate referitoare la cererea prin care se solicita beneficiul prevederilor Ordonantei urgenta a Guvernului nr. 46/2009, documentele insotitoare ale acesteia, constituirea comisiei de analiza a cererilor, incheierea unei conventii cu persoana beneficiara in vederea platii cheltuielilor de judecata, documentele justificative care insotesc cererea de plata etc.

Pentru recuperarea cheltuielilor de judecata ocazionate de procedurile judiciare, in cazul in care instanta judecatoreasca constata ca persoana in cauza a savrasit faptele prevazute de lege, ordonatorul de credite se va indrepta, in limita sumelor achitate in temeiul conventiei sau al actului aditional, impotriva persoanei indreptatite.

Pentru recuperarea cheltuielilor de judecata ocazionate de procedurile judiciare, in cazul in care instanta judecatoreasca sau procurorul constata nevinovatia pesoanei in cauza, ordonatorul de credite se va indrepta, in limita sumelor retinute de instanta judecatoreasca sau de procuror, impotriva persoanei care a cazut in pretentii.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti