Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Metodologia de informare si consultare a publicului cu privire la elaborarea planurilor de amenajare a teritoriului si de urbanism


24.01.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro
Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 47 din data de 19  ianuarie 2011 a fost publicat Odinul ministrului dezvoltarii regionale si turismului nr. 2701/2010 pentru aprobarea Metodologiei de informare si consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului si de urbanism.

Cadrul general

Metodologia stabileste componentele obligatorii ale informarii si consultarii publicului care se aplica in cadrul proceselor de elaborare sau revizuire a planurilor de urbanism si de amenajare a teritoriului, in conformitate cu prevederile Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul.

Informarea si consultarea publicului se fac obligatoriu in urmatoarele etape din cadrul procesului de elaborare sau revizuire a planurilor de urbanism sau amenajare a teritoriului:
– etapa pregatitoare – anuntarea intentiei de elaborare;
– etapa de documentare si elaborare a studiilor de fundamentare;
– etapa elaborarii propunerilor ce vor fi supuse procesului de avizare;
– elaborarea propunerii finale, care include toate observatiile avizatorilor si care se supune procedurii de transparenta decizionala.

Procesul de informare si consultare a publicului se finalizeaza cu raportul informarii si consultarii publicului, raport ce se supune atentiei autoritatilor administratiei publice responsabile cu aprobarea planului, impreuna cu documentatia completa.

In baza raportului informarii si consultarii publicului, consiliul judetean/consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti poate solicita modificarea si completarea documentatiei de urbanism supuse aprobarii.

In exercitarea controlului de legalitate referitor la hotararile consiliului judetean/consiliului local//Consiliului General al Municipiului Bucuresti privind aprobarea documentatiilor de urbanism sau amenajare a teritoriului, prefectul are obligatia sa verifice respectarea prevederilor metodologiei, iar in cazul nerespectarii sa le atace in fata instantei de contencios administrativ in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare.

Responsabilitati si competente

Responsabilitatea privind informarea si consultarea publicului pentru planurile de urbanism si de amenajare a teritoriului revine autoritatilor administratiei publice responsabile cu aprobarea planurilor.

Pentru stabilirea modului specific de aplicare a metodologiei, autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa adopte Regulamentul local de implicare a publicului in elaborarea sau revizuirea planurilor de urbanism si amenajare a teritoriului, pentru care au responsabilitati de aprobare, potrivit legii.

Autoritatile administratiei publice locale sunt obligate sa elaboreaze si aprobe Regulamentul local in termen de 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a prezentului act normativ.

Continutul obligatoriu al Regulamentului local stabileste cel putin urmatoarele:
– structura sau persoanele cu atributii in coordonarea informarii si consultarii publicului pentru documentatiile de urbanism si/sau amenajare a teritoriului;
– modalitatile de finantare a activitatilor de informare si consultare;
– principiile de identificare a grupurilor-tinta pentru informare si consultare, pentru fiecare categorie de plan;
– modul si locul in care publicul va avea acces la informatii si documentatii;
– definirea situatiilor in care se considera ca Regulamentul local a fost incalcat si masurile administrative de sanctionare;
– modul in care se va face evaluarea proceselor de participare publica si actualizarea Regulamentului local in consecinta.

Etape metodologice diferentiate pe categorii de planuri de amenajare a teritoriului si de urbanism

Actul normativ precizeaza detaliat modul de implicare a publicului in elaborarea urmatoarelor categorii de planuri:
– planuri de amenajare a teritoriului – PAT;
– Planul urbanistic general (PUG) si regulamentul local de urbanism (RLU) aferent acestuia;
– planul urbanistic zonal si regulamentul local aferent acestuia – PUZ;
– Planul urbanistic de detaliu PUD.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti