Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC





Transparenta la CSM
25.01.2011 | JURIDICE.ro, Adrian NEACSU

JURIDICE - In Law We Trust

Probabil printre primele lucuri decise in cadrul noului Consiliu superior al Magistraturii a fost o transparenta sporita prin intermediul site-ului oficial, www.csm1909.ro. De la chiar prima sedinta de dupa alegerea noii conduceri s-a vazut o alta abordare in ce priveste continutul informarilor cu privire la sedintele CSM. Ordinea de zi a sedintei din 18 ianuarie 2011, in varianta sa electronica aflata pe site, contine pentru prima oara textul integral al documentelor care urmau sa intre in dezbaterea Plenului. Pentru fiecare punct de pe ordinea de zi sunt atasate, putand fi descarcate si consultate, notele directiilor de specialitate ale CSM, exact cum se regasesc si in mapa de sedinta a membrilor CSM.

Pasul pare mic, insa era necesar pentru asigurarea rapida a unui standard minim de transparenta, predictibilitate si publicitate. Notele, propunerile, documentele la care hotararile Consiliului fac referire dau sens activitatii decizionale a plenului si a sectiilor, facand-o inteligibila. Sensul si continutul celei mai mari majoritati a deciziilor Consiliului, astfel cum apar de regula pe ordinea de zi solutionata, sunt de neinteles si obscure in lipsa materialelor la care fac referire, pentru receptarea lor corecta de catre persoanele interesate (judecatori, procurori, instante, parchete, societate civila ori presa) fiind nevoie sa se astepte, doar atunci cand s-a pronuntat o hotarare formala, redactarea motivelor in extenso si publicarea acestora.

In acest moment, oricine poate realiza foarte usor care este continutul deciziilor CSM prin simpla lecturare a documentatiei integrale pusa la dispozitie publica.

Desigur, pe viitor este necesara elaborarea unor proceduri clare pentru publicarea pe site a materialelor, astfel incat sa se evite publicarea unor informatii ce constituie date cu caracter personal, mai ales cand este vorba despre materiale privind judecatorii si procurorii elaborate de Directia resurse umane si organizare.

CSM-ul nu poate coordona transparenta activitatii instantelor si parchetelor daca el insusi nu iese din zona secretomaniei, iar un prim pas a fost facut. In perioada urmatoare va exista o activitate sustinuta in directia crearii standardelor corecte de transparenta a activitatii CSM, iar faptul ca unul din domeniile principale pentru anul in curs este chiar Transparenta demonstreaza importanta pe care actualul consiliu o acorda acesteia, in contextul mai larg al obligatiei de responsabilitate si integritate.

PS

Inca din 4 septembrie 2007 un numar de 21 de asociatii profesionale, sindicate profesionale ale personalului auxiliar, organizatii neguvernamentale si organizatii media specializate adresau un apel public pentru cresterea transparentei activitatii Consiliului Superior al Magistraturii. Republic acest apel, pentru ca solutiile identificate atunci raman, dupa 3 ani, inca actuale si nerealizate.

Jud. Adrian NEACSU
Membru CSM


Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!







JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]




Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.