Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Modificarea normelor de implementare a programului Prima casa


26.01.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro
Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 59 din data de 24 ianuarie 2011 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 40/2011 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casa”.

Modificarile aduse Hotararii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casa” se refera, in principal, la urmatoarele aspecte:

Asociatiile fara personalitate juridica pot construi locuinte in cadrul programului „Prima casa”, cu conditia ca cel putin unul dintre asociati sa fie proprietarul terenului pe care urmeaza sa se construiasca locuintele. In vechea forma a legii, exista conditia ca asociatiile  fara personalitate juridica sa fie constituite de minimum 7 beneficiari.

Pentru anul 2011 plafonul garantiilor care pot fi emise in numele si in contul statului in favoarea bancilor care acorda credite persoanelor fizice pentru cumpararea unei locuinte in cadrul programului „Prima casa” este de 200 milioane euro, din diferenta neutilizata din plafoanele alocate pentru anii 2009 si 2010.

Beneficiarii programului vor fi obligati sa constituie o garantie suplimentara in favoarea finantatorului, constand in gaj fara deposedare asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la institutia de credit finantatoare, valabila pe toata durata finantarii.

Actul normativ stabileste ca in cazul daunelor partiale produse locuintelor achizitionate sau construite in cadrul programului, pentru despagubirile a caror valoare este de pana la 20% din suma asigurata, fara a depasi echivalentul in lei al sumei de 10.000 euro, societatea de asigurare efectueaza plata direct catre proprietarul locuintei.

In cazul achizitionarii de locuinte in cadrul procedurilor de executare silita, beneficiarul prezinta finantatorilor documentele specifice procesului de licitatie, in locul antecontractului de vanzare-cumparare.

Se modifica criteriile de eligibilitate pentru beneficiarii care construiesc o locuinta in regim asociativ, stabilindu-se ca asociatia fara personalitate trebuie sa fie formata dintr-un numar de cel putin 2 beneficiari, fata de 7, cat prevedea forma anterioara a actului normativ.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunostinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro