Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Initiativa legislativa privind eliminarea prescriptiei raspunderii penale in cazul infractiunilor de omor. UPDATE
01.03.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Deputatul Sever Voinescu si europarlamentarul Monica Macovei au declarat duminica, 30 ianuarie 2011, in cadrul unei conferinte de presa, ca vor avea o initiativa legislativa de modificare a Codului penal in sensul inlaturarii prescriptiei raspunderii penale si prescriptiei executarii pedepsei pentru infractiunile de omor si pentru infractiunile care au ca obiect moartea victimei.

Sever Voinescu: „Asum aceasta initiativa legislativa ca urmare a unor discutii indelungi pe care le-am avut cu Monica Macovei, am cazut impreuna de acord ca este o idee buna, am facut impreuna cercetarile pe acest subiect, am lucrat impreuna la expunerea de motive, la textul propunerii legislative. Este vorba despre o initiativa legislativa de modificare a Codului penal, si anume o initiativa de a inlatura pescriptia raspunderii penale si prescriptia executarii pedepsei pentru infractiunile de omor si pentru infractiunile care au ca rezultat moartea victimei.

Dupa cum stiti, in sistemul nostru penal mai toate infractiunile sunt supuse prescriptiei, atat in ceea ce priveste raspunderea penala, cat si in ceea ce priveste executarea pedepsei. Mai precis, dupa scurgerea unui anumit timp de la savarsirea faptei, infractiunea nu mai poate fi cercetata pentru ca se elimina raspunderea penala a faptuitorului sau dupa ce decizia judecatorului a fost definitiva intr-un dosar, o decizie de condamnare, daca aceasta condamnare nu se executa, se prescrie.

Credem ca o astfel de regula in privinta infractiunilor de omor, sau infractiunilor care au ca rezultat moartea victimei, nu raspunde idealului de justitie. Mai mult, cred si credem ca initiativa noastra duce la cresterea increderii cetatenilor in actul de justitie si, foarte important, aduce o plus valoare serioasa, o plus valoare importanta functiei preventive a legii. Dreptul la viata este fundamental pentru om, este, daca vreti, primul, intaiul, drept din lista drepturilor fundamentale ale omului, pe el se bazeaza intreaga noastra civilizatie si, prin urmare, consideram ca statul are o datorie aparte, mai grea decat orice alte datorii, de a proteja acest drept fundamental. De asemenea, initiativa noastra vizeaza si completarea acelor texte penale care prevad imprescriptibilitatea infractiunilor de genocid contra umanitatii si de razboi, cu precizarea ca aceasta imprescriptibilitate este deja recunoscuta in legislatia noastra penala, dar punem in acord textele noastre penale cu articolul 1 al Conventiei ONU asupra imprescriptibilitatii crimelor de razboi si a crimelor impotriva umanitatii, o Conventie care a fost ratificata de Romania in iulie ’69 si care a intrat in vigoare in noiembrie 1970 prin aceea ca adaugam, conform textului Conventiei, si in textele noastre penale precizarea ca aceasta imprescriptibilitate se aplica indiferent de data la care au fost comise infractiunile acestea. Initiativa se refera deopotriva la Codul penal in vigoare si la Codul penal deja adoptat care va intra in vigoare, si am sa o rog pe Monica Macovei sa aduca informatii si argumente pentru suplimentarea acestei intiative.”

Monica Macovei a aratat: „Practic, in acest moment in Codul penal roman exista prescriptie pentru toate infractiunile, inclusiv pentru cele de omor. Noi propunem sa eliminam prescriptia pentru infractiunile de omor sau pentru alte infractiuni care au ca rezultat moartea victimei, cum ar fi talharie urmata de moartea victimei, viol urmat de moartea victimei. Asta inseamna ca o persoana care a comis un omor poate fi oricand condamnata indiferent de cat timp a trecut de la data comiterii omorului, sau a unei infractiuni care are ca urmare moartea victimei, si de asemenea o persoana condamnata pentru omor dar care fuge, se ascunde, oricand e prinsa poate fi bagata la inchisoare sa-si execute pedeapsa.

In ce alte tari exista prevederi similare? Omorul nu se prescrie in Germania, Austria, Danemarca, Finlanda, Cehia, Malta, Estonia, Marea Britanie, Irlanda, Statele Unite, Canada, si tot asa. Deci, in foarte, foarte multe state, de mult timp raspunderea penala pentru omor nu se prescrie niciodata. Vreau sa va spun ca in Suedia de pilda, anul trecut, in 2010, se opera aceeasi schimbare in Codul penal, au devenit imprescriptibile infractiunile de omor si au procedat exact cum procedam, sau noi procedam exact cum au procedat suedezii anul trecut.”

UPDATE, 1 martie 2012: Luni, 27 februarie 2012, Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat proiectul  de Lege privind modificarea Codului Penal in sensul eliminarii prescriptiei raspunderii penale si pedepselor in cazul infractiunilor de omor comise cu intentie, de genocid, contra umanitatii si de razboi.

>> Fisa actului

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti