Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Avocat trimis in judecata pentru trafic de influenta


01.02.2011 | Anemarie LAZARESCU
Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea in judecata a mai multor persoane, implicate in trafic de influenta.

>> SCUTEA DOINA, avocat, decanul Baroului Alba, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • trafic de influenta,
 • tentativa la infractiunea de inselaciune, cu consecinte deosebit de grave,
 • doua infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata,

>> BOGIN ANGHEL-STEFAN, director la Directia Generala a Finantelor Publice (D.G.F.P.) Alba, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • cumparare de influenta,
 • instigare neurmata de executare la comiterea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial,

>> DUCA ALEXANDRU, administrator de fapt al SC Fonduri Structurale si de Coeziune SRL Alba-Iulia, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • doua infractiuni de cumparare de influenta,
 • complicitate la infractiunea cumparare de influenta,
 • delapidare,
 • fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (10 acte materiale)
 • spalare de bani,

>> VULPE VASILE-CLAUDIU, arestat preventiv in alta cauza pentru infractiuni de crima organizata, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • doua infractiuni de cumparare de influenta,
 • complicitate la infractiunea de cumparare de influenta,

>> RADU BOGDAN, administrator al unei societati comerciale, fost consilier in cadrul Ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de trafic de influenta.

Potrivit unui comunicat al DNA, Scutea Doina a solicitat D.G.F.P. Alba, la data de 1 iunie 2010, compensarea obligatiilor fiscale restante in suma de 283.462 lei, acumulate de Cabinetul individual de avocatura Scutea Doina si persoana fizica Scutea Doina, cu suma obtinuta de cabinetul sau de avocatura prin cesionarea unei creante in valoare de 400.000 lei. Datorita faptului ca acea cerere era contrara reglementarilor legale in materie fiscala, aceasta a fost respinsa.

Inculpatul Bogin Anghel Stefan fusese numit director coordonator al Directiei Generale a Finantelor Publice Alba in iunie 2009, ca urmare a destituirii din functie a fostului director, iar intrucat aceasta numire a fost contestata pe cale judecatoreasca si pentru a obtine mentinerea intr-o astfel de functie, in luna iunie 2010, prin intermediul inculpatilor Vulpe Vasile Claudiu si Duca Alexandru, Bogin Anghel Stefan a luat legatura cu inculpata Scutea Doina pentru ca aceasta sa intervina la un magistrat judecator din cadrul Curtii de Apel Alba – Iulia, investit cu solutionarea litigiului respectiv, in scopul respingerii acestei actiuni.

Scutea Doina a fost de acord si, aratand ca are influenta pe langa magistrati, in schimbul interventiei, a pretins atat direct, cat si prin intermediul inculpatilor Vulpe Vasile Claudiu si Duca Alexandru, ca inculpatul Bogin Anghel Stefan, uzand de functia sa de director executiv al D.G.F.P. Alba, sa depuna diligente pentru aprobarea cererii de compensare mentionate mai sus.

Folosindu-se de functia sa de director coordonator al D.G.F.P. Alba, la data de 23 august 2010, Bogin Anghel Stefan a solicitat unei persoane din conducerea Administratiei Finantelor Publice a municipiului Alba-Iulia sa sisteze executarea silita a unei societati comerciale din Alba – Iulia insa nu s-a dat curs cererii sale, astfel ca firma respectiva a achitat in mod voluntar toate datoriile catre bugetul de stat.

Independent de faptele prezentate mai sus, in cursul anului 2010, inculpatul Radu Bogdan a pretins si a primit de la inculpatii Duca Alexandru si Vulpe Vasile Claudiu sumele de 40.000 lei si 10.000 euro pentru ca, folosindu-si relatiile dobandite in virtutea fostei sale functii de consilier in cadrul Ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, va interveni pe langa inalti functionari din cadrul acestui minister si ii va determina sa aprobe acordarea unor fonduri din bugetul Comunitatii Europene in favoarea a doua societati comerciale.

In perioada 1 ianuarie 2009 – 31 octombrie 2010, inculpatul Duca Alexandru si-a insusit fara drept suma de 206. 615,27 lei din patrimoniul SC Fonduri Structurale si de Coeziune SRL Alba-Iulia. Pentru a disimula provenienta ilicita a sumei de 192.715 lei din totalul insusit pe nedrept, in cursul lunii noiembrie 2010, Duca Alexandru a intocmit in fals si a prezentat reprezentantilor Garzii Financiare Alba un numar de 10 documente (chitante, dispozitii de plata, etc.).

In vederea confiscarii sumelor de 10.000 euro si 40.000 lei pretinse si primite de inculpatul Radu Bogdan, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil apartinand acestui inculpat.

La data de 11 noiembrie 2010, procurorii anticoruptie au dispus retinerea inculpatilor Scutea Doina, Bogin Anghel Stefan si Radu Bogdan pe o perioada de 24 de ore iar la data de 12 noiembrie 2010, Curtea de Apel Alba – Iulia a dispus arestarea preventiva a tuturor celor cinci inculpati pe o perioada de 29 de zile.

In data de 16 noiembrie 2010, Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Penala a dispus inlocuirea masurii arestarii preventive a inculpatilor cu masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea de domiciliu pe o durata de 30 zile, masura ce a fost prelungita ulterior.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Alba-Iulia.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro