Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Normele de completare a Declaratiei statistice Intrastat
02.02.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 81 din data de 31 ianuarie 2011 a fost publicat Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 21/2011 privind aprobarea Normelor de completare a Declaratiei statistice Intrastat.

Normele de completare a Declaratiei statistice Intrastat contin informatii privind sistemul statistic Intrastat,  emise cu scopul de sprijini furnizorii de date pentru a completa corect si eficient Declaratia statistica Intrastat.

Potrivit Legii nr. 422/2006 privind organizarea si functionarea sistemului statistic de comert international cu bunuri, Declaratia statistica Intrastat este o declaratie obligatorie pentru schimbul de bunuri intre Romania si alte state membre ale Uniunii Europene.

Introducerile reprezinta fluxuri de bunuri din alte state membre ale Uniunii Europene catre teritoriul Romaniei, iar expedierile reprezinta fluxuri de bunuri care parasesc teritoriul Romaniei cu destinatia alte state membre ale Uniunii Europene.

Obligatia furnizarii de date statistice Intrastat revine tuturor operatorilor economici care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
– sunt inregistrati in scopuri de taxa pe valoarea adaugata;
– realizeaza schimburi de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene;
– valoarea totala anuala a schimburilor de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene, pentru fiecare dintre cele doua fluxuri, introduceri si, respectiv, expedieri, depaseste pragul valoric Intrastat stabilit pentru fiecare an.

Institutul National de Statistica a stabilit un nivel al pragurilor valorice Intrastat de 900.000 lei pentru expedieri intracomunitare de bunuri si de 300.000 lei pentru introduceri intracomunitare de bunuri.

Obligatiile in sistemul Intrastat se stabilesc de catre Institutul National de Statistica pe baza declaratiilor statistice Intrastat din anul precedent si a informatiilor din deconturile de TVA si declaratiile recapitulative privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri (VIES) furnizate de Ministerul Finantelor Publice. Schimbul de date intre Institutul National de Statistica si Ministerul Finantelor Publice are loc intr-un singur sens, respectiv Ministerul Finantelor Publice furnizeaza Institutului National de Statistica informatiile din deconturile de TVA si declaratiile recapitulative privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri (VIES), insa Institutul National de Statistica nu furnizeaza in nicio imprejurare informatii statistice colectate in cadrul sistemului statistic Intrastat la nivel de operator economic.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti