Secţiuni » Arii de practică » Business » Transporturi
Transporturi
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Noutăți legislative, Transporturi

Dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarna va fi obligatorie incepand cu 1 noiembrie 2011

3 februarie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 80 din data de 31 ianuarie 2011 a fost publicata Ordonanta Guvernului nr. 5/2011 pentru aprobarea unor reglementari privind cresterea sigurantei rutiere si destinatia sumelor incasate de catre personalul imputernicit cu atributii de inspectie si control in urma aplicarii sanctiunilor contraventionale specifice activitatii de transport rutier.

Noua ordonanta a Guvernului instituie pentru toti posesorii de autovehicule obligatia de a circula cu anvelope de iarna pe portiunile de drum acoperite cu zapada, gheata sau polei. Aceste prevederi se aplica incepand cu data de 1 noiembrie 2011.

Astfel, este considerata contraventie conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar in cazul autovehiculului de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate.

Ordonanta interzice si circulatia autovehiculelor cu lanturi montate pe roti, pe portiunile de drum care nu sunt acoperite cu zapada, gheata sau polei.

Conducatorii autovehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope de iarna in sezonul rece vor fi sanctionati cu 9 pana la 20 de puncte penalizare, cu amenda stabilita in functie de nr. de puncte de penalizare, precum si retinerea certificatului de inmatriculare sau inregistrare al masinii.

In cazul autovehiculelor destinate transportului de marfuri sau persoane, amenda aplicata operatorului de transport este de la 2.500 lei la 4.000 lei.

Ordonanta mai prevede ca pentru autovehiculele de transport marfa sau persoane, in cazul savarsirii contraventiei mentionate mai sus, o data cu aplicarea amenzii, operatorul de transport/intreprinderea are obligatia  de a achita costurile aferente interventiei de degajare a sectorului de drum afectat.

De asemenea, ordonanta mai stabileste ca in cazul accidentelor rutiere care au avut drept consecinte si degradarea si/sau distrugerea elementelor care fac parte integranta din drum, administratorul drumului intocmeste un deviz cu contravaloarea daunelor produse si depune o cerere de despagubire la asiguratorul cu care proprietarul sau utilizatorul vehiculului, raspunzator de producerea accidentului rutier, a incheiat contractul de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.

In situatia in care limitele de despagubire stabilite prin contractul de asigurare obligatorie de raspundere civila nu acopera in totalitate prejudiciul produs, administratorul drumului notifica conducatorului auto vinovat de producerea accidentului si, dupa caz, operatorului de transport sau intreprinderii obligatia de a achita, partea din prejudiciu pentru care asiguratorul nu a acordat despagubiri.

In situatia in care proprietarul sau utilizatorul vehiculului, raspunzator de producerea accidentului rutier, nu avea incheiat un contract de asigurare obligatorie de raspundere civila, valabil la data accidentului, precum si in situatia in care accidentul s-a produs ca urmare a nerespectarii obligatiei de a dota autovehiculele cu anvelope de iarna, lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate, administratorul drumului intocmeste devizul cu contravaloarea daunelor si notifica conducatorului auto vinovat de producerea accidentului si, dupa caz, operatorului de transport sau intreprinderii, in termen de 7 zile de la data savarsirii contraventiei, obligatia de a achita, in termen de 15 zile de la data primirii notificarii, costurile aferente repararii sau inlocuirii elementelor de drum degradate/distruse.

O alta prevedere a ordonantei se refera la faptul ca, pe langa amenzile contraventionale aplicate persoanelor fizice si juridice de catre personalul cu atributii de inspectie si control imputernicit de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii pentru nerespectarea prevederilor referitoare la circulatia pe drumurile publice cu depasirea masei totale maxime admise, maselor maxime admise pe axe si/sau dimensiunilor maxime admise, contravenientul are obligatia de a achita, un tarif de despagubire, stabilit potrivit anexei la actul normativ..

Sumele incasate cu titlu de tarif de despagubire vor reveni ca venituri proprii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania – S.A. si vor fi utilizate in exclusivitate pentru finantarea lucrarilor de constructie, modernizare, intretinere si reparatie a drumurilor nationale, precum si pentru garantarea si rambursarea creditelor externe si interne contractate in acest scop.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică