Asigurări pentru avocaţi, Barouri, Citate juridice, Grile juridice, INTERPROFESIONAL, Jurisprudenţă inedită CITR, Legal Days, Legal FUN, Legal Style, NOTARIAT, Revista revistelor juridice, Sistemul judiciar, Studenţi la drept, TOP LEGAL
 
Sistemul judiciar [MJ, CSM, INM, SNG, PÎCCJ, DNA, parchete]
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu CSM, Ministerul Public şi DNA
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Catalin Predoiu despre decizia Curtii Constitutionale privind CSM
04.02.2011 | JURIDICE.ro


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, a declarat astazi, 4 februarie 2011, cu privire la decizia Curtii Constitutionale nr. 53 din data de 25 ianuarie 2011 si pasii de urmat:
– atitudinea MJ a fost una rezervata cu privire la legalitatea candidaturilor pentru CSM
– decizia Curtii Constitutionale clarifica fara echivoc chestiunea nelegalitatii candidaturilor judecatorilor Lidia Barbulescu, Dan Lupascu si procurorului Dan Chiujdea fara a crea „un vid legislativ” cum a apreciat Senatul
– raman valabile deciziile adoptate de CSM pana in prezent.

Redam integral declaratia ministrului Predoiu:
„As dori sa incep prin a reaminti faptul ca Ministerul Justitiei a pastrat o rezerva totala asupra chestiunii legalitatii candidaturilor pentru Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), asteptand finalizarea procedurilor si decizia Curtii Constitutionale.

Decizia CCR are meritul de a fi clarificat fara echivoc problema nelegalitatii candidaturilor doamnei judecator Barbulescu, a domnului judecator Lupascu si a domnului procuror Chiujdea.

Decizia CCR are de asemenea meritul de a fi purgat procesul electiv pentru CSM de un viciu care ar fi afectat credibilitatea CSM in procesul de conducere a Justitiei si de desavarsire a reformelor.

Ministerul Justitiei semnaleaza faptul ca o validare cat mai rapida a Senatului in conformitate cu Decizia CCR va contribui la clarificarea situatiei create prin candidaturile care au viciat procesul de alegere a noului CSM, conform aceleiasi decizii.

Analiza Ministerului Justitiei privind situatia prezenta, dupa Decizia CCR indica urmatoarele concluzii principale:
1. Consiliul Superior al Magistraturii isi pastreaza si continua fiinta juridica si urmeaza sa reintre in capacitatea de exercitiu si functionalitate deplina dupa validare de catre Senat a celorlalte opt candidaturi legale. CSM se afla intr-o postura sui generis, neprevazuta expres de lege, dar care este departe de a fi un „vid constitutional”. Ceea ce trebuie facut cu urgenta, este validarea Senatului, adica respectarea Deciziei CCR.

2. Validarea Senatului este considerata de catre CCR drept o „indatorire constitutionala”, dupa cum se arata in considerentele finale ale Deciziei CCR.

3. Deciziile adoptate de CSM pana in prezent raman valabile, pentru ca Decizia CCR produce efecte numai pentru viitor. in concluzie, este esential ca la nivelul Senatului sa se actioneze in spiritul cooperarii si al echilibrului intre puteri, astfel incat sa se permita CSM sa isi continue activitatea dupa incheierea procedurii stabilite de catre Decizia CCR.”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate