Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Opinii

Scurta introducere la ordonarea haosului: Managementul proiectelor juridice

7 februarie 2011 | Dan STOICA

A trecut o luna de la intamplarea de pe malul Dunarii pe care am povestit-o cu ceva timp in urma. Avocatul si Pescarul, cei doi prieteni, se odihnesc sub cerul liber intr-o dupa amiaza insorita de toamna. Au mers din nou la pescuit, doar ca de acesta data s-au retras intr-un loc din natura pe care il frecventeaza de ani buni. Pescarul deschide primul ochii dupa siesta prelungita pana spre seara. Il intreaba pe Avocat: «Prietene, priveste te rog cerul si spune-mi ce vezi».

Raspunsul vine imediat: “Vad milioane de stele!». Pescarul continua discutia: «Ce iti spune aceasta?». Raspunsul vine dupa cateva clipe, pe un ton pedant: «Din punct de vedere astronomic, vad milioane de galaxii in care stralucesc miliarde de stele; din punct de vedere teologic, ma gandesc ca Dumnezeu este puternic si omniprezent iar noi, oamenii, suntem mici si neinsemnati; din punct de vedere meteorologic pare ca maine nu va fi o zi la fel de frumoasa ca si cea de astazi. Dar tie cum ti se pare?». Pescarul se intoarce spre prietenul sau, usor intrigat : «Eu vad ca a disparut umbrela!».

Am in minte aceasta parabola vesela de cate ori ma intalnesc cu abordarile abstracte ale unor colegi juristi, indiferent de profesia juridica in care lucreaza. Pe de o parte, lipsa gandirii practice din meniul intelectual al scolii de drept este un obstacol foarte serios in calea apropierii dintre profesiile juridice si lumea reala. Niciunul din examenele din timpul facultatii sau cele care urmeaza facultatii de drept nu pun accent pe examinarea gandirii practice a candidatului. Pe de alta parte, schimbarile legislative intempestive au ca rezultat faptul ca teoria studiata in scoala isi schimba fundamental continutul (uneori de mai multe ori) intre momentul absolvirii si cel in care studentul capata o maturitate profesionala. Atunci cand o lege este modificata esential, studentul si profesorul infrunta impreuna noutatile teoretice si abstracte. O iau impreuna de la zero. Ca si cei doi prieteni din gluma pe care am povestit-o la inceput, impreuna studentii si profesorii sau juristii mai noi si mai vechi privesc cerul plin de sute de mii de modificari legislative prin lentile diferite. Nu in ultimul rand, tocmai lipsa unei gandiri practice comune tuturor profesiilor juridice are ca rezultat lipsa de unitate a practicii judiciare, norme juridice neclare, limbaj contractual confuz dar si lipsa de eficienta in relatia cu clientii sau dificultatea de a livra un serviciu juridic la timp. Din pacate nu scoala de drept ne invata sa verificam mai intai ca toate instrumentele critice si logice sunt in buna ordine inainte de a incepe sa analizam cu avant inaltul teoretic al cerului juridic, cu nume de cod «Legea».

Realitatea este ca facultatile de drept impreuna cu modul de examinare si de efectuare a stagiului in profesiile juridice (indiferent ca vorbim de avocati, judecatori, executori, notari, executori) au doar cateva incercari timide de lamurire a laturii practice a profesiilor noastre. Pe banii nostri, pe timpul nostru, pe nervii nostri ne amagesc ca teoriile abstracte predate in scoli de profesori si instructori grabiti ar fi suficiente. Dupa care ne imping in apa rece a realitatii fara ca cineva sa ne fi predat macar un curs complet de inot.

Dar ce inteleg prin gandire juridica practica, dupa mai bine de 15 ani de la absolvirea facultatii de drept, aflat in pragul unui deceniu de experienta manageriala in companii private si institutii publice ?

Aceasta discutie necesita o impartire in doua categorii. Pe de o parte folosim instrumente de gandire practica comune tuturor profesiilor juridice: cercetarea metodica a surselor de informatie, organizarea sistematica a faptelor si argumentelor, capacitatea de a scrie si de a revizui documente, abilitatea de a convinge prin argumentare si retorica, stapanirea unor tehnici fundamentale de negociere, gandirea critica si curiozitatea metodica, integrarea tehnologiilor moderne in activitatea juridica, cautarea creativa a optiunilor in procesul de consiliere.

In urma cu sapte ani am scris despre nevoia de a introduce dezvoltarea abilitatilor practice in educatia juridica. Dupa publicarea textului de astazi, ma astept sa primesc si alte sugestii pentru a imbunatati lista propusa. Voi reveni in viitorul apropiat cu o dezvoltare detaliata privind categoria instrumentelor de gandire juridica practica.

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Pe de alta parte exista o mecanica manageriala specifica pentru ca activitatile juridice sa produca rezultatele asteptate intr-un interval de timp dat cu costuri predictibile. Conceptul de Management al Proiectelor Juridice cuprinde un set de instrumente de organizare folosite pentru realizarea practica a unei activitati juridice, prin utilizarea eficienta a resurselor disponibile (bugete, informatii, oameni, tehnologii) cu scopul de a obtine rezultatele asteptate de client.

Drumul de la resurse la rezultate in conditiile de calitate si eficienta cerute de clientii sofisticati poate fi extrem de dificil atunci cand lipsesc instrumentele si reperele organizatorice necesare. In special in conditiile economice de astazi cand bugetele sunt permanent reevaluate si tinute sub cel mai strict control. Domenii cum sunt constructiile, tehnologia informatiilor, serviciile sanitare folosesc cu succes tehnicile si instrumentele managementului de proiect pentru a gestiona eficient echilibrul dintre calitatea rezultatelor si resursele necesare. Sunt oare aceste instrumente potrivite pentru domeniul serviciilor juridice?

Sa presupunem ca tu, cititorule, esti un avocat de succes, aflat in linia intai a disputelor juridice din tribunale sau din birourile marilor companii. Te invit sa gasesti cat de familiare ti se par urmatoarele situatii:
– clientul nu comunica bine cu tine;
– atunci cand comunica bine, incearca sa iti dea cat mai multe indicatii despre solutia problemei;
– faci tot ceea ce iti sta in putiinta, dar clientul pare nemultumit de rezultate;
– exista o presiune constanta de a factura dar clientul revizuieste mereu valoarea facturilor;
– oricat de devreme ai incepe munca, sfarsesti prin a lucra sub presiunea termenelor limita;
– nu esti confortabil cu discutiile privind costul muncii tale si nu gasesti abordarea potrivita pentru a discuta chestiunile financiare in contextul unor situatii critice.

Daca faci parte din categoria clientilor, este posibil sa intalnesti frecvent:
– o anumita frustrare atunci cand avocatul lucreaza si factureaza diverse activitati fara a discuta inainte cu tine acest lucru;
– cazuri in care orele lucrate nu dau intodeauna rezultatele pe care le-ai cerut, desi esti obligat sa le platesti;
– informatiile care privesc chestiunile tehnice ale business-ului nu sunt luate in considerare ori nu sunt solicitate;
– bugetul este limitat si ai nevoie de predictibilitate si certitudinea cheltuielilor juridice pentru a le integra in bugetul companiei;
– esti ingrijorat ca termenele stabilite nu vor fi respectate;
– nu esti confortabil cu discutiile privind costul serviciilor prestate si nu gasesti abordarea potrivita pentru a discuta chestiunile financiare in contextul unor situatii critice.

In fata acestui tablou in relatia dintre client si consultantul sau juridic, cum ar putea sa ne ajute folosirea proceselor utilizate in managementul de proiect? Mai mult, ce este diferit in gestionarea proiectelor juridice?

Primul obstacol care trebuie depasit pentru a gasi drumul spre raspunsul la aceste intrebari este faptul ca terminologia, procesele si abilitatile managementului de proiect par a fi straine de corpul teoretic al cunostintelor si teoriilor juridice. Este de asteptat ca intrusii practici ai unei discipline esential diferite de abstractul normelor sa fie primiti cu o gama larga de reactii. Aerul rarefiat si tare al textelor juridice sacre ar fi amestecat deodata cu reflexiile impure ale realitatii. La ce folosesc bugetele si masurarea rezultatelor cand Legea e mai presus de toate? De la calificarea grabitului  nepotrivit pana la indignarea absurdului, fiecare exclamatie isi are adeptii sai.

Spre deosebire de domeniile tehnice, resursele din proiectele juridice nu sunt intodeauna usor de planificat si de organizat. Juristii tind spre independenta de gandire si actiune. De multe ori termenele sunt stabilite de terti, fie ca vorbim de instante, de institutii administrative sau chiar de clienti. Schimbarile legislative frecvente au ca rezultat o lipsa de predictibilitate a modului in care normele sunt puse in aplicare. Obiectivele proiectelor juridice nu sunt usor de masurat, mai ales in situatii conflictuale. Daca in cazul in care construim o casa ratarea unor obiective poate duce la dezastru, in proiectele juridice este posibil sa apara rezultate neprevazute care sa amplifice succesul. Daca in cazul unei constructii putem aproxima relativ aproape de realitate cate caramizi sunt necesare sau cat timp este necesar pentru a zugravi un perete, lucrurile nu stau la fel in domeniul juridic.

Aceste diferente ne ajuta sa intelegem mai bine specificul serviciilor juridice. Gestionarea eficienta este esentiala pentru cresterea valorii serviciilor livrate, fie ca vorbim despre organizarea activitatilor juridice intr-o firma de avocati sau despre departamentul juridic privit ca un centru de cost intr-o organizatie. Folosirea instrumentelor de management are ca scop principal imbunatatirea valorii proiectului juridic. Valoarea presupune raportarea la timp si cost dar si preocuparea pentru calitatea opiniilor, documentelor si a reprezentarii. Valoarea presupune constrangeri comerciale si bugetare dar si definirea unui calendar de actiune si a scopului urmarit. Valoarea presupune folosirea unei comunicari eficiente.

Clientul real are in primul rand obiective comerciale sau personale si este deseori prea grabit sau prea putin sofisticat pentru a intelege natura si detaliile activitatilor juridice pe care le desfasoara consultantul sau juridic. Un amic arhitect imi povesteste ca primeste deseori instructiuni de genul „te rog sa proiectezi ceva frumos pentru familia mea in schimbul sumei pe care am pregatit-o si sa ma chemi cand proiectul este gata”. De cate ori am primit si noi, consultantii juridici, acelasi tip de cerere de la clientii nostri?

Instrumentele managementului de proiect ne ajuta sa livram servicii de calitate in lumea reala. Obiectivele de afaceri ale clientilor nostri vor fi sustinute si de consultantul juridic, atunci cand avem in vedere:
– controlul sau intelegerea mai buna a costurilor
– controlul sau predictibilitatea timpului petrecut pentru prestarea serviciilor juridice, atat in vederea facturarii cat si pentru planificarea activitatilor
– pregatirea mai buna pentru pasii esentiali ai proiectului, dar si pentru evenimentele neprevazute
– prestarea serviciilor necesare clientului
– angajarea resurselor potrivite
– imbunatatirea comunicarii cu echipa juridica si cu clientul.

Cred ca a venit timpul sa discutam deschis despre folosirea managementului de proiect in activitatile juridice. Cu cat mai repede si mai matur vom purta aceasta discutie, cu atat mai bine va fi clientilor nostri si, implicit, consultantilor juridici care folosesc instrumentele managementului de proiect.

Dan STOICA

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership