Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
5 comentarii

Justitiabilii sectorului 5 beneficiaza de informare gratuita cu privire la mediere
07.02.2011 | JURIDICE.ro, Fanuta LISMAN

Secţiuni: Mediere, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Incepand cu data de 1 februarie 2010, in cadrul Judecatoriei Sectorului 5 a fost organizat un birou de informare cu privire la mediere.

Potrivit art. 4 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, medierea este o activitate de interes public. Acest fapt este intarit de prevederi ulterioare ce aduc modificari importante Legii medierii.

In acest sens, o prima modificare este adusa prin  Legea nr. 370/2010 prin care se introduce obligativitatea de a recomanda justitiabililor  medierea, atat pentru magistrati cat si pentru alte organe judiciare sau cu activitate jurisdictionala (art. 6 din Legea nr. 192/2006).

La final de 2010, mult asteptata  „Mica reforma” (Legea nr. 202/2010) aduce, si ea, modificari importante pentru institutia medierii. Cea mai importanta, de departe, este cea privitoare la sedintele de informare cu privire la mediere, informare si consiliere a partilor pentru care mediatorul nu poate percepe onorariu, potrivit legii.

Tot prin „Mica reforma, se aduc modificari importante si Codului de procedura civila. Se observa preocuparea legiuitorului de a indruma tot mai mult partile unui litigiu catre mediere, ca metoda alternativa la instanta. In acest sens, se reitereaza – in cauzele civile, comerciale dar si de dreptul familiei – obligatia magistratilor de a recomanda medierea. Mai mult, in cauzele comerciale, medierea devine procedura prealabila obligatorie, asemeni concilierii. Partile unui conflict de drept comercial vor fi obligate, inainte de a declansa procesul, sa aleaga intre procedura medierii si cea a concilierii.

Pentru ca toate aceste prevederi sa aiba si finalitate practica, este necesar un efort considerabil, concertat, al tuturor institutiilor cu atributii in implementarea  institutiei medierii, pentru ca beneficiile acesteia sa fie cunoscute de tot mai multe persoane.

Astfel, pentru a aduce mai aproape de cetatean informatiile cu privire la mediere, spre folosul partilor aflate in litigiu,  al instantei  si al profesiei de mediator,  Judecatoria Sectorului 5 aduce mai aproape de cetatean medierea, oferind posibilitatea justitiabililor din Sectorul 5 sa se informeze, in mod gratuit, cu privire la mediere, pentru a cunoaste beneficiile acestei proceduri amiabile.

In acest sens, incepand cu data de 1 februarie 2011, in incinta Judecatoriei Sectorului 5, functioneaza un birou de informare cu privire la mediere, unde justitiabilii se pot adresa direct mediatorilor autorizati, fie din proprie initiativa, fie la recomandarea instantei.

In cadrul biroului de informare cu privire la mediere, partile vor obtine informatii necesare cu privire la mediere, astfel incat acestea sa poata lua decizii in cunostinta de cauza, in vederea solutionarii litigiului pe cale amiabila. Totodata, justitiabililor li se aduce la cunostinta si faptul ca-si pot alege unul sau mai multi mediatori, cu sprijinul carora, pe parcursul sedintelor de mediere, sa puna capat litigiului dintre ele, in mod amiabil si reciproc avantajos. In acest sens, Tabloul mediatorilor este pus la dispozitia partilor, pentru ca acestia sa-si poata alege mediatorul, de comun acord.

Astfel, cetatenii sectorului 5 au posibilitatea sa se adreseze biroului de informare cu privire la mediere, fie inainte de depunerea unei cereri in instanta, fie ulterior, pentru obtinerea informatiilor necesare in vederea solutionarii conflictului/litigiului pe cale amiabila. Partile se pot adresa mediatorilor fie din proprie initiativa, fie la recomandare instantei. Acestea pot fi insotite de reprezentantii lor, avocati sau de rude ori alte persoane importante in solutionarea conflictului.

Pentru activitatea de informare din cadrul instantei, mediatorii nu percep onorariu.

Biroul de informare cu privire la mediere functioneaza in baza unui protocol semnat de patru asociatii profesionale de mediatori, respectiv: Centrul Mediatorilor Profesionisti Bucuresti, Asociatia Mediatorilor Bucuresti, Asociatia Profesionala Bucuresti Ilfov si Asociatia profesionala Colegiul Mediatorilor, carora intelegem ca li se va alatura si Uninunea Nationala a Mediatorilor. Acest Protocol dintre asociatii a fost incheiat si-si desfasoara activitatea in baza Protocolului incheiat intre Judecatoria Sectorului 5 si Asociatia Centrul Mediatorilor Profesionisti Bucuresti.

Felicitari tuturor celor ce au facut posibil ca si in Bucuresti sa putem promova medierea, acolo unde este mai multa nevoie de ea.

Multumim, conducerii Judecatoriei Sectorului 5, indeosebi doamnei vice-presedinte Lucia Zaharia – judecator si membru GEMME Romania, care a acordat tot sprijinul asociatiilor de mediatori partenere, pentru ca biroul de informare sa fie functional si la care justitibilii sa aiba acces cu usurinta.

Fanuta LISMAN

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti