Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
5 comentarii

Justitiabilii sectorului 5 beneficiaza de informare gratuita cu privire la mediere
07.02.2011 | JURIDICE.ro, Fanuta LISMAN

JURIDICE - In Law We Trust

Incepand cu data de 1 februarie 2010, in cadrul Judecatoriei Sectorului 5 a fost organizat un birou de informare cu privire la mediere.

Potrivit art. 4 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, medierea este o activitate de interes public. Acest fapt este intarit de prevederi ulterioare ce aduc modificari importante Legii medierii.

In acest sens, o prima modificare este adusa prin  Legea nr. 370/2010 prin care se introduce obligativitatea de a recomanda justitiabililor  medierea, atat pentru magistrati cat si pentru alte organe judiciare sau cu activitate jurisdictionala (art. 6 din Legea nr. 192/2006).

La final de 2010, mult asteptata  „Mica reforma” (Legea nr. 202/2010) aduce, si ea, modificari importante pentru institutia medierii. Cea mai importanta, de departe, este cea privitoare la sedintele de informare cu privire la mediere, informare si consiliere a partilor pentru care mediatorul nu poate percepe onorariu, potrivit legii.

Tot prin „Mica reforma, se aduc modificari importante si Codului de procedura civila. Se observa preocuparea legiuitorului de a indruma tot mai mult partile unui litigiu catre mediere, ca metoda alternativa la instanta. In acest sens, se reitereaza – in cauzele civile, comerciale dar si de dreptul familiei – obligatia magistratilor de a recomanda medierea. Mai mult, in cauzele comerciale, medierea devine procedura prealabila obligatorie, asemeni concilierii. Partile unui conflict de drept comercial vor fi obligate, inainte de a declansa procesul, sa aleaga intre procedura medierii si cea a concilierii.

Pentru ca toate aceste prevederi sa aiba si finalitate practica, este necesar un efort considerabil, concertat, al tuturor institutiilor cu atributii in implementarea  institutiei medierii, pentru ca beneficiile acesteia sa fie cunoscute de tot mai multe persoane.

Astfel, pentru a aduce mai aproape de cetatean informatiile cu privire la mediere, spre folosul partilor aflate in litigiu,  al instantei  si al profesiei de mediator,  Judecatoria Sectorului 5 aduce mai aproape de cetatean medierea, oferind posibilitatea justitiabililor din Sectorul 5 sa se informeze, in mod gratuit, cu privire la mediere, pentru a cunoaste beneficiile acestei proceduri amiabile.

In acest sens, incepand cu data de 1 februarie 2011, in incinta Judecatoriei Sectorului 5, functioneaza un birou de informare cu privire la mediere, unde justitiabilii se pot adresa direct mediatorilor autorizati, fie din proprie initiativa, fie la recomandarea instantei.

In cadrul biroului de informare cu privire la mediere, partile vor obtine informatii necesare cu privire la mediere, astfel incat acestea sa poata lua decizii in cunostinta de cauza, in vederea solutionarii litigiului pe cale amiabila. Totodata, justitiabililor li se aduce la cunostinta si faptul ca-si pot alege unul sau mai multi mediatori, cu sprijinul carora, pe parcursul sedintelor de mediere, sa puna capat litigiului dintre ele, in mod amiabil si reciproc avantajos. In acest sens, Tabloul mediatorilor este pus la dispozitia partilor, pentru ca acestia sa-si poata alege mediatorul, de comun acord.

Astfel, cetatenii sectorului 5 au posibilitatea sa se adreseze biroului de informare cu privire la mediere, fie inainte de depunerea unei cereri in instanta, fie ulterior, pentru obtinerea informatiilor necesare in vederea solutionarii conflictului/litigiului pe cale amiabila. Partile se pot adresa mediatorilor fie din proprie initiativa, fie la recomandare instantei. Acestea pot fi insotite de reprezentantii lor, avocati sau de rude ori alte persoane importante in solutionarea conflictului.

Pentru activitatea de informare din cadrul instantei, mediatorii nu percep onorariu.

Biroul de informare cu privire la mediere functioneaza in baza unui protocol semnat de patru asociatii profesionale de mediatori, respectiv: Centrul Mediatorilor Profesionisti Bucuresti, Asociatia Mediatorilor Bucuresti, Asociatia Profesionala Bucuresti Ilfov si Asociatia profesionala Colegiul Mediatorilor, carora intelegem ca li se va alatura si Uninunea Nationala a Mediatorilor. Acest Protocol dintre asociatii a fost incheiat si-si desfasoara activitatea in baza Protocolului incheiat intre Judecatoria Sectorului 5 si Asociatia Centrul Mediatorilor Profesionisti Bucuresti.

Felicitari tuturor celor ce au facut posibil ca si in Bucuresti sa putem promova medierea, acolo unde este mai multa nevoie de ea.

Multumim, conducerii Judecatoriei Sectorului 5, indeosebi doamnei vice-presedinte Lucia Zaharia – judecator si membru GEMME Romania, care a acordat tot sprijinul asociatiilor de mediatori partenere, pentru ca biroul de informare sa fie functional si la care justitibilii sa aiba acces cu usurinta.

Fanuta LISMANPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 5 de comentarii cu privire la articolul “Justitiabilii sectorului 5 beneficiaza de informare gratuita cu privire la mediere”

 1. lurlai spune:

  Salutara initiativa !….dar…..justitiabilul este dezinformat in ceea ce priveste faptul ca, avocatul a fost si este mediator de drept.
  Legea ce reglementeaza medierea nu abroga dispozitiile art.3 lit.f din Legea 51/1995, care prevede clar, faptul ca, avocatul desfasoara si activitate de mediere…..
  Nu inteleg de ce unii avocati care au urmat cursurile de mediere si sunt acum in conducerea Consiliului Medierii, ignora cu buna stiinta, rolul avocatului ca si mediator.
  De ce a fost nevoie sa ia fiinta o noua profesie de mediator, de indata ce avocatul este prin lege si mediator?

 2. luckystar spune:

  exista o problema de necorelare intre legi. legea 51 prevede ca avocatul poate face mediere, dar numai in legea medierii se vorbeste despre un contract de mediere si un acord de mediere – si asta in legatura cu mediatorul, nu si cu avocatul.
  in consecinta, prin prisma deficientelor legislative, interpretarea generala ce se da problematicii este aceea ca avocatul poate sa faca mediere, in baza contractului de asistenta juridica, dar aceasta se poate finaliza doar printr-o tranzactie, nu prin acord de mediere.
  subiectul ramane deschis discutiilor …

 3. lurlai spune:

  Daca avocatul poate sa redacteze orice act juridic(contracte), nu vad de ce nu poate sa incheie si contract de mediere? De ce sa faca acest lucru un mediator in cond. legii 192/2006 care nu are studii juridice?!

 4. Si care este, mă rog, diferența dintre tranzacție și acord de mediere?
  Niciuna.

  Mediatorii aveau nevoie de o lege specială și de de pregătire specială deoarece nu au studii juridice.

  Avocații sunt mediatori de drept. Legea medierii este pentru nejuriști oferindu-le și acestora o cale de a fi mediatori.

  Nu înțeleg însă de ce se îmbulzesc avocații să devină mediatori.
  Este superfluă și redundantă înregistrarea avocaților ca mediatori în corpul mediatorilor fără studii juridice.

  Eventual, aceștia ar trebui să fie considerați mediatori automat și trecuți pe lista mediatorilor juriști.

  Nu poți spune că un horticultor, un veterinar sau un popă cu facultate poate fi un mediator într-un domeniu eminamente juridic.

  Vor fi, de asemenea, și medieri ilegale.
  De exemplu, sunt sigur că unii mediatori veterinari vor ajunge să convingă părțile să se înțeleagă asupra unor lucruri care nu pot fi tranzacționate, conform legii.

 5. Alexandra CRISTEA spune:

  De ce se imbulzesc avocatii sa devina mediatori? Pentru ca aceia care se imbulzesc au citit cu atentie Legea 192/2006 si au sesizat diferenta intre mediatorul autorizat in contextul acestei legi si medierea facuta in virtutea Legii 51…..

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.