Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Proiect de lege ref. incriminarea transmiterii unei boli venerice de catre o persoana care stie ca sufera de aceasta boala


7 februarie 2011 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Drept penal, Dreptul sanatatii
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Senatorul Iulian Urban a depus miercuri, 2 februarie 2011, la Senat un proiect de lege vizand victimele infractorilor ce transmit boli venerice sau HIV:

„Catre : BIROUL PERMANENT AL SENATULUI

In conformitate cu prevederile art. 85 alin. [2] din Regulamentul Senatului republicat, va inaintam spre dezbatere si adoptare propunerea de modificare a Legii nr. 15/1968 Codul penal al Romaniei, publicata in B.Of. nr. 79 – 79 bis/21 iun. 1968, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 65 din 16 apr. 1997, cu modificarile si completarile ulterioare.

INITIATOR

Senator URBAN IULIAN

Grupul Parlamentar al PDL din Senat

EXPUNERE DE MOTIVE

Avand in vedere recentul caz prezentat in media conform caruia un barbat din Botosani, bolnav de SIDA era acuzat ca si-a ucis sotia dupa ce cu stiinta  i-a transmis  cumplita boala HIV, ascunzandu-i acesteia faptul ca era infectat, sotia acestuia decedand din cauza complicatiilor de sanatate generate de contaminarea cu virusul HIV

Raportat la faptul ca in cadrul aceluiasi reportaj reprezentanti pe plan local  ai Ministerului Public deplangeau vidul legislativ existent in actualul Cod Penal al Romaniei in sensul ca infractiunea prevazuta de art. 309 Contaminarea venerica si transmiterea sindromului imunodeficitar dobandit, nu contine si situatia agravanta  referitoare la situatia in care urmare a savarsirii faptei survine moartea victimei,

In scopul acoperirii vidului legislativ invocat, cu intentia de a creea un cadru legislativ complex si care sa corespunda necesitatilor actuale, propunem amendarea art. 309 Cod Penal in sensul introducerii alineatului 4) – ca agravanta la infractiunea principala- care sa legifereze situatia in care urmare a savarsirii faptei intervine decesul victimei,

Astfel,

In temeiul art. 74 din Constitutia Romaniei si in conformitate cu prevederile art. 85 alin.[2] din Regulamentul Senatului republicat, inaintam prezentul proiect de lege.

INITIATOR

Senator URBAN IULIAN

Grupul Parlamentar al PDL din Senat

PARLAMENTUL ROMANIEI

CAMERA DEPUTATILOR                                            SENAT

“LEGE

pentru modificarea si completarea Legii nr.  15/1968 Codul penal al Romaniei,  publicata in B.Of. nr. 79 – 79 bis/21 iun. 1968, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 65 din 16 apr. 1997, cu modificarile si completarile ulterioare.”

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:

Articol unic: Legea nr.  15/1968 – Codul penal al Romaniei se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

La  art. 309 (Contaminarea venerica si transmiterea sindromului imunodeficitar dobandit), dupa alin. 3) se introduce alin. 4) cu urmatorul cuprins:

“Art. 309. – Transmiterea unei boli venerice prin raport sexual, prin relatii sexuale intre persoane de acelasi sex sau prin acte de perversiune sexuala, de catre o persoana care stie ca sufera de o astfel de boala, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

Transmiterea sindromului imunodeficitar dobandit – SIDA – de catre o persoana  care stie ca sufera de aceasta boala se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani.

Instanta de judecata va dispune masura de siguranta a obligarii la tratament medical.

Daca  fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 15 la 25 de ani.”

INITIATOR

Senator URBAN IULIAN

Grupul Parlamentar al PDL din Senat”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro