Secţiuni » Jurisprudenţă » ÎCCJ » Recurs în interesul legii
ÎCCJ. Recurs în interesul legii
2 comentarii

RIL promovat ref. modalitatea de stabilire a varstei standard de pensionare si a stagiului complet de cotizare
08.02.2011 | Andrei PAP, Andrei PAP

Secţiuni: Recurs în interesul legii, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust

Laura Codruta Koves, Procurorul General al Romaniei, a promovat un recurs in interesul legii intrucat s-a constatat ca in practica judiciara nu exista un punct de vedere unitar cu privire la modalitatea de stabilire a varstei standard de pensionare si a stagiului complet de cotizare utilizate pentru determinarea punctajului mediu anual in operatiunile de calculare a pensiilor din sistemul public, pentru persoanele ale caror drepturi s-au deschis incepand cu data de 1 aprilie 2001 si care beneficiaza de reducerea varstei de pensionare potrivit legii, prin raportare, fie la dispozitiile Anexei nr. 3 la Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale sau ale Anexei nr. 9 la Ordinul nr. 340/2001 al Ministrului Muncii si Solidaritatii Sociale.

Examenul jurisprudential:

In urma verificarii jurisprudentei la nivelul intregii tari, s-a constatat ca in solutionarea cauzelor avand ca obiect contestatii la deciziile de pensionare si stabilirea drepturilor de pensie dupa data de 1 aprilie 2001, pentru persoanele care beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare ca urmare a desfasurarii de activitati incadrate in conditii deosebite sau speciale de munca ori  intr-un grad de invaliditate, practica judiciara este neunitara:

1. Unele instante de judecata au apreciat ca pentru aceste categorii de persoane, verificarea indeplinirii conditiilor privind varsta standard de pensionare si stagiul complet de cotizare se face prin raportare la data formularii cererii de pensionare conform dispozitiilor cuprinse in Anexa nr. 3 a Legii nr. 19/2000 si nu raportat la prevederile din Anexa nr. 9 la Ordinul nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor legii, intrucat acesta deroga si modifica dispozitiile legale .

Sub acest aspect s-a retinut ca, Anexa nr. 9 la Ordinul nr. 340/2001 se suprapune peste dispozitiile Anexei nr. 3 a legii, doar cu privire la persoanele care solicita pensionarea pentru limita de varsta, urmare desfasurarii activitatii in conditii normale de munca, dar nu si pentru cei care beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare potrivit legii.

Intrucat cele doua anexe au aceeasi sfera de reglementare, dar contin prevederi contradictorii, instantele au inteles sa aplice dispozitiile din actul normativ cu forta juridica superioara, respectiv, Legea nr. 19/2000 si anexa 3 la aceasta lege.

2. Dimpotriva, alte instante au considerat ca varsta standard de pensionare si stagiul complet de cotizare pentru aceste categorii de persoane se stabilesc in functie de data nasterii persoanei asigurate, conform esalonarii indicate in Anexa nr.9 a Ordinului Ministrului Muncii si Solidaritatii Sociale nr. 340/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.

In acest sens, s-a apreciat ca textul art. 41 alin. (4) din Legea nr.19/2000 privind cresterea esalonata a stagiului complet de cotizare, in decurs de 13 ani de la data intrarii in vigoare a legii nu se aplica, deoarece vizeaza cadrul general al pensiei pentru limita de varsta.

In argumentarea acestei opinii au fost avute in vedere dispozitiile pct. 3  Sectiunea II Cap. B din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000, aprobate prin Ordinul Ministrului Muncii si Solidaritatii Sociale nr. 340/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, conform carora, „Varstele standard de pensionare si stagiile minime sau complete de cotizare pentru femei si barbati sunt prevazute in anexa nr. 3 la lege, detaliata in functie de data nasterii in anexa nr. 9 la prezentele norme”.

Procurorul General al Romaniei apreciaza ca primele instante au pronuntat solutii in acord cu litera si spiritul legii.

>> Textul integral al recursului în interesul legii

Pentru Juridice.ro, Andrei PAP

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti