Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Masuri pentru executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice stabilite prin titluri executorii


8 februarie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro
Secţiuni: Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 96 din data de 4 februarie 2011 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvenrului nr. 4/2011 privind stabilirea unor masuri pentru reorganizarea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului si pentru executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice stabilite prin titluri executorii.

Ordonanta aduce o serie de modficari unor acte normative care reglementeaza activitatea AVAS si executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice stabilite prin titluri executorii.

1. Actul normativ modifica Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/1998 privind valorificarea unor active ale statului, stabilind ca sunt supuse valorificarii si creantele proprii rezultate din activitatea AVAS, respectiv dividende, fonduri de restructurare si redresare, credite garantate de catre APAPS, imprumuturi pentru plata furnizorilor de utilitati, sumele lasate la privatizare cu titlu gratuit la dispozitia societatii comerciale, in situatia desfiintarii contractelor de privatizare, precum si creantele provenite din executarea contractelor de vanzare cumparare de actiuni.

2. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2004 privind stabilirea unor masuri de reorganizare a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare prin comasarea prin absorbtie cu Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului se modifica astfel:

Finantarea cheltuielilor de personal, a celor aferente functionarii A.V.A.S. si a celor pentru reprezentarea Romaniei, de catre A.V.A.S., in fata Curtii de Arbitraj Internationala a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investitii se asigura integral de la bugetul de stat. Bugetul de venituri si cheltuieli aferent activitatii de privatizare si de valorificare a activelor statului se aproba prin hotarare a Guvernului.

Se stabileste calitatea de ordonator principal de credite pentru presedintele AVAS, atat pentru cheltuielile care se asigura de la bugetul de stat necesare functionarii institutiei si platii cheltuielilor de personal, cat si pentru bugetul de venituri si cheltuieli aferent activitatii de privatizare si de valorificare a activelor statului.

Numarul membrilor Consiliului de supraveghere si indrumare a activitatii AVAS se reduce de la 9 la 5.

3. In cuprinsul Ordonantei Guvernului nr. 22/2002 privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, stabilite prin titluri executorii se introduc urmatoarele prevederi:

In cazurile in care, din motive temeinice privind realizarea atributiilor prevazute de lege, institutia debitoare nu isi poate indeplini obligatia de plata in conditiile prevazute de ordonanta, aceasta va putea solicita instantei judecatoresti care solutioneaza cauza acordarea, in conditiile legii, a unui termen de gratie sau/si stabilirea unor termene de plata esalonata a obligatiei respective.

In cazurile in care obligatia de plata este stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, institutia debitoare poate solicita instantei care a dat aceasta hotarare luarea masurilor prevazute anterior.

Daca obligatia de plata este stabilita printr-un titlu executoriu, altul decat o hotarare judecatoreasca, cererea pentru acordarea unui termen de gratie sau/si stabilirea unor termene de plata esalonata a obligatiei respective se solutioneaza de catre instanta de executare competenta.

Instanta sesizata, la cererea institutiei debitoare, prin incheiere executorie, cand este cazul, va putea suspenda inceperea ori continuarea executarii silite pana la solutionarea prin hotarare definitiva si irevocabila a cererii privind acordarea termenului/termenelor de plata a sumei datorate. Suspendarea se dispune fara plata unei cautiuni. Incheierea poate fi atacata cu recurs, in mod separat.

In cazuri urgente, instanta, la cererea institutiei debitoare, poate dispune, prin incheiere si fara citarea partilor, suspendarea provizorie a executarii pana la solutionarea cererii de suspendare formulate potrivit prevederilor anteiroare. Suspendarea se dispune fara plata unei cautiuni. Incheierea nu este supusa niciunei cai de atac.

Cererile privind acordarea, in conditiile legii, a unui termen de gratie sau/si stabilirea unor termene de plata esalonata a obligatiei sunt scutite de taxa judiciara de timbru si se judeca cu precadere. Hotararea poate fi atacata numai cu recurs.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro