Secţiuni » Sistemul judiciar » Activitate parchete
PÎCCJ. DIICOT. DNA. Parchete

Patru RIL-uri admise


10 februarie 2011 | Andrei PAP, Andrei PAP
Secţiuni: Activitate parchete
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Inalta Curte de Casatie si Justitie, in cadrul sedintei din data de 17 ianuarie 2011, a solutionat 4 recursuri in interesul legii declarate de Procurorul General al PICCJ.

Astfel:

– prin decizia nr. 1/17.01.2011 s-a admis recursul in interesul legii referitor la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 83 alin. 1 Cod penal, Inalta Curte stabilind ca:

1) Suspendarea conditionata a executarii nu poate fi dispusa pentru pedeapsa stabilita in cazul savarsirii in cursul termenului de incercare a unei infractiuni intentionate sau praeterintentionate, pedeapsa la care a fost cumulata o alta pedeapsa, ca urmare a revocarii suspendarii conditionate a executarii acestei din urma pedepse, chiar si in cazul indeplinirii conditiilor prevazute de art. 81 din Codul penal.

2) Suspendarea conditionata a executarii nu poate fi dispusa nici in ceea ce priveste pedeapsa rezultanta obtinuta prin aplicarea mecanismului prevazut de art. 83 alin. 1 Cod penal.

prin decizia nr. 2/17.01.2011, s-a admis recursul in interesul legii formulat de Procurorul General al Romaniei cu privire la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 45 alin. 1 teza finala din Codul de procedura civila, combinat cu dispozitiile art. 245 alin. 1 lit. c1 Cod procedura penala, stabilindu-se ca:

Procurorul are legitimare procesuala activa de a formula actiunea civila pentru desfiintarea, in tot sau in parte, a unui inscris falsificat, atunci cand actiunea penala s-a stins in faza de urmarire penala printr-o solutie de netrimitere in judecata

prin decizia nr. 3/17.01.2011, ICCJ a dispus admiterea recursului in interesul legii declarat de procurorul general al PICCJ, statuand ca:

Amenda civila prevazuta de dispozitiile art. 5803 Cod procedura civila poate fi aplicata debitorului unei obligatii de a face cu caracter strict personal, doar in cadrul procedurii executionale ce debuteaza prin incuviintarea executarii silite in conditiile art. 3731 Cod procedura civila, urmata de somatia prevazuta de art. 387, art. 572 si art. 5802 Cod procedura civila.

prin decizia nr. 4/17.01.2011, s-a admis recursul in interesul legii referitor la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 47 din Legea nr. 50/1996 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului din organele autoritatii judecatoresti, Instanta Suprema stabilind ca:

Personalul din serviciile de probatiune nu beneficiaza de sporul pentru risc si suprasolicitare neuropsihica in cuantum de 50%.

>> Comunicatul ICCJ

Pentru Juridice.ro, Andrei PAP

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro