Valori comune in justitia din Romania si Republica Moldova – Chisinau, 11 februarie 2011. UPDATE
13 februarie 2011 | JURIDICE.ro
Vineri, 11 februarie 2011, se va desfasura la Chisinau conferinta intitulata “Valori comune in justitia din Romania si Republica Moldova”. Conferinta reprezinta etapa finala a proiectului „Pilon de colaborare in justitie Romania-Moldova”, finantat de Programul de Dezvoltare al Natiunilor Unite (UNDP) si derulat de Fundatia Freedom House Romania in parteneriat cu Asociatia Judecatorilor din Republica Moldova si Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania.
Proiectul in cauza s-a desfasurat pe parcursul mai multor luni si a avut drept scop facilitarea interactiunii dintre un numar de 8 judecatori din Republica Moldova si judecatori din Romania, pentru a ii familiariza pe primii cu cat mai multe elemente din procesul de reforma prin care a trecut sistemul juridic Romanesc in ultimii ani.
Daca la celelalte activitati prevazute de proiect (vizitele de lucru organizate la diferite instante si seminarul desfasurat la Brasov) beneficiarii au fost doar judecatorii alesi pentru a participa la proiect, conferinta de la Chisinau se va bucura de prezenta atat a celor de mai sus, cat si a reprezentantilor ministerelor de resort din Romania si Republica Moldova, a reprezentantilor asociatiilor din domeniul juridic si a reprezentantilor societatii civile.
Participantii la lucrarile acestei conferinte vor avea in vedere analiza rezultatelor vizitelor de lucru efectuate de cei 8 judecatori moldoveni la instantele romanesti din Brasov, Mures, Vrancea si Oradea, dar vor discuta si despre oportunitatea organizarii altor proiecte de acelasi gen pe viitor.
In debutul conferintei vor lua cuvantul directorul Freedom House, Cristina GUSETH, presedintele UNJR, Natalia ROMAN, Ion DRUTA, vicepresedintele AJRM si Claude CAHN, consilierul pe drepturile omului din cadrul Casei Natiunilor Unite. Printre alti invitati ce vor livra discursuri se numara Lidia BARAC (Ministerul Justitiei), Dumitru VISTERNICEAN (Consiliul Superior al Magistraturii RM), Alexandru TANASE (Ministerul Justitiei RM), Ion MURUIANU (Curtea Suprema de Justitie RM), Valeriu ZUBCO (procuratura generala RM) si Cristian DANILET (CSM).
In continuare, discutiile din cadrul conferintei se vor concentra pe urmatoarele teme: „Reformarea sistemului judecatoresc in Republica Moldova. Realizari si perspective”, unde va lua cuvantul judecatoarea Maria GHERVAS (MD), „Cum asiguram coerenta practicii judiciare? Disparitatile din jurisprudenta nationala prin prisma principiilor elaborate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO)”, despre care va vorbi Vladimir GROSU (Guvernului Republicii Moldova la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO)), „Colaborarea dintre Agentul Guvernamental pentru CEDO si organele judiciare din Romania”, unde va lua cuvantul Razvan-Horatiu RADU (Agentul Guvernamental al Romaniei la CEDO), „Statul de drept si independenta sistemului judiciar – Repere ale culturii juridice europene”, unde va vorbi domnul Christian LANGE (Magistrats européens pour la Démocratie et les Libertés (MEDEL)), „Trecerea de la etapa reformei in justitie – schimbare, la etapa modernizarii justitiei – rezultate concrete”, unde vor lua cuvantul Adrian NEACSU, Cristi DANILET si Alexandru SERBAN (CSM) si „Mecanismul de Cooperare si Verificare”, unde va lua cuvantul Cristina Maria ANA (Societatea Academica din Romania).
In urma acestor discutii, organizatorii conferintei isi propun sa traga concluziile privind consolidarea democratiei si aplicarea legilor in stat prin promovarea drepturilor omului, privind reforma legislativa si reforma institutionala din Republica Moldova.
UPDATE, 13 februarie 2011:
Razvan Horatiu Radu, Agentul Guvernamental al Romaniei la CEDO, a prezentat aspecte practice ale dialogului interinstitutional dintre institutia Agentului Guvernamental pentru CEDO si actori ai sistemul judiciar din Romania, mecanismele de cooperare formale si informale puse in practica pentru diseminarea hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului si implementarea obligatiilor generale care decurg din acestea, potrivit unui comunicat al MAE.
Lidia Barac, secretarul de stat in MJ, a declarat potrivit unui comunicat al MJ: „Romania are o experienta unica pe platforma tranzitiei la o justitie moderna, in cadrul amplului proces de integrare in Uniunea Europeana. Suntem deschisi sa o impartasim cu autoritatile de la Chisinau. Asa cum si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, declara, consider ca este o oportunitate pentru Romania de a sprijini optiunea europeana a Republicii Moldova, dar si pentru Republica Moldova sa profite din plin de acest sprijin. Reforma justitiei in scopul integrarii europene vizeaza de facto o justitie in care cetateanul sa aiba incredere, iar in cadrul marii familii europene, prin procedura recunoasterii hotararilor judecatoresti, o justitie in care ceilalti membri sa poata avea incredere.”
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro