Achizitia societatii de brokeraj – un nou punct de interes al investitorilor straini
15 februarie 2011 | JURIDICE.ro, Cristian BOGARU, Sorina STOICADupa trecerea a mai bine de un an de cand criza economica mondiala afecteaza si Romania, noile conditii economice au transformat piata de intermediere in asigurari in unul dintre domeniile castigatoare ale industriei financiare existente pe piata, aceasta fiind una dintre ariie de activitate care au reusit cu adevarat sa se adapteze si sa obtina cresteri comparative cu cele din perioada premergatoare crizei.
Mai bine de o treime din asigurarile incheiate in anul 2009 in Romania au fost realizate prin intermediul celor peste 500 de brokeri de asigurare existenti pe piata. Această tendinta s-a mentinut si in primul trimestrul al anului 2010, ponderea primelor brute subscrise prin intermediul societatilor de brokeraj situandu-se, potrivit estimarilor Insurance Profile la 27% din totalul pietei asigurarilor.
Este de remarcat faptul ca, in primele trei luni ale anului 2010, afacerile brokerilor romani au inregistrat o crestere de circa 15%, in termenii volumului de „prime intermediate”, atingand un total de 150 milioane euro. Pentru anul 2010, estimarile specialistilor cu privire la gradul de cuprindere a pietei de brokeraj in totalul pietei asigurarilor au indicat un procent in urcare de circa 40%, ceea ce se poate traduce printr-o crestere a interesului clientilor fata de companiile de brokeraj in asigurari. Iar acolo unde exista interes din partea consumatorilor pentru produsele de asigurare, va exista implicit si preocuparea investitorilor pe acest segment.
In prima jumatate a anului trecut, societatile de brokeraj din Romania au intermediat prime brute subscrise de 1,6 miliarde de lei (378 mil. euro), ceea ce reprezinta 35% din totalul industriei de asigurari autohtone. Potrivit estimarilor Wall-Street facute pe baza datelor preliminare, la nivelul anului 2009, piata brokerajului de asigurari s-a situat la o valoare totala de aproximativ 900 milioane de euro.
Desi brokerii de asigurari raman pesimisti pentru anul 2011 estimand chiar o reducere a pietei de asigurari cu pana la 10%, in ipoteza unei usoare cresteri economice prognozata pentru 2011-2012 piata brokerajului se poate stabiliza pe un trebd ascendant.
Cadrul legislativ national in materia asigurarilor este propice infiintarii societatilor de brokeraj precum si achizitionarii de parti sociale/actiuni in cadrul societatilor mentionate, deja infiintate in acest domeniu.
Legea nr. 403/2004 defineste brokerul de asigurare ca fiind o persoana juridica romana ori straina, autorizata in conditiile prezentei legi, care negociaza pentru clientii sai, persoane fizice sau juridice, asiguraai ori potenţiali asiguraai, incheierea contractelor de asigurare sau de reasigurare si acorda asistenaă inainte si pe durata derularii contractelor ori in legatura cu regularizarea daunelor, după caz.
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
19 septembrie ⁞ Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Brokerul de asigurare si/sau reasigurare este autorizat de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor din Romania (CSA) sa desfasoare activitatea de intermediere in asigurari şi/sau reasigurari, după caz, avand obiect unic de activitate. Brokerii de asigurare si/sau reasigurare din statul membru de origine sunt autorizati si/sau inregistrati la autoritatea competenta din respectivul stat. Totodata CSA avizeaza orice modificare a documentelor sau conditiilor pe baza carora s-a acordat aceasta autorizare.
In general, in Romania, societatile de brokeraj sunt constituite sub forma societatilor cu raspundere limitata, astfel incat vom face referire cu predilectie, la transferul de parti sociale. Astfel, definim partea sociala ca fiind titlul de proprietate care reprezinta o fractiune din capitalul unei societati cu raspundere limitata.
Cel mai utilizat mod de dobandire a partilor sociale este cesiunea care se realizeaza prin intermediul unui contract de cesiune de parti sociale. Acest contract se va incheia intre cele doua parti, actualul asociat care urmeaza sa cedeze partile sociale detinute (Cedentul) si viitorul asociat care va prelua partile sociale (Cesionarul).
In cazul in care discutam despre asociatul unic sau asociatii persoanei juridice straine care doresc achizitionarea partilor sociale ale unui asociat unic sau asociatilor din cadrul societatii de brokeraj din Romania, cesiunea de parti sociale se efectueaza in baza unei anumite proceduri. Asociatul unic sau asociatii din cadrul Cedentului, persoana juridica romaneasca aproba print-o decizie a asociatului unic respectiv, a adunarii generale a asociatilor, cesiunea partilor sociale. Brokerul de asigurare este supus unui regim special de organizare si functionare a activitatii in baza dispozitiilor legale privitoare la asigurari si reasigurari in Romania definite de Legea nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, Normele de aplicare ale acesteia precum si Normelor privind autorizarea si functionarea brokerilor de asigurare si/sau reasigurare.
Din economia normelor legale mai sus mentionate, orice modificare intervenita in legatura cu schimbarea actionariatului, patrimoniului sau transferul partilor sociale ale unui broker de asigurare va fi supusa spre analiza si verificare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor din Romania (CSA).
Brokerul de asigurare si/sau reasigurare trebuie sa obtina avizul CSA necesar desfasurarii activitatii sale ca persoana juridica precum si in etapa inregistrarii sale la Registrul Comertului. O cerintele majora consta in obiectului unic de activitate in scopul primirii avizului mai sus mentionat.
In scopul realizarii cesiunii, Cesionarul trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii privind functionarea sa ca si cele impuse Cedentului. Astfel, Cedentul trebuie sa aiba calitatea de broker de asigurare si/sau reasigurare si sa desfasoare operatiuni de asigurare si/sau reasigurare. CSA va fi notificat cu privire la contractul de cesiune privind transferul partilor sociale.
In cazul in care Cesionarul este o persoana juridica straina, la solicitarea CSA acesta are obligatia sa prezinte toate documentele emise de catre forul omolog in materia asigurarilor din statul de rezidenta al acestuia, din care sa rezulte faptul ca a fost autorizat sa desfasoarea activitati de intermediere in asigurari si ca se incadreaza, in unul din urmatoarele tipuri de institutii: institutie de credit, institutie financiara nebancara, societate de servicii si investitii financiare, societate de asigurari/reasigurari, broker de asigurari.
Ordinul nr. 15 din 23.12.2010 privind punerea in aplicarea a Normelor privind autorizarea brokerilor de asigurare si/sau reasigurare, precum si conditiile de mentinere a acesteia, completat cu prevederile Legii nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, precizeaza conditiile obtinerii autorizatiei de functionare ca broker de asigurare si/sau reasigurare in Romania
Prin conditiile impuse atat brokerilor de asigurare cat si societatilor de asigurare, CSA ca for superior, are rolul de a proteja persoanele asigurate si de a asigura corecta functionare a sistemului de asigurari din Romania, legislatia romana fiind completata de normele CSA in materia asigurarilor.
Conform raportarilor CSA, piata romaneasca a societatilor de brokeraj in asigurari a inregistrat la sfarsitul anului 2009 un total de 725 mil. Euro in prime de asigurare intermediate. Din analiza situatiilor financiare, la 31 Decembrie 2009, transmise de peste 500 de brokeri de asigurare, a rezultat ca anul 2009 a prezentat o crestere nominala a volumului primelor intermediate cu 7,5% fata de anul 2008. Prin aceste cifre, piata brokerajului in asigurari a ajuns sa reprezinte 35% din totalul primelor brute subscrise de piata asigurarilor din Romania. Astfel, profitul total al pietei de brokeraj in asigurări in anul 2009 a fost cuantificat la 145,3 mil. lei, potrivit datelor prezentate de CSA la Forumul International Asigurari – Reasigurari 2010. Prin raportare la anul 2008 piata de brokeraj a inregistrat asadar, o crestere de 77% , de la 174 mld. lei la 310 mld. lei.
Din aceasta perspectiva, domeniul intermedierilor in asigurari continua sa fie unul de interes major pentru investitori.
In anul 2010 asigurarile de viata au fost cele care si-au sporit ponderea in piata. In acest domeniu s-a inregistrat o crestere in moneda europeana cu 4.3%. Astfel, in primele 6 luni ale anului trecut, asigurarile de viata au reprezentat 18.7% din piata asigurarilor, cu 1.47 puncte procentuale peste ponderea detinuta in prima jumatate a anului 2009.
In schimb, subscrierile aferente asigurarilor generale au scazut in primele luni ale anului 2010 cu 5.6% in moneda europeana pana la valoarea de 848 milioane euro, ceea ce reprezinta 81.3% din totalul pietei asigurarilor. Practic asiguratorii au subscris cu 50 mil. euro mai putin decat valoarea afacerilor consemnata in perioada similara a anului trecut.
Pentru 2011 se estimeaza ca piata asigurarilor de sanatate va fi bine cotata, cresterea acestei piete fiind insa direct proportionala cu problemele existente in sistemul pensiilor de stat.
Cu toate acestea, revigorarea pietei de asigurari in Romania va reprezinta in continuare un pas economic important si un deziderat al anilor urmatori, fiind privita cu optimism de catre investitori, furnizorii si consumatorii de servicii din acest sector.
Prin raportare la dinamica pietei de asigurari, se previzioneaza ca investitia pe aceasta piata va continua si in perioada urmatoare punandu-se accent pe piata de vanzari de polite de asigurare catre persoane fizice, piata pe care vor exista efecte benefice si in viitor.
Cristian BOGARU, Sorina STOICA
HAMMOND, BOGARU SI ASOCIATII
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |