« Selected
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro

Mai multe proprietati pe numele unei bunicute
15.02.2011 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Laura Codruta Kovesi, Procurorul General al Romaniei, a declarat duminica, 13 februarie 2011, pentru Gandul ref. situatia inculpatilor care au dobandit averi din mita sau isi ascund averile ori le pun pe numele altor persoane: „Daca un inculpat a cumparat mai multe proprietati pe numele unei bunicutei, nu ai ce face. Bunicuta nu e functionar public, nu are declaratii de avere si nu ii poti cere sa dovedeasca de unde a avut bani de vile. Este protejata de prezumtia de care v-am vorbit anterior.

Pana nu se modifica Constitutia, nu avem ce face, nu poate fi promovata nicio lege care sa il oblige pe cel anchetat sa dovedeasca faptul ca banii provin dintr-o sursa licita. Trebuie ca procurorul sa dovedeasca faptul ca banii provin din savarsirea unei infractiuni.

Potrivit Codului de procedura, se pot lua masuri asiguratorii pe bunurile invinuitilor sau inculpatilor. In plus, potrivit dispozitiilor din legile speciale (cand este vorba de infractiuni de coruptie, abuz in serviciu, crima organizata), se pot pune masuri asiguratorii si pe bunurile – mobile si imobile – care nu apartin invinuitilor sau inculpatilor, daca se face dovada ca banii provin din savarsirea de infractiuni. Situatia este foarte dificila pentru procurori atunci cand inculpatii au cumparat case sau alte bunuri pe numele altor persoane, membri ai familiei sau cunostinte.

Trebuie sa demonstram ca banii cu care au fost achizitionate aceste bunuri provin din savarsirea unor infractiuni. Suntem obligati sa demonstram acest lucru pentru ca exista prezumtia de obtinere licita a averii, prevazuta de Constitutie. In Anglia, spre exemplu, este exact invers, sarcina probei revine celui care este cercetat, el trebuie sa dovedeasca ca a avut bani cinstiti pentru a achizitiona un bun.”

 
Secţiuni: Content | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD