De ce este normala, fireasca si logica impozitarea suplimentara bancilor in Romania
15 februarie 2011 | JURIDICE.ro, Iulian URBAN

Zilele astea m-au tot sunat ziaristii sa ma intrebe de proiectul meu de lege privitor la aplicarea unei taxe de solidaritate de 2,5 % pe impozitul bancilor din Romania. Ma intrebau de ce cred ca eu ca ar trebui luata aceasta masura in Romania, desi Germania, Anglia, Franta sau Ungaria au anuntat masuri similare.
Eu cred ca trebuie sa plateasca si bancile pentru criza economica.
Ele au incurajat consumul cu creditul doar cu buletinul, iar acum ele nu au pierderi si-i executa pe cei pe care i-au manipulat cu creditul doar cu buletinul sau alte forme fantasmagorice de creditare, desi stiau de la inceput ca cei imprumutati nu vor avea capacitatea sa isi restituie vreodata aceste credite.
Mai mult, contractul de creditare este impus si nu poate fi numit contract.
Stie cineva pe cineva care a negociat un imprumut bancar?
Fara deponenti bancile ar muri, la fel si fara cei ce se imprumuta. Bancile s-au transformat in noii proprietari de sclavi. Cu cat ai mai multe carduri in portofel, cu atat esti mai inrobit.
Bancile?
Stiam ca daca achit cu cardul o marfa cumparata, comisionul este zero. Asa si este, dar comisionul e „bagat” in pretul produsului. Si ori ca achiti cu card ori ca achiti cash, comisionul respectiv este deja in pret.
Ce s-a intamplat? Am o cunostinta care a cumparat de curand un cuptor electric. Era la reducere fiind ultima bucata. A vrut sa achite cu cardul si i s-a spus ca la obiectele cu pret redus nu poate achita cu cardul pentru ca banca ia 3% comision la fiecare tranzactie si ca ei (magazinul) deja vand produsul la pret de achizitie.
A ramas surprins, pentru ca 3% din tot ce misca e al naibii de mult.
Atunci mi-a venit in minte faptul ca auzeam tot felul de reclame: foloseste cardul de la banca x la cumparaturi si iti returnam 1% din valoarea cumparaturii. Altii au ajuns la 2%. Nu stiu numele lor pentru ca nu m-a interesat, am auzit la radio in masina… Dar atunci a fost momentul in care mi-am adus aminte ca am auzit.
Adevarul este ca avem o tara de bancheri si analisti de toate felurile. Criza mondiala (financiara) e creata de faptul ca s-a emis masa monetara fara a avea acoperire in sfera productiei sau a proprietatii. Mai precis s-au creat bani virtuali. Acesti bani nu se regasesc nicaieri. Ei sunt doar in calculatoarele bancilor. A avut nevoie omul de rand de bani sa se dezvolte repede – au creat ele, bancile, ca doar hartia e ieftina, iar munca omului se duce pe dobanda si comisioane. Omul nu a fost invatat sa se intinda cat ii este plapuma, sa economiseasca si abia apoi sa cumpere. El e considerat consumator, un cod de client si pe deasupra protejat. Daca se face un raport (productie+proprietate)/masa monetara veti vedea ca acesta tinde spre 0.
Cand din elicopter se observa discrepante strigatoare la cer: cladiri megalomane , sedii de banci vizavi de saracie lucie, somaj , inflatie e clar ca e ceva putred in Romania! La fel cu alesii, baronii, socialistii din Lamborghini etc., justitiari cu Armani versus justitiabili in second hand… Asistati sociali cu Mercedes versus profesori pe biciclete!
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au decis in iunie 2010 aplicarea unor taxe asupra sistemului financiar, anunta AFP. Decizia a fost luata la initiativa cancelarului german Angela Merkel care a cerut ca bancile – considerate vinovate pentru criza financiara globala – sa plateasca in acest fel. In acest moment nu se cunosc detalii despre modul cum va fi aplicata taxa de fiecare stat membru in parte.
Germania preciza ca aceste taxe, care vor fi calculate pe baza bilantului bancilor, au drept scop asigurarea faptului ca bancile contribuie de o maniera echitabila in raport cu riscurile pe care le prezinta la adresa sistemului financiar. O taxa pe activitatea bancilor s-a introdus in Ungaria in vara lui 2010, iar autoritatile anuntau la acel moment ca spera sa colecteze circa 700 de milioane de euro de la banci.
In declaratia finala a Consiliului European, cei 27 de sefi de stat si de guvern [intre care se afla si ROMANIA!!!!!!] scriu ca „statele membre trebuie sa introduca un sistem de taxare a institutiilor financiare care sa garanteze o partajare corecta a greutatilor induse de criza financiara”.
Asa ca ramane intrebarea: Va sprijini Guvernul aceasta initiativa legislativa sau va incalca declaratia finala semnata alaturi de celelalte 26 de tari din Consiliul European?
Iulian URBAN
senator, vicepresedinte al Comisiei Juridice a Senatului Romaniei