Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Consiliul Concurentei a amendat Orange si Vodafone cu peste 60 milioane EUR


16 februarie 2011 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Companiile Orange si Vodafone au fost amendate marti, 15 februarie 2011, de catre Consiliul Concurentei cu 147,9 milioane lei (34,8 milioane euro) si respectiv cu 120,3 milioane lei (28,3 milioane euro) pentru abuz de pozitie dominanta, potrivit unui comunicat al Consiliului.

Investigatiile au demarat in anul 2006 ca urmare a unor plangeri depuse de catre Netmaster Communications SRL. S-a constatat ca atat Orange cat si Vodafone au refuzat sa acorde firmei Netmaster accesul la retele lor de telefonie in vederea terminarii apelurilor nationale si internationale tranzitate de acest operator. De altfel, Netmaster solicitase interconectarea la tariful reglementat de ANCOM, tarif mai mic de decat cele practicate de Orange si Vodafone.

Cele doua companii nu numai ca aveau obligatia de a acorda accesul Netmaster la retelele lor in vederea terminarii apelurilor, dar erau obligate sa respecte reglementarile autoritatii din domeniu, inclusiv cea de a practica un tarif maxim pentru serviciile respective (indiferent de locul de initiere a acestora, in afara sau in interiorul Romaniei).

De asemenea, s-a constatat ca pana la data de 01.01.2007, Vodafone si Orange si-au stabilit tarife mai mari pentru serviciul de terminare a apelurilor in international, fara a lua in considerare reglementarile din domeniu, care stabileau un tarif maxim ce trebuia respectat.

Potrivit comunicatului „daca Vodafone si Orange ar fi acordat accesul Netmaster la tariful maxim reglementat, conform obligatiei de nediscriminare, ar fi trebuit sa aplice acelasi tarif tuturor operatorilor care solicitau acest serviciu, inclusiv celor cu care aveau incheiate contracte.

Cele doua companii nu au acordat Netmaster accesul la retelele lor de telefonie pentru terminarea apelurilor originate in international si a celor originate in retelele altor furnizori din Romania pentru pentru o perioada de  1 an si jumatate in reteaua Vodafone si 2 ani si 4 luni in reteaua Orange. De asemenea, pentru o scurta perioada de timp, cele doua companii au limitat terminarea apelurilor nationale provenite din reteaua Netmaster.”

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a declarat marti, 15 februarie 2011: „Veniturile suplimentare obtinute de cele doua companii pe aceasta piata reprezinta, de fapt, cheltuieli suplimentare ale operatorilor care au terminat apeluri in retelele Vodafone si Orange. Acest lucru se traduce prin plata unor tarife mai mari de catre consumatorii finali.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică