Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
4 comentarii

Legea nr. 221/2009 la Camera Ascunsa


22 februarie 2011 | JURIDICE.ro, Viorel PAPU
Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Am aflat tarziu despre intrarea in vigoare a Legii nr. 221/2009, prin octombrie 2009. Am citit-o atent, mi s-a parut plina de lacune procedurale si de fond, insa am crezut in esenta ei si am fost foarte mirat ca statul roman comunist inca, a fost in stare sa emita un asemenea act normativ.

Zecile de actiuni le-am depus la fel de tarziu, in primele zile ale anului 2010, studiind bine practica judiciara in materie de daune morale precum si actele normative in vigoare la momentul luarii masurilor de persecutie politica. Au venit primele termene de judecata cand am asistat consecutiv la doua sedinte de judecata la Tribunalul Constanta unde s-au administrat probe testimoniale in alte dosare.

Am adormit foarte greu in acele nopti si da, am plans. Tatal meu imi spunea ca atunci cand a fost deportat alaturi de familie din Mangalia in Manasia, in 1952, fiind in copil, in varsta de 7 ani, era obligat de militie sa se roage la Stalin, fiind prins ca spunea o rugaciune catre Dumnezeu. Pentru ca prima data s-a impotrivit a fost batut cu bestialitate incat ochiul sau drept a avut mari probleme de dezvoltare si nu a mai vazut mai deloc cu acest ochi. Unele din dosarele promovate de mine au fost despre persoane din trenul mortii sau despre persoane care au iesit din puscariile comuniste cu degete lipsa la maini.

”Vestitul” raport Tismaneanu, pentru care ”ne inclinam” in fata statului comunist roman ne spune mai multe despre persecutia politica. Urmare a aplicarii legii, Tribunalul Constanta a acordat despagubiri morale pentru persecutatii politic in cuantum de 10.000 pana la 700.000 euro. In martie 2010, in subsolul DGFP Constanta – parafrazandu-l pe maestrul Ionel Hasotti – s-a nascut exceptia de neconstitutionalitate a art. 5 alin. 1 lit. a) din Legea 221/2009, fata de faptul ca sumele pe care instantele erau indrituite ba chiar obligate sa le acorde cu titlu de despagubiri pentru cei persecutati politic, nu fusesera prinse in bugetul de stat.

Profitand de mult blamatul tertip avocatesc de a invoca exceptii de neconstitutionalitate, toate dosarele de acest gen de pe rolul Tribunalului Constanta au fost suspendate. Curtea Constitutionala si de stat a statuat ca articolul amintit este fatalmente neconstitutional, ca despagubirile deja acordate sunt suficiente si ca pastrarea ca si constitutional a articolului amintit, ar crea o nedreptate. Dosarele suspendate au fost repuse pe rol iar judecatorii de fond si de recurs, animati initial de dorinta de a repara o paguba si de aplica legea, au fost acum animati de intra in alt rol, acela de actori de farse, sub regia statului roman.

Avocatii despre care se stie foarte bine ca sunt raul justitiei romane, corupatori, perversi, escroci si mai ales prosti, au inteles sa indrepte actiunile repuse pe rol, in sensul ca acestea sa se judece pe dreptul comun, in afara Legii nr. 221/2009, lege moarta. Sub aceeasi „Candid Camera” in spatele careia statea chiar paratul statul roman, judecatorii au fost actori mai buni sau mai slabi in farsa si au respins pe exceptii sau pe fond, in prima sau ultima instanta, actiunile si toate caile de atac ale reclamantilor, hulitii persecutati, mama lor de burghezi!

Noi ca avocati, cum se stie ca suntem perversi si mai ales prosti in sensul ca nici nu ne-am dat seama de ce s-a intamplat de fapt, ne revenim repede dupa aceasta farsa cu camera ascunsa. Insa, pentru cei care au suferit mai mult sau mai putin, unii enorm, in urma persecutiei politice, ce veti face? Rog in mod public pe toti cei care au participat direct sau indirect la aceasta farsa cu camera ascunsa, sa se priveasca adanc in ochi si sa incerce sa nu mai creada intr-unul ”Stalin”, Tatal Atottiitorul, Facatorul cerului si al pamantului, vazutelor tuturor si nevazutelor.

Avocat Viorel PAPU
Baroul Constanta

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro