Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Primarul si viceprimarul din Hunedoara trimisi in judecata pentru abuz in serviciu si conflict de interese
21.02.2011 | Anemarie LAZARESCU

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea in judecata a mai multor persoane:

>> HADA OVIDIU-MARIUS, primar al municipiului Hunedoara, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
> 10 infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial,
> 16 infractiuni de complicitate la infractiunile de conflict de interese;

>> DAN NICOLAE ROBERT, viceprimar al municipiului Hunedoara, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
> 22 de infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial,
> 41 infractiuni de complicitate la infractiunile de conflict de interese;

>> CAPALNA DANIELA-ARIETA, sef serviciu buget finante-contabilitate in cadrul Primariei Municipiului Hunedoara, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
> 22 de infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial,
> 41 infractiuni de complicitate la infractiunile de conflict de interese;

>> TIPLEA IOAN, fost angajat la Primaria Municipiului Hunedoara, Compartimentul Achizitii Publice, inspector de specialitate, in perioada 13.08.2008 – 13.02.2009, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
> 41 de infractiuni de conflict de interese,
> 22 de infractiuni de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial,
> 12 infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata;

>> HADA GLIGOR, presedinte al Asociatiei Misionar Umanitare Maranatha Hunedoara, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
> complicitate la infractiunea de conflict de interese, in forma continuata si
> complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma continuata.

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada septembrie 2008 – iunie 2009, in calitate de primar al municipiului Hunedoara, Hada Ovidiu Marius a dispus efectuarea, in mod nelegal, a unui numar de 15 plati in suma totala de 209.945,90 lei (aproximativ 51.919 euro) catre S.C. T& R LOGISTICS PLASTICO S.R.L. si SC TIMKAR SRL, pentru un numar de 9 achizitii publice efectuate in mod nelegal. In aceasta modalitate, au fost achitate bunuri si servicii care, la momentul platii, nu erau livrate si executate. In aceeasi perioada, Hada Ovidiu Marius, in virtutea functiei sale, a contribuit la efectuarea, de catre aceeasi primarie, a unui numar de 16 achizitii publice, in valoare de 367.944,75 lei (aproximativ 90.992 euro), de la cele doua firme controlate de Tiplea Ioan.

La randul sau, in aceeasi perioada, Dan Nicolae Robert, uzand de functia sa de viceprimar al municipiului Hunedoara, a dispus efectuarea in mod nelegal a unui numar de 34 plati in suma totala de 412.847,09 lei (aproximativ 102.096 euro) catre cele doua firme controlate de Tiplea Ioan, pentru un numar de 20 achizitii publice efectuate in mod nelegal. Banii achitati reprezentau contravaloarea unor bunuri si servicii care, la momentul platii, nu fusesera predate sau executate. De asemenea, Dan Nicolae Robert, in exercitarea atributiilor de serviciu, a determinat incheierea intre Primaria Municipiului Hunedoara si firmele controlate de Tiplea Ioan a unui numar de 39 de contracte de achizitii publice in valoare de 728.450 lei (aproximativ 180.144 euro).

Tiplea Ioan a intocmit in fals un numar de 12 facturi fiscale, emise in numele celor doua societati comerciale beneficiare a contractelor de achizitii publice, in care a inserat mentiuni nereale cu privire la cantitatile de bunuri si servicii. La incheierea acestor contracte a contribuit si Capalna Daniela–Arieta, in calitate de sef serviciu buget, finante, contabilitate al Primariei Municipiului Hunedoara.

La data de 1 septembrie 2008, S.C. T & R LOGISTICS PLASTICO SRL Deva, al carei asociat si administrator era inculpatul Tiplea Ioan, a incheiat un contract de inchiriere a unui utilaj (buldoexcavator) cu Asociatia Misionar Umanitara Maranatha Hunedoara, condusa de inculpatul Hada Gligor, tatal inculpatului Hada Ovidiu Marius. Totodata, Primaria Municipiului Hunedoara a incheiat, in mod nelegal, un contract de prestari servicii cu aceeasi firma, servicii ce vizau folosirea utilajului respectiv. Intreaga suma de bani incasata de firma in baza acestui contract, respectiv 93.235,92 lei, a fost virata in contul asociatiei conduse de Hada Gligor.

Consiliul Local al Municipiului Hunedoara s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 698.748,57 lei.

In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile apartinand inculpatilor Tiplea Ioan si Hada Gligor.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Alba Iulia.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti