Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

Difuzarea in exclusivitate a tuturor meciurilor Campionatelor Mondial si European de Fotbal la o televiziune cu plata. CJUE. Hotararea in cauzele T-385/07, T-55/08 si T-68/08 FIFA si UEFA/Comisia
21.02.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE
JURIDICE - In Law We Trust

Un stat membru poate, in anumite conditii, sa interzica difuzarea in exclusivitate a tuturor meciurilor Campionatelor Mondial si European de Fotbal la o televiziune cu plata, pentru a permite publicului din acest stat sa urmareasca evenimentele mentionate la o televiziune gratuita.

In cazul in care aceste competitii sunt in integralitatea lor de o importanta majora pentru societate, aceasta restrictie privind libera prestare a serviciilor si libertatea de stabilire este justificata de dreptul la informatie si de necesitatea de a asigura un larg acces al publicului la difuzarea prin intermediul televiziunii a acestor evenimente.

In baza Directivei 89/552/CEE a Consiliului privind desfasurarea activitatilor de difuzare a programelor de televiziune, Belgia a inclus pe lista evenimentelor de importanta majora toate meciurile fazei finale a Campionatului Mondial iar Regatul Unit toate meciurile fazei finale a Campionatului Mondial si Campionatului European. Listele au fost declarate de catre Comisie compatibile cu dreptul UE.
Organizatoarele acestor doua evenimente, FIFA respectiv UEFA, au contestat insa decizia Comisiei, motivand ca nu toate meciurile incluse pe lista pot fi considerate de importanta majora pentru societate si astfel, se ingradeste libera prestare a serviciilor.
Tribunalul Uniunii Europene a respins actiunile formulate de FIFA si de UEFA. In motivarea deciziei, principalele concluzii ale tribunalului sunt expuse dupa cum urmeaza:
1. Meciurile „prime”, meciurile „derbi”, precum si, in cazul EURO, meciurile la care participa o echipa nationala a statului in cauza sunt de importanta majora pentru publicul statului membru respectiv si trebuie sa poata sa fie vizionate la o televiziune gratuita.
2. In ceea ce priveste celelalte meciuri ale Campionatului Mondial si ale EURO, Tribunalul arata ca aceste competitii pot fi considerate evenimente unice si nu succesiuni de evenimente individuale clasificate in meciuri „prime” si „non-prime” sau in meciuri „derbi” si „non-derbi”. Justificarea rezida in faptul ca anumite meciuri non-prime/non-derbi pot avea un impact decisiv asupra calificarii unei anumite echipe in meciurile prime, respectiv derbi. Avand in vedere ca nu se poate aprecia in avans importanta unui meci, fiecare in parte poarta aceeasi probabilitate de a fi considerat meci decisiv deci, de importanta majora. In plus, statisticile bazate pe audiente arata ca acestea (meciurile non-derbi/non-prime) au atras un numar important de telespectatori, dintre care o parte semnificativa nu sunt in mod normal interesati de fotbal.
3. Desi calificarea Campionatului Mondial  si a EURO ca evenimente de importanta majora pentru societate poate afecta pretul pe care FIFA sau UEFA il vor obtine pentru acordarea drepturilor de difuzare a acestor competitii, aceasta nu inlatura valoarea comerciala a acestor drepturi intrucat nu obliga aceste doua organisme sa le cedeze in orice conditii.
4. Desi o astfel de calificare restrange libera prestare a serviciilor  si libertatea de stabilire, aceasta restrictie este justificata intrucat vizeaza sa protejeze dreptul la informatie si sa asigure un acces larg al publicului la difuzarea prin intermediul televiziunii a unor evenimente de importanta majora pentru societate.
> Cauzele T-385/07, T-55/08, T-68/08
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti