Secăiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci

Inregistrarea unei marci comunitare. CJUE. Hotararea in cauza T-10/09. Formula One Licensing BV/OAPI


21 februarie 2011 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Formula One Licensing nu poate impiedica inregistrarea unei marci comunitare care contine cuvintele „F1 Live”.

Nu exist risc de confuzie intre marca solicitata si marcile societatii Formula One Licensing, din cauza similitudinii scazute intre marci si a caracterului descriptiv atribuit de public abrevierii F1.

In aprilie 2004, Racing-Live SAS a depus la OAPI (Oficiul marcilor comunitare) o cerere de inregistrare a unei marci comunitare incluzand denumirea ”F1” in logotip pentru produse  si servicii referitoare la Formula 1. Formula One Licensing BV s-a opus acestei cereri, intemeiandu-se pe existenta unei marci verbale internationale  pentru „F1”, precum si a logotipului inregistrat de aceasta companie ca marca comunitara. In octombrie 2008 OAPI a respins opozitia iar Formula One Licensing a solicitat Tribunalului anularea acestei decizii.

In hotararea sa, Tribunalul a dat drept de cauza OAPI. In decizia sa, Tribunalul a analizat doua probleme majore:

1. Intelesul pe care publicul il atribuie vocabulei ”F1”. Tribunalul considera justa aprecierea OAPI conform careia publicul larg asociaza expresia ”F1” cu denumirea generica a unei categorii de masini de curse si, prin extindere, de curse care implica astfel de masini, nu cu compania ”Formula One Licensing”, cu exceptia cazului in care abrevierea este insotita de logotipul companiei.

De asemenea, Tribunalul subliniaza faptul ca Formula One Licensing a desfasurat de-a lungul timpului o campanie intensiva de asociere a logotipului cu activitatile sale comerciale si numai acesta genereaza o asociere mentala cu compania, nu si expresia de sine statatoare ”F1”.

Din cauza faptului ca singurul semn pe care s-au obişnuit sa il asocieze cu Formula One Licensing este logotipul, consumatorii nu vor face legatura intre elementul „F1” cuprins in marca solicitata si Formula One Licensing  si vor considera denumirea „F1” intr-o prezentare grafica obisnuita ca fiind descriptiva.

2. In ceea ce priveste asemanarea dintre logotipul utilizat de Formula One Licensing BV si logotipul pentru care a depus cerere de inregistrare compania Racing-Live SAS, Tribunalul a decis ca nu exista nicio similitudine intre marcile in cauza.
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii