Conditiile de obtinere a calitatii de oficiu acreditat de Ministerul Finantelor Publice
22 februarie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.roIn Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 123 din data de 17 februarie 2011 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 118/2011 privind aprobarea conditiilor de acreditare a oficiilor pentru depunerea „Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, precum si privind raspunderea in gestionarea informatiilor din declaratie.
Potrivit modificarilor aduse Codului Fiscal de catre OUG nr. 117/2010, pana la data de 1 iulie 2011, angajatorii pot depune „Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate” la organul fiscal competent sau la oficiile acreditate de Ministerul Finantelor Publice, in format hartie, semnat si stampilat, insotit de declaratia in format electronic, pe suport electronic.
Dupa data de 1 iulie 2011, declaratia prevazuta mai sus se va depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe portalul e-Romania.
Noul act normativ stabileste conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca entitatile solicitante pentru a obtine calitatea de oficii acreditate de Ministerul Finantelor Publice, precum si procedura acreditarii.
In vederea obtinerii calitatii de oficiu acreditat de Ministerul Finantelor Publice, entitatea solicitanta trebuie sa indeplineasca, pentru locatiile pentru care solicita acreditarea, urmatoarele conditii:
– sa asigure atribuirea unui numar unic de inregistrare, in conformitate cu structura definita de Ministerul Finantelor Publice, pentru fiecare declaratie primita;
– sa asigure conectarea prin intranetul propriu la reteaua de extranet a Ministerului Finantelor Publice – Agentia Nationala de Administrare Fiscala, conform normelor si procedurilor stabilite de Ministerul Finantelor Publice si Agentia Nationala de Administrare Fiscala;
– sa dispuna de o retea de date intranet si sa aiba implementate masuri de securitate, care sa asigure disponibilitatea, integritatea, confidentialitatea, autenticitatea si nonrepudierea datelor si informatiilor gestionate la nivelul fiecarei locatii acreditate;
– sa asigure personal calificat si resursele necesare hardware si software, inclusiv utilitatile pentru buna functionare a acestora (energie, climatizare etc.);
– sa organizeze activitatile si managementul resurselor umane in cadrul oficiului acreditat;
– sa respecte dispozitiile Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.
Prin oficiu se intelege orice locatie apartinand unei entitati, in care se desfasoara activitati de lucru direct cu publicul, la ghiseu.
In vederea acreditarii, entitatea solicitanta depune o cerere la Ministerul Finantelor Publice.
Cererile de acreditare se solutioneaza in termen de 15 zile de la depunere.
Termenul de solutionare se poate prelungi si la cererea justificata a entitatii solicitante.
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
13 septembrie ⁞ Ultimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrie ⁞ JURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
19 septembrie 2024 ⁞ Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Lista oficiilor acreditate se aduce la cunostinta persoanelor interesate prin afisare pe pagina de internet a Ministerului Finantelor Publice.
Oficiile acreditate de Ministerul Finantelor Publice au obligatia sa transmita declaratiile depuse de catre contribuabili, astfel:
– zilnic, formatul electronic al declaratiei, catre baza de date centrala a Ministerului Finantelor Publice – Agentia Nationala de Administrare Fiscala;
– in termen de 5 zile de la primire, declaratiile in format hartie, semnate si stampilate, conform legii, insotite de declaratia in format electronic, pe suport electronic, catre directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti.
Prin exceptie de la prevederile de mai sus, Casa Nationala de Pensii Publice, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pot nominaliza, in vederea acreditarii din oficiu de catre Ministerul Finantelor Publice, structuri din subordinea lor care aveau, pana la data de 31 decembrie 2010, atributii de primire si prelucrare a declaratiilor nominale de asigurari sociale, in termen de 5 zile de la data intrarii in vigoare a noii hotarari.
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |