Carti noi de la Editura UNIVERSUL JURIDIC
23 februarie 2011 | Dan MĂRCULESCU, Dan Marculescu, UNIVERSUL JURIDIC
Stimati vizitatori ai site-ului juridice.ro, va anuntam ultimele aparitii editoriale:
Drept international umanitar
Autor: Beatrice Onica-Jarka
Cursul se ocupă de prezentarea unor probleme fundamentale ale dreptului internaţional umanitar care preocupă în egală măsură comunitatea internaţională şi conştiinţa publică. Terorismul internaţional, menţinerea balanţei de putere nucleară, purificarea etnică şi tragerea la răspundere penală internaţională sunt doar câteva dintre problemele pe care cursul le abordează. Lectura acestui curs se va dovedi în egală măsură utilă şi incitantă nu numai pentru un student la Drept, dar şi pentru orice persoană doritoare să se familiarizeze noţional şi faptic cu o realitate care marchează, de cele mai multe ori direct, pe oricare dintre noi.
Beatrice Onica-Jarka face parte din corpul profesoral al Catedrei de Drept public din Facultatea de Drept, Universitatea „Nicolae Titulescu.” Este doctor în drept din 2005 cu teza Jurisdicţia internaţională penală, care a fost şi publicată, şi care este primul studiu detaliat în doctrina românească despre tribunalele internaţionale penale. Este titular al mai multor cursuri care se adresează studenţilor interesaţi de studiul dreptului internaţional şi al organizaţiilor internaţionale. Este membru fondator al Centrului de Studii de Drept Umanitar din cadrul Universităţii „Nicolae Titulescu” şi coordonatorul Concursului naţional de drept umanitar şi dreptul refugiaţilor „Nicolae Titulescu”, care a avut prima ediţie în 2008, dar şi colaborator al Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar.
Beatrice Onica-Jarka este deopotrivă avocat de dreptul afacerilor, partener în cadrul societăţii civile de avocaţi „Cunescu, Balaciu & Asociaţii”, şi arbitru internaţional, specializat în litigiile internaţionale referitoare la numele de domeniu şi se află pe lista de arbitrii a Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (wipo.int), a Centrului Naţional de Arbitraj (www.adrforum.com) sau a arbitrajului pe nume de domeniu .eu al Curţii de Arbitraj Internaţional de la Praga (adr.eu).
***
Marcile comunitare. Ghid practic de inregistrare a marcilor in Uniunea Europeana
Autor: Elena Grecu
Lucrarea doamnei Elena Grecu de la NOMENIUS se adresează atât specialiştilor în domeniu, cât şi profanilor. Având ca obiectiv principal familiarizarea publicului larg cu noţiunea de „marcă comunitară”, cartea relevă şi importanţa mărcii în cadrul patrimoniului unei societăţi comerciale, diferenţa dintre numele comercial şi marcă, procedurile de înregistrare a mărcilor naţionale şi a celor comunitare, relaţia mărcilor comunitare cu cele naţionale.
Doamna consilier a optat pentru o abordare facilă a textului întărită prin exemple practice şi logo-uri reprezentative.
Lucrarea este structurată pe domenii de interes. Astfel, se începe cu explicarea în prima parte a lucrării a noţiunii de „brand” (folosită ca termen de marketing), continuându-se cu relevarea noţiunilor de marcă comunitară şi marcă naţională. Marca, subiectul predilect al d-nei consilier, reprezintă în limbajul consacrat de lege semnul distinctiv pe care îl alege un producător sau un comerciant care doreşte să individualizeze produsele sau serviciile pe care le oferă în raport cu cele ale concurenţei. În peisagistica economiei de piaţă actuală, reprezentată de o competiţie adesea acerbă, importanţa pe care o au mărcile sau brandurile în cadrul patrimoniului unei societăţi comerciale creşte de la un an la altul, întrucât tot mai mulţi oameni de afaceri conştientizează că profitul nu se obţine numai din afacerea în sine, dar şi din valoarea mărcii pe care o promovează. Pentru a întări această afirmaţie, autoarea a venit cu mai multe exemple elocvente.
Prin această lucrare, cititorul va fi edificat în tot ceea ce înseamnă noţiunea de „trademark”: care sunt sistemele de protecţie al mărcii (cel internaţional – OMPI, cel naţional – OSIM – şi sistemul comunitar – OHIM), efectele şi avantajele înregistrării unei mărci comunitare, procedurile de urmat în cazul înregistrării mărcii şi alte informaţii extrem de utile.
Judecător Constanţa Moisescu
Tribunalul Bucureşti
***
Instrumente financiar-bancare pentru societati comerciale
Autor: Ioana Hategan, Andreea Iancu, Alina Iozsa
Sunt convins că şi la această lucrare sunteţi la fel de conştiincioasă şi responsabilă aşa cum aţi fost în toate colaborările noastre.
Despre dumneavoastră, în urma colaborării noastre, pot spune următoarele: eficientă; la obiect; cunoştinţe vaste în domeniul economic/juridic care v-au permis să ne atrageţi atenţia întotdeauna şi asupra unor aspecte colaterale, de multe ori însă, deloc de neglijat; sumarizarea în câteva cuvinte a tuturor acţiunilor, discuţiilor noastre care permit în timp o bună trasabilitate pentru activităţile realizate în comun; manager atent şi implicat în întreaga activitate a biroului de avocatură „HAŢEGAN LAW OFFICE” cu o strategie clară, evidentă.
Marius Petrică,
Director Kromberg & Schubert Timişoara
Ioana Haţegan este un profesionist care urmăreşte permanent perfecţionarea într-un domeniu specializat, acela al consultanţei juridice de afaceri, pe care o face foarte bine. Este o plăcere să vezi un om aşa de dedicat activităţii profesionale. Şi evident, acest lucru influenţează pozitiv toate proiectele legale în care ea şi echipa ei sunt implicaţi.
Emil Cristescu, Director „Bega Grup”.
***
Dan Mărculescu, Director Marketing UNIVERSUL JURIDIC
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro