Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Modificarea Regulamentului privind efectuarea stagiului si examenul de aptitudini pentru expertii contabili si contabilii autorizati
28.02.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 142  din data de 25 februarie 2011 a fost publicata Hotararea Consiliului superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania nr. 215/2011 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind efectuarea stagiului si examenul de aptitudini in vederea accesului la calitatea de expert contabil si de contabil autorizat, aprobat prin Hotararea Consiliului superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania nr. 00/33/2000.

Principalele modificari aduse Regulamentului privind efectuarea stagiului si examenul de aptitudini in vederea accesului la calitatea de expert contabil si de contabil autorizat se refera la urmatoarele aspecte:

Perioada de stagiu incepe la 1 ianuarie a anului urmator celui in care persoana a sustinut si promovat examenul de admitere. In vechea reglementare, perioada de stagiu incepea de la data la care persoana care a reusit la examenul de admitere a depus cererea de inscriere la stagiu.

Perioada de stagiu poate fi redusa cu aprobarea Biroului permanent al Consiliului superior al Corpului, astfel:
– cu 1/2 cand stagiarul are o vechime in activitati financiar-contabile de cel putin 20 de ani, din care cel putin jumatate in functii de conducere;
– cu 1/3 cand stagiarul are o vechime in activitati financiar-contabile de cel putin 10 ani sau de cel putin 5 ani in functii de conducere in domeniul financiar-contabil.
Stagiarul trebuie sa faca dovada practicii in profesie cu documente privind evidenta muncii, contracte, adeverinte etc., precum si cu o lista a lucrarilor, operatiile financiar-contabile efectuate, cu perioadele corespunzatoare de timp.

Repartitia orelor de stagiu este comunicata de tutorele de stagiu directorului executiv al filialei in cadrul careia isi desfasoara stagiul.
Cand directorul executiv al filialei refuza sa isi dea acordul fie asupra numarului de ore, fie asupra repartitiei lor, litigiul este prezentat presedintelui consiliului filialei Corpului, care analizeaza si decide.

Acordarea si retragerea abilitarii in calitate de tutore de stagiu sunt hotarate de Biroul permanent al Consiliul superior al Corpului dupa consultarea avizelor directorului executiv de filiala si a rapoartelor Directiei de specialitate din cadrul Corpului.

In locul raportului semestrial  in care stagiarul trebuia sa dezvolte un caz practic, in noua reglementare stagiarul va sustine semestrial un test de evaluare, a carui promovabilitate ii va da dreptul sa continue stagiul.
In caz de nepromovare, va trebui sa repete semestrul incheiat. Testul consta in rezolvarea in sala de examen a unor exercitii, studii de caz sau probleme care sa ateste nivelul cunostintelor practice acumulate.
Testul semestrial se organizeaza si se desfasoara potrivit normelor aprobate de Biroul permanent al Consiliului superior al Corpului.
In cazul expertilor contabili, cel putin doua din 6 teste semestriale trebuie sa se refere si la activitatea de expertiza contabila si audit.

Capitolul referior la controlul de stagiu se abroga din Regulament.

Activitatile desfasurate de stagiar, documentele si testele semestriale sunt consemnate si conservate intr-un dosar personal denumit Livret de stagiu, prevazut in anexa la actul normativ.

Lucrarile (testele) intocmite de stagiarii care efectueaza pregatirea in sistem colectiv se centralizeaza de catre directorul executiv al filialei sau de catre responsabilul de stagiu din cadrul filialei si se consemneaza in Registrul matricol la rubrica «Teste», la semestrul corespunzator.

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.