Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Emil Boc: „avem conditii sa discutam reducerea contributiilor sociale”
28.02.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul muncii
JURIDICE - In Law We Trust

Premierul Emil Boc s-a intalnit vineri, 25 februarie 2011, cu reprezentantii confederatiilor sindicale si ai patronatelor.

Emil Boc a declarat dupa aceste intalniri: „Am avut o discutie de peste trei ore astazi cu sindicatele si patronatele. Discutia cu sindicatele a fost in exclusivitate pe Codul Muncii, iar discutia cu patronatele a fost centrata pe aspecte ce tin de mediul de afaceri, dar am primit un material-sinteza si cu privire la cateva propuneri de imbunatatire a Codului Muncii.

Acum, in privinta discutiei cu sindicatele. Am primit un numar de propuneri pe care sindicatele le-au formulat, propuneri care vor fi analizate de catre minister si in Guvern vom lua decizia cu privire la acceptarea sau neacceptarea lor, urmand ca dupa aceea, evident, proiectul sa fie trimis in procedura asumarii raspunderii la Parlament.

Am luat act, de exemplu, de o propunere care se refera la procedura delegarii si cred ca este posibil sa acceptam teza potrivit careia, in cazul in care prelungirea delegarii nu este acceptata de catre salariat, refuzul delegarii sa nu constituie motiv de desfacere a contractului de munca. Cu alte cuvinte, daca accepti delegarea este in regula, daca refuzi prelungirea delegarii sa nu constituie un motiv pentru desfacerea contractului de munca. Cred ca acest lucru poate fi discutat si gasita o formula de a implementa propunerea respectiva in Codul Muncii.

Dupa cum vom analiza cu justitia posibilitatea reabilitarii de drept, dupa 6 luni, in cazul in care s-a savarsit o abatere de o anumita gravitate, sa existe si aici posibilitatea unei reabilitari de drept. Vom discuta cu Ministerul Justitiei posibilitatea introducerii unui asemenea instrument. Mai sunt si alte propuneri pe care le vom avea in analiza in perioada urmatoare, in vederea unei decizii finale.

De asemenea, cred ca am lamurit foarte clar, inca odata explicit si fara echivoc, faptul ca prin modificarile la Codul Muncii nu se intentioneaza sub nici o forma modificarea prevederilor constitutionale cu privire la durata normala a zilei de lucru, cu privire la durata orelor pe care trebuie sa le prestezi ca munca. Textul constitutional este si ramane respectat. Spun asta in contextul in care articolul 41 din Constitutie, aliniatul 3 spune: durata normala a zilei de lucru este in medie de cel mult 8 ore. Si actualul Cod al Muncii, pe care il avem in vigoare astazi, stabileste clar urmatorul lucru: ca pentru salariati angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de lucru este de 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana. Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Acest lucru este si acum in Codul Muncii, va fi si in viitorul Cod al Muncii. Adica durata maxima de 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Deci 40 de ore obisnuit, 8 ore suplimentare. Acum actualul Cod al Muncii stabileste faptul ca media celor 48 de ore pe saptamana se stabileste la un interval de trei luni de zile. Adica intr-o luna poti sa lucrezi mai mult, cu mentiunea ca in lunile urmatoare sa echilibrezi si sa ajungi la media de 48 de ore pe saptamana intr-un interval de trei luni de zile. Singura modificare pe care noi o propunem aici este de a extinde intervalul in care se calculeaza media de 48 de ore pe luna, de la trei luni la patru luni de zile. De ce asta? Pentru ca exista anumite domenii de activitate, precum in constructii sau in turism, unde mai mult se lucreaza vara si atunci sa-i dai posibilitate angajatorului si angajatului sa flexibilizeze programul de munca, dar fara a iesi din cadrul acesta al celor 48 de ore pe saptamana, ca medie la nivelul celor 4 luni de zile. Si acum in Codul Muncii este posibilitatea ca, prin contractele colective, sa se negocieze aceasta perioada de referinta la 12 luni, noi dam posibilitatea ca aceasta perioada de referinta, daca exista acordul partilor, sa se poata stabili la 6 luni sau la 12 luni. Deci ramane pe aceeasi prevedere existenta in Codul Muncii. De aceea resping categoric orice afirmatie ca prin Codul Muncii am institui un regim de tip sclavagist pentru cei care muncesc in Romania. Am subliniat, inca o data, textele din Constitutie si din actualul Cod si din Codul pe care il propunem, pentru a elimina orice suspiciune pe marginea acestui subiect.
Acum, in privinta intalniri cu mediul de afaceri, a fost o intalnire buna si am tinut cont de cateva din propunerile pe care mediul de afaceri le-a avansat, propuneri care vor fi analizate de catre structurile ministeriale. O propunere pe care o vom analiza inclusiv cu Consiliul Concurentei, din perspectiva legislatiei europene, este cea legata de propunerea ca in supermarketuri sa existe un procent de 20-30% din spatiu alocat pentru produsele autohtone. Propunerea mie mi se pare corecta, dar va trebui sa fie analizata din perspectiva legislatiei si directivelor europene. Dar, daca acest lucru este posibil, eu voi sustine implementarea unui asemenea punct de vedere, ca in supermarketuri sa se stabileasca un procent . A fost propunerea a 20-30%, vom vedea in concret unde sa se vanda produse autohtone. Cred ca acest lucru este binevenit, sub rezerva de a analiza legislatia europeana in materie si acest lucru se va intampla in perioada imediat urmatoare.

De asemenea, in privinta fondurilor europene am discutat cateva aspecte pentru imbunatatirea mecanismului de rambursare a cheltuielilor cu fondurile europene. Pentru ca, asa cum stiti, Romania acum sta foarte bine la capitolul contractare, sunt proiecte in teren, in momentul de fata, semnate, de peste 10 miliarde de euro. Dar inca avem probleme la rambursarile efective de lucrari, de cheltuieli cu privire la aceste fonduri. Adica asteptam acum de la autoritatile locale, de la beneficiarii proiectelor europene sa si faca aceste lucrari, sa si puna in practic aceste contracte pe care le-au semnat, pentru a aduce efectiv banii europeni in Romania. Pentru ca cele mai multe sume sunt pe cofinantari, pe partea de prefiantare la diversele proiecte. Acum asteptam si efectiv lucrul in teren, ca acesti bani sa fie implementati in economia romaneasca. Din acest punct de vedere am scurtat durata perioadei de rambursare, la unele componente, de la 60 de zile la 45 si chiar la 30 de zile. Tocmai pentru a accelera implementarea proiectelor europene.

In al treilea rand, am spus foarte clar mediului de afaceri urmatorul lucru: impreuna cu colegii mei, Romania a reusit sa se stabilizeze din punct de vedere macroeconomic. Toate semnalele interne si internationale – ati vazut si J.P. Morgan arata foarte clar ca Romania paseste pe drumul cresterii economice. Si ca acest lucru a fost posibil datorita reformele pe care le-am facut in anul 2010, a pachetului de asistenta financiara pe care l-am avut la dispozitie si a faptului ca nu am cedat pe drumul acesta al reformelor, care au consolidat macroeconomic Romania, au pus-o pe un teren de stabilitate si au creat premisele pentru cresterea economica.
Acum putem discuta in viitorul apropiat de reducerea cheltuielilor sociale. Am spus ca cea mai importanta masura pe care o avem in vedere pentru sprijinirea mediului de afaceri este reducerea contributiilor de asigurari sociale pentru angajator. Cu ce procent, vom discuta, si probabil ca va fi o scadere treptata a contributiilor de asigurari sociale in functie de mersul economiei. Pentru ca acum este posibil acest lucru, din moment ce Romania arata ca economia incepe sa se stabilizeze, sa mearga pe trendul cresterii economice. De aceea, cele doua componente, spunem noi flexibilizarea pietei fortei de munca si scaderea contributiilor de asigurari sociale, vor fi doua elemente extrem de importante ce vor genera sute de mii de locuri de munca in Romania. Evident, coroborat cu adoptarea Legii zilierilor, aflata acum in Parlamentul Romaniei.

In concluzie, toate aceste modificari si propuneri pe care le avem vizeaza in fapt un singur lucru: locuri de munca pentru romani. Prin modificarea Codului Muncii – ca romanii sa-si gaseasca mai usor un loc de munca, pentru angajator – sa-i poata angaja mai usor, iar pentru economia romaneasca – sa avem mai multe contracte de munca, iar avand mai multe contracte de munca, avem mai multe resurse financiare la buget cu care putem sa acoperim cheltuielile sociale ale statului. Pe domnii ministri, daca doresc sa adauge suplimentar cateva lucruri, ii rog sa o faca.
Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor Publice:

Eu am primit un material de la mediul de afaceri. Marti, i-am invitat la Ministerul de Finante sa discutam si legat de atragerea de fonduri europene si legat de legislatia fiscala. Va spun ca avem conditii sa discutam reducerea contributiilor sociale, ma refer la angajator, pentru ca in Romania costul fortei de munca este ridicat in comparatie cu celelalte tari. Va multumesc.
Ioan Nelu Botis, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale:

O foarte scurta declaratie. Consider ca Ministerul Muncii a dovedit si astazi ca are toata disponibilitatea in a negocia cu partenerii sociali. Participarea sindicatelor astazi, la evaluarea in finala a Codului Muncii, cred ca a fost exact in aceasta idee. Trebuie sa remarc si ca patronatele ne-au trimis cateva propuneri, propuneri care este posibil sa fie preluate in draft-ul Codului Muncii. Inca odata vreau sa exprim totala disponibilitate a Ministerului Muncii in dialogul social si cred ca am dovedit in ultimele trei luni, din decembrie, de cand am inceput sa discutam pe Codul Muncii, ca am avut deschidere totala spre negocieri, spre discutii si spre a obtine, intr-adevar, o lege buna pentru romani. Va multumesc.”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti