Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
9 comentarii

Proiect de lege: institutiile publice cu departamente juridice nu vor mai putea apela la avocati


2 martie 2011 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Senatorii Radu F. Alexandru si Iulian Urban au initiat un proiect de lege privind interzicerea contractarii serviciilor de avocatura de catre institutiile publice care au departamente juridice:

„Catre: BIROUL PERMANENT AL SENATULUI

In conformitate cu prevederile art. 85 alin.[2] din Regulamentul Senatului republicat, va inaintam spre dezbatere si adoptare proiectul de lege privind propunerea de modificare a Legii nr. 273 din 29 iunie 2006 privind finantele publice locale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 618 din 18 Iulie 2006 (rectificata in M. Of. nr. 627 din 20 iulie 2006), cu modificarile si completarile ulterioare

INITIATORI
Senator RADU F ALEXANDRU
Senator URBAN IULIAN

EXPUNERE DE MOTIVE

Raportal la faptul ca in ultima perioada in pofida repetatelor modificari ale legislatiei privind atat achizitiile publice, cat si  parteneriatul public privat au existat  situatii in care abuzand de  lacune legislative unii  ordonatori de credite care au contractat in dauna bugetelor administrate servicii juridice externe desi  detineau in schema de personal proprii departamente juridice sau aveau persoane incadrate in functia de consilier juridic,

Tinand cont de faptul ca  Romania  a traversat o perioada de criza economica, precum si de faptul ca pentru consolidarea economica se impune insa cheltuirea chibzuita a banului public,  prin contractarea de servicii doar in situatii temeinic justificate,

In scopul imbunatatatirii legislatiei, precum si cu intentia de a impune si determina o alocare  rezonabila a cheltuielilor bugetare,

In temeiul art. 74 din Constitutia Romaniei si in conformitate cu prevederile art. 85 alin.[2] din Regulamentul Senatului republicat, inaintam prezentul proiect de lege.

INITIATORI
Senator RADU F ALEXANDRU
Senator URBAN IULIAN

PARLAMENTUL ROMANIEI

CAMERA DEPUTATILOR   SENAT

LEGE

Pentru modificarea Legii nr. 273 din 29 iunie 2006 privind finantele publice locale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 618 din 18 Iulie 2006 (rectificata in M. Of. nr. 627 din 20 iulie 2006), cu modificarile si completarile ulterioare.

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege :

Articolul I : “Legea nr. 273 din 29 iunie 2006 privind finantele publice locale se modifica si se completeaza si va avea urmatorul cuprins:

Dupa Art. 23 se introduce Art. 231 cu urmatorul cuprins:

Art. 231 Se interzice ordonatorilor de credite sa contracteze servicii juridice externe in conditiile in care in schema de personal au incadrat personal in functii juridice, respectiv detin departament juridic sau au angajat consilier juridic.”
INITIATORI
Senator RADU F ALEXANDRU
Senator URBAN IULIAN”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
tiberius tanase
12 years ago

MODERAT Modificarea nu vizeaza toate institutiile publice, ci doar administratia locala. Unde din 3000 de primarii, 1500 n-au niciun jurist.

12 years ago

Deci marile case de avocatura care sunt lipite chirurgical de mameloanele bugetare vor trebui sa invete sa vorbeasca cu accent regional.

Vor trebui sa invete sa renunte la aerul rarefiat si nobil al capitalei si vor invata sa manince slanina cu ceapa si sa curteze la o tuica batrina primarii comunali.

Cristinela DOBRE
12 years ago

De ce nu fac initiatorii proiectului diferenta intre existenta in cadrul institutiei publice a unui departament juridic (cel putin 3 persoane) si existenta unui singur angajat consilier juridic? E ca si cum ai cere unui medic generalist sa faca si chirurgie, si stomatologie.. si ..
De exemplu, una-i sa faci litigii zi de zi, alta-i sa ai un dosar de mica complexitate pe luna… Ar trebui, si asta e valabil si pentru avocati, si pentru consilieri sa existe arii de practica specializata dovedite printr-un certificat emis de un organism abilitat, ca in Germania.

12 years ago

De acord ca juristii institutiilor ar trebui specializati, mai ales ca toti fac parte din retele teritoriale ierarhizate piramidal cu varful in Bucuresti.
Corpusul cunostintelor din domeniul lor specializat ar putea fi diseminat foarte usor chiar si in retelele lor inchise.

lauremil75
12 years ago

consider ca baroul reprezinta o ,,certificare” pentru toti membri sai. o specializare pe ramuri de competenta nu poate intra in discutie in Romania in prezent.

12 years ago
Reply to  lauremil75

Este o consideratie psihologica, sau, daca vrei o mantra pentru autolinistire.
Apartenenta la unele barouri (traditionale) este, intr-adevar, un ”certificat” de risc crescut, permisivitate fata de coruptie si, mai periculos decat toate, aproape o garantie sigura a pierderii procesului.
In unele barouri s-a intrat cu examene orale.
De cand exista examene scrise (grile, sinteze) sa nu credeti ca intra supradotatii.

Nu inteleg de ce nu intra in discutie o specializare in Romania, in prezent.

Eu sunt supraspecializat. Nu sunt miliardar ca tine, probabil, dar nici nu risc sa imi gresesc dosarele.

Admin
12 years ago

Propunere de amendament: In 30 de zile de la intrarea in vigoare toate contractele vor fi reziliate. 🙂

Tudor Alexandru CRACIUN
12 years ago

Bun, bun, bun de tot, maestre Kurtyan… Îți citesc blogul mereu… Scrii superb… Ține-o tot așa !!!

lauremil75
12 years ago

nu spun ca nu ar fi utila o specializare pe domenii de activitate a avocatilor doar ca nu este de actualitate acum. in tara asta nici codurile nu pot intra in vigoare la timp, trebuie facuta o ,,specializare” anterioara a magistratilor. pana sa se realizeze si o specializare a avocatilor, dureaza mult……

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro