Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Sinteza a cauzelor finalizate in luna februarie 2011


4 martie 2011 | Anemarie LAZARESCU
Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Joi, 3 martie 2011, Directia Nationala Anticoruptie a facut publica o sinteza a cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna februarie 2011, altele decat cele deja mediatizate.

1. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Galati au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

>> NISTOROIU COSTANTIN, asociat si administrator al SC NIS PROD SRL Focsani, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor si

>> SAVIN DORICA, functionar public la Primaria Municipiului Focsani – Serviciul taxe si impozite locale, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de neglijenta in serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA, la 16 iunie 2006, Nistoroiu Costantin a depus la Agentia SAPARD o cerere prin care a solicitat finantare europeana nerambursabila din fondurile SAPARD pentru derularea si finalizarea proiectului intitulat „Modernizarea morii de grau apartinand SC NIS PROD SRL, localitatea Focsani, judetul Vrancea”.

Prin documentatia depusa in sustinerea cererii sale, Nistoroiu Constantin a fost inclus un certificat fiscal eliberat de Primaria municipiului Focsani ce atesta in mod nereal ca societatea comerciala mentionata nu are debite de plata restante la bugetul local. Acest certificat a fost intocmit de inculpatul Savin Dorica care, in calitatea sa de angajat al Serviciului taxe si impozite locale, a eliberat documentul fara sa verifice situatia reala a SC NIS PROD SRL.

Pe parcursul derularii proiectului, Nistoroiu Constantin a mai prezentat Agentiei SAPARD si alte documente in care a consemnat in mod nereal ca nu se afla in conflict de interese cu reprezentantii societatilor comerciale ce au castigat procedurile de achizitie organizate pentru punerea in practica a proiectului.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Bucuresti s-a constituit parte civila cu suma de 1.633.076,55 lei (aproximativ 463.349,56 euro). In vederea recuperarii acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand SC NIS PROD SRL Focsani.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Focsani.

2. Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Timisoara au dispus trimiterea in judecata a inculpatului MORCAN IOAN, asociat si administrator al SC CRISANA COM SRL, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

>        doua infractiuni folosire sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor,

>        tentativa la infractiunea de folosire sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor,

>        fals in inscrisuri sub semnatura privata savarsit in scopul de a ascunde comiterea uneia din infractiunile impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene.

Intre 2007 – 2009, in calitate de asociat si administrator al SC CRISANA COM SRL, Morcan Ioan a formulat trei cereri catre Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (A.P.I.A.) – Centrul Local Gurahont si Centrul Judetean Arad, prin care a solicitat sprijin financiar nerambursabil, acordat fermierilor din Fondul European de Garantare Agricola – FEGA, din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala – FEADR, precum si din bugetul national, administrate de bugetul Comunitatilor Europene.

Pentru a obtine in mod nelegal astfel de fonduri, Morcan Ioan a prezentat la APIA doua documente (cereri si declaratii de suprafata) in care a consemnat in mod fals ca are in exploatare suprafata totala de 67 ha de pasune pe raza comunei Halmagiu, judetul Arad in conditiile in care firma sa nu a avut niciodata aceste terenuri in posesie sau in proprietate. Pentru a-ai sustine cererea sa, inculpatul a falsificat si utilizat un inscris denumit „contract de arendare” in care a cosemnat in fals ca firma sa a incheiat cu asociatia Composesoratul „Lestioara”, jud. Arad un contract de arenda privind suprafata de 90 de hectare de pasune.

Pentru cererile aferente anilor 2007 si 2008, inculpatul a obtinut pe nedrept suma de 90.762,49 lei (aproximativ 23.000 de euro). In ceea ce priveste anul 2009, reprezentantii APIA au suspendat platile solicitate in cuantum de 84.256,59 lei.

APIA s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 120.770,67 lei. In vederea recuperarii acestei sume, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile apartinand inculpatului Morcan Ioan.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Gurahont (jud. Arad).

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro