« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
MOLOMAN LAZAR & ASOCIATII
 

Procedura divortului in fata ofiterului de stare civila
07.03.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 151  din data de 2 martie 2011 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 64/2011 pentru aprobarea Metodologiei cu privire la aplicarea unitara a dispozitiilor in materie de stare civila.

Actul normativ aproba o noua Metodologie cu privire la aplicarea unitara a dispozitiilor in materie de stare civila, abrogand de la data intrarii in vigoare Metodologia Departamentului pentru Administratie Publica Locala si a Ministerului de interne nr. nr. 1/1997 pentru aplicarea unitara a dispozitiilor Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila.

Adoptarea noii metodologii a fost necesara ca urmare modificarilor aduse capitolului IV „Desfacerea casatoriei” din Codul familiei, prin Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, care instituie noi reglementari referitoare la conditiile si procedura divortului prin acordul sotilor.

Metodologia cuprinde reglementari referitoare la:
– exercitarea atributiilor de stare civila;
– inregistrarea actelor de stare civila (registrele de stare civila, inregistarea nasterii, casatoriei, decesului, inregistrarea actelor de stare civila ale cetatenilor romani incheiate in strainatate);
– inscrierea mentiunilor in registrele de stare civila (inscrierea recunoasterii sau stabilirii filiatiei, inscrierea adoptiei, a anularii sau a desfacerii adoptiei, inscrierea divortului, anularii ori a incetarii casatoriei, inscrierea schimbarii numelui de familie si/sau a prenumelui pe cale administrativa, inscrierea mentiunilor privind inregistrarea numelui/prenumelui cu ortografierea limbii materne, inscrierea mentiunilor de schimbare a numelui si/sau prenumelui intervenite in strainatate; inscrierea mentiunilor privind acordarea sau renuntarea la cetatenia romana)
– reconstituirea si intocmirea ulterioara a actelor de stare civila;
– anularea, modificarea, completarea sau rectificarea actelor de stare civila si a mentiunilor inscrise pe marginea acestora;
– atribuirea, inscrierea si gestionarea C.N.P.;
– inregistrarea actelor de stare civila in caz de mobilizare, razboi ori participare la misiuni de mentinere a pacii sau in scop umanitar;
– eliberarea certificatelor de stare civila;
– constatarea desfacerii casatoriei prin acordul sotilor de catre ofiterul de stare civila.

Constatarea desfacerii casatoriei prin acordul sotilor de catre ofiterul de stare civila

Dispozitii generale

Ofiterul de stare civila constata desfacerea casatoriei, prin divort pe cale administrativa, daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati.

Inregistrarea cererilor de divort pe cale administrativa se face separat in Registrul de intrare-iesire al cererilor de divort, iar evidenta certificatelor de divort eliberate se tine, de asemenea,  intr-un registru. Modelele ambelor registre sunt prevazute in anexele la actul normativ.

Inregistrarea cererii de divort pe cale administrativa

Cererea de divort pe cale administrativa se face in scris, se depune si se semneaza personal de catre ambii soti, in fata ofiterului de stare civila delegat de la primaria care are in pastrare actul de casatorie sau pe raza careia se afla ultima locuinta comuna a sotilor.

In cererea de divort fiecare dintre soti declara pe propria raspundere ca:
– este de acord cu desfacerea casatoriei;
– nu are copii minori cu celalalt sot, nascuti din casatorie sau adoptati impreuna cu acesta;
– nu este pus sub interdictie;
– nu a mai solicitat altor autoritati desfacerea casatoriei.

In cererea de divort sotii mai declara pe propria raspundere:
– adresa ultimei locuinte comune;
– numele pe care fiecare sau, dupa caz, numai unul dintre acestia urmeaza sa il poarte dupa desfacerea casatoriei.

La depunerea cererii de divort, ofiterul de stare civila delegat solicita sotilor urmatoarele documente:
– certificatele de nastere si casatorie ale sotilor, in original si in copie;
– documentele cu care se face dovada identitatii, in original si copie.

Dupa confruntarea datelor din documentele prezentate cu datele inscrise in cererea de divort, ofiterul de stare civila delegat certifica pentru conformitate copiile depuse, cu exceptia certificatului de casatorie, in cazul caruia se retine originalul.

Ofiterul de stare civila delegat inregistreaza cererea de divort in ziua in care a fost primita si acorda sotilor un termen de 30 de zile calendaristice, calculate de la data depunerii cererii, pentru eventuala retragere a acesteia.

Cererea de divort, insotita de documentele prevazute anterior, se constituie intr-un dosar de divort.

Procedura divortului pe cale administrativa si eliberarea certificatelor de divort

La expirarea termenului de 30 de zile calendaristice, ofiterul de stare civila delegat verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat, solicitand sotilor o declaratie in care isi mentin cererea privind desfacerea casatoriei.

In situatia in care ambii soti sau numai unul dintre acestia inteleg/intelege sa renunte la divort, completeaza o declaratie de renuntare la cererea de divort.

Daca sotii nu se prezinta impreuna, dupa expirarea termenului de 30 de zile, dosarul de divort se claseaza.

Dosarul de divort se claseaza in aceleasi conditii si in urmatoarele cazuri:
– daca ambii soti sau numai unul dintre acestia inteleg/intelege sa renunte la divort;
– daca, inainte de finalizarea procedurii de divort, unul dintre soti este pus sub interdictie;
– daca, inainte de finalizarea procedurii de divort, intervine nasterea unui copil;
– daca, inainte de finalizarea procedurii de divort, unul dintre soti a decedat, casatoria incetand prin deces.

Daca sunt intrunite conditiile de divort, ofiterul de stare civila constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor si elibereaza certificatul de divort, care va fi inmanat fostilor soti intr-un termen maxim de 5 zile lucratoare.

Data eliberarii certificatului de divort constituie data la care este desfacuta casatoria.

La data desfacerii casatoriei, ofiterul de stare civila delegat anuleaza cartea de identitate a fostului sot care isi schimba numele de familie prin divort, prin taierea coltului in care se afla inscrisa perioada de valabilitate. In cazul cartilor de identitate provizorii si buletinelor de identitate, anularea se face prin inscrierea mentiunii privind desfacerea casatoriei, numarul de inregistrare al certificatului de divort,  mentiunea privind numele de familie al titularului, data pana la care va fi preschimbat actul de identitate. Termenul de preschimbare este de 15 zile.

Certificatul de casatorie retinut la dosarul de divort se transmite spre anulare primariei emitente la data eliberarii certificatului de divort.

In vederea realizarii evidentei centralizate a certificatelor de divort, la nivelul Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor se constituie Registrul unic al certificatelor de divort, care se poate tine si in sistem informatic.

Inainte de eliberarea certificatului de divort ca urmare a constatarii desfacerii casatoriei prin acordul sotilor, ofiterul de stare civila delegat solicita, prin intermediul structurii de stare civila din cadrul directiei judetene de evidenta a persoanelor, alocarea, din Registrul unic al certificatelor de divort, a numarului certificatului de divort, care urmeaza a fi inscris pe acesta.

In cazul in care, in urma solicitarii adresate, se constata ca pentru acelasi divort s-a alocat, din Registrul unic al certificatelor de divort, numar de certificat la cererea unui alt ofiter de stare civila sau a unui notar public, registrul va respinge solicitarea de inregistrare a certificatului de divort.

Certificatul de divort se intocmeste in 3 exemplare originale, din care doua se inmaneaza partilor pe baza de semnatura pe cererea de divort si in registrul de evidenta a certificatelor de divort, iar un exemplar ramane la dosarul de divort.

Pe certificatul de divort nu se inscriu mentiuni cu privire la motivele divortului sau culpa sotilor.

Procedura respingerii cererii de divort pe cale administrativa

In cazul in care constata ca nu sunt intrunite conditiile prevazute de Codul familiei pentru desfacerea casatoriei prin acordul partilor, ofiterul de stare civila delegat intocmeste un referat prin care propune respingerea cererii de divort si emiterea unei dispozitii de respingere de catre primar.

 
Secţiuni: Dreptul familiei, Lege 9 | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD