« Secţiuni « Interviuri
Interviuri

Valentin Constantin despre perspectiva internationala a Romaniei
09.03.2011 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Alina Matei, Andrei Savescu: Cum vedeti rolul justitiei constitutionale in Romania? Parca din ce in ce mai mult Curtea Constitutionala are ultimul cuvant. E firesc?

Valentin Constantin: Constitutia din 1991 a proiectat o Curte Constitutionala cu un rol limitat, dependenta de Parlament, adica de organul a carei putere era chemata sa o echilibreze. Dependenta este, cred, suficient de clara, deoarece competentele Curtii pot fi stabilite prin lege. Revizuirea Constitutiei din 2003 parea sa intareasca pozitia Curtii in sistemul Constitutiei. Parlamentul nu mai putea sa transgreseze o decizie de neconstitutionalitate a Curtii. Insa prin revizuirea din 2003 s-a schimbat chiar natura institutiei. Rolul primar de protectoare a drepturilor fundamentale ale cetatenilor (realizat prin controlul exceptiilor de neconstitutionalitate) a cedat prim-planul noului rol de arbitru al asa-numitelor „conflicte de natura constitutionala”. Aceasta transformare este o pierdere neta pentru stat de drept.

Atunci cind sint garantii suprematiei Constitutiei, judecatorii trebuie sa aiba intotdeauna ultimul cuvint. Avem de ales intre „ultimul cuvint al judecatorilor” si „ultimul cuvint al politicienilor”. Ultimul cuvint al judecatorilor poseda o autoritate suplimentara, autoritatea epistemica, cu alte cuvinte decizia judiciara poseda o baza intelectuala si morala diferita de fundamentul deciziei politice. Bref, problema noastra legata de Curtea Constitutionala nu consta, cred, in faptul ca are ultimul cuvint. Curtea Constitutionala nu lucreaza ex officio. Abuzul de procedura este imputabil politicienilor. S-ar putea ca problema noastra sa fie legata de scaderea autoritatii epistemice a Curtii si de indoiala ca judecatorii care o compun sint intotdeauna plauzibili in rolul lor constitutional.

Alina Matei, Andrei Savescu: Se poate vorbi de o europenizare sau internationalizare a dreptului constitutional din perspectiva Tratatului de la Lisabona?

Valentin Constantin: Marea majoritate a statelor lumii au aculturat constitutiile lor. Este valabil si pentru majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene. Constitutiile au, asadar, un aer transnational. Tratatul de la Lisabona nu afecteaza in mod direct sistemele constitutionale ale statelor membre. Totuși, catalogul drepturilor fundamentale enuntate de constitutii va fi pus in acord in fiecare stat cu lista drepturilor fundamentale cuprinse in Carta de la Nisa. Acest fapt nu se va datora unei norme care sa modifice formal constitutiile, ci se va realiza, probabil intr-o maniera variabila, prin actiunea judecatorilor nationali.

Alina Matei, Andrei Savescu: Care sunt valorile care garanteaza suprematia Constitutiei intr-un stat de drept?

Valentin Constantin: Constitutia este expresia unei singure valori: libertatea. Iar fara libertate nici una dintre celelalte valori pe care le pretuim nu poate atinge un prag de efectivitate. Acolo unde exista constitutionalism, adica acolo unde Constitutia este prezenta și ramane vie in mintea cetatenilor, nu este necesar ca actul numit Constitutie sa-si afirme suprematia. Ginditi-va la Constitutia britanica. Simpla afirmare a suprematiei Constitutiei implica ca ea a fost deja violata, poate chiar de mai multe ori. Si pune in lumina o mefienta simetrica, a cetatenilor in Constitutia lor si a Constitutiei in cetateni.

O Constitutiei buna ii are in vedere pe cei care vor sa distruga libertatea. Mecanismele pe care le pune in opera trebuie sa faca cit mai dificil drumul acestora spre puterea absoluta in stat. Insa o Constitutie nu este un act care sa poata garanta libertatea. Puteti observa ca exista configuratii de putere politica care sint departe de a atinge puterea absoluta si care, totusi, au reușit sa submineze semnificativ suprematia Constitutiei.

Alina Matei, Andrei Savescu: Ati predat studentilor din Franta. Care este deosebirea dintre studentul roman si cel francez?

Valentin Constantin: Ca sa raspund la aceasta intrebare ar trebui sa pot stabili cate un tip ideal pentru fiecare categorie de studenti. Sarcina aceasta ma depaseste. Tot ce as putea sa spun e ca asemanarile surclaseaza deosebirile. Universitatile de pe continent, universitatile romanesti in special, par sa acorde o atentie exagerata examenelor, care devin tot mai sofisticate, uneori chiar mai sofisticate decat cursurile. Nu obosesc sa repet o observatie a lui Miguel de Unamuno care spunea ca intr-o universitate examenele nu fac nimic altceva decat sa distraga atentia studentilor de la studiu.

Alina Matei, Andrei Savescu: Este Romania o provincie a Europei sau inca nu?

Valentin Constantin: Apartinem in buna forma Uniunii Europene si Aliantei Atlantice. Intrebarea dvs. sugereaza incertitudini in legatura cu fondul. Mai precis, daca prezentam cuvenitele semne de omogenitatea europeana, daca sintem compatibili cu ceilalti, etc. Cred ca pentru un strain este prea putin interesanta „politica inalta” a Romaniei. Prima facie, el este surprins de calitatea cu totul deplorabila a administratiilor noastre locale. El este expus direct și imediat arhitecturii dubioase, artei monumentale ridicole, mizeriei orașenești și rurale. Am vazut recent intr-un oras transilvanean un pin batran la marginea unei șosele, care parea, pur si simplu, modelat din noroi. Spre deosebire de alti arbori nu a avut sansa sa piarda o parte din murdarie odata cu frunzele. Daca nu ati vazut pini care hiberneaza in noroi, ganditi-va la steagurile tricolore decolorate si/sau murdare care decoreaza atatea si atatea institutii publice.

Alina Matei, Andrei Savescu: Este drept ce se intampla Romaniei astazi din perspectiva internationala?

Valentin Constantin: Astazi relatia de securitate a tarii pare mai solida decat oricand. Nu am fost ocoliti de investitii. Am primit imprumuturile ieftine de care aveam nevoie. In relatia cu Uniunea Europeana calitatea de beneficiari de fonduri o domina pe cea de contributori la bugetul comun. Suntem multumiti de modul in care a transat Curtea Internationala de Justitie diferendul cu Ucraina. Mediul international pare mai prietenos ca oricand.

Alina Matei, Andrei Savescu: Va multumim.

Valentin Constantin: Si eu va multumesc.

 
Secţiuni: Interviuri | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD