Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Arbitraj
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional CCIR
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Afaceri transfrontaliere, Arbitraj, Drept comercial, Noutăți legislative

Modificari importante ale Regulilor de Procedura Arbitrala

9 martie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 160 din data de 4 martie 2011 a fost publicata Decizia Colegiului de Conducere al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei nr. 4/2011 pentru modificarea si completarea Regulilor de procedura arbitrala ale Curtii de Arbitraj Comercial International si pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si functionarea Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

Colegiul de Conducere al Camerei Nationale, in cadrul celei de-a XVIII-a sesiuni din luna februarie 2011, a aprobat:
–  modificarea si completarea Regulilor de procedura arbitrala ale Curtii de Arbitraj Comercial International, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 197 din 29 martie 2010;
– Regulamentul privind organizarea si functionarea Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

Regulile de procedura arbitrala ale Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Cele mai importante modificari si completari se refera la urmatoarele aspecte:

Se introduce mentiunea ca indicarea probelor solicitate prin cererea reclamantului  se face cu aratarea, dupa caz, a inscrisurilor si a relevantei lor, a numelui si domiciliului martorilor si a faptelor ce tind a fi probate, a obiectivelor expertizei si a expertului consilier propus, a intrebarilor pentru interogatoriu, in cazul persoanelor juridice.

Se mentioneaza ca cererea si anexele sale vor fi prezentate intr-un numar de exemplare suficient pentru a se depune la dosarul cauzei si pentru a se comunica partii adverse si fiecarui arbitru. Pentru arbitri, exemplarele se comunica numai in format electronic.

Cererea, insotita de dovada achitarii taxei de inregistrare va fi inregistrata la Secretariatul Curtii de Arbitraj si va fi repartizata pentru efectuarea procedurii pregatitoare unui asistent arbitral, dupa criteriul alfabetic al numelui sau, in ordinea inregistrarii cauzelor.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

JURIDICE by Night

Cererea depusa personal nu se inregistreaza daca nu s-a facut dovada achitarii taxei de inregistrare si se restituie de indata reclamantului. Daca cererea a fost trimisa prin posta fara dovada achitarii taxei de inregistrare, Secretariatul Curtii de Arbitraj comunica de urgenta, prin telefon, fax, posta electronica etc., reclamantului aceasta cerinta si ii acorda un termen de maximum 5 zile pentru a suplini aceasta lipsa. Daca nu se face dovada platii, cererea se restituie reclamantului.

Se introduce mentiunea ca termenul de 10 zile de la data primirii actului de instiintare, in care reclamantul trebuie sa achite taxele si cheltuielile arbitrale,  poate fi prelungit in mod rezonabil de catre presedintele sau prim-vicepresedintele Curtii de Arbitraj si numai daca nici in aceste conditii obligatiile financiare nu se executa, cererea va fi restituita, fara a afecta dreptul reclamantului de a introduce o noua cerere de arbitrare.

O alta precizare se refera la faptul ca asistentul arbitral va contacta, cu cel putin 5 zile inaintea primului termen de judecata, partile pentru a verifica pregatirea dosarului in vederea solutionarii. Comunicarea cu partile se poate face telefonic, prin fax sau e-mail etc., asistentul arbitral depunand la dosarul cauzei o nota cu privire la cele discutate sau, in caz de imposibilitate de comunicare, cu privire la motivul impiedicarii.

Se introduc si modificari referitoare la preschimbarea termenului. Astfel, se precizeaza ca termenul luat in cunostinta sau pentru care au fost trimise citatiile nu poate fi preschimbat de catre tribunalul arbitral fara citarea partilor decat pentru motive temeinice. Daca, in urma unor incidente procedurale, tribunalul arbitral nu se poate intruni pentru primul termen de judecata, presedintele sau prim-vicepresedintele Curtii de Arbitraj va preschimba acest termen, fara citarea partilor, pentru o data ulterioara. Partile vor fi citate de indata pentru noul termen fixat.

Se introduc noi prevederi care stabilesc ca, in anumite situatii, incheierile tribunalului arbitral pot fi atacate cu actiune in anulare.

Astfel, pot fi atacate cu actiunea in anulare, incheierile tribunalului arbitral prin care s-au luat urmatoarele masuri:
– a fost suspendat cursul arbitrajului;
– au fost luate masuri asiguratorii sau vremelnice;
– a fost respinsa, ca inadmisibila, in conditiile legii, exceptia de neconstitutionalitate.

Dispozitiile referitoare la motivele de desfiintare a sentintei arbitrale se aplica in mod corespunzator si in cazul actiunii in anulare introdusa impotriva incheierii tribunalului arbitral.

Prin actiunea in anulare se poate invoca si lipsa conditiilor prevazute de lege pentru luarea masurilor dispuse prin incheiere.

Actiunea in anulare poate fi introdusa in termen de 5 zile de la comunicare, cu exceptia cazului in care a fost suspendat cursul arbitrajului, situatie in care poate fi formulata cat timp dureaza suspendarea.

Actiunea in anulare introdusa impotriva incheierii prin care au fost luate masuri asiguratorii sau vremelnice sau a fost respinsa, ca inadmisibila, exceptia de neconstitutionalitate, nu suspenda cursul arbitrajului.

Se introduce un nou motiv pentru care sentinta arbitrala poate fi desfiintata prin actiune in anulare: daca, dupa pronuntarea hotararii arbitrale, Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra exceptiei invocate in acea cauza, declarand neconstitutionala legea, ordonanta ori o dispozitie dintr-o lege sau dintr-o ordonanta care a facut obiectul acelei exceptii ori alte dispozitii din actul atacat, care, in mod necesar si evident, nu pot fi disociate de prevederile mentionate in sesizare. Pentru acest motiv, termenul de introducere a actiunii in anulare este de 3 luni de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Regulamentul privind organizarea si functionarea Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei este o institutie permanenta de arbitraj, neguvernamentala, fara personalitate juridica, independenta in exercitarea atributiilor ce ii revin, organizata si functionand in conformitate cu Legea camerelor de comert din Romania nr. 335/2007 si cu prevederile regulamentului.

Ca principala atributie, Curtea de Arbitraj organizeaza si administreaza solutionarea litigiilor comerciale si civile, interne si internationale prin arbitraj institutionalizat si prin arbitraj ad-hoc, in conditiile prevazute de Regulamentul privind organizarea si functionarea Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, de Regulamentul de organizare si functionare a Colegiului Curtii de Arbitraj Comercial International, de Regulile de procedura arbitrala ale Curtii de Arbitraj Comercial International, de dispozitiile Codului de procedura civila, de legile speciale in domeniu si de conventiile internationale la care Romania este parte.

Regulamentul precizeaza in mod amanuntit si celelalte atributii ale Curtii de Arbitraj.

Curtea de Arbitraj se compune din arbitri, aprobati pentru o perioada de 3 ani de catre Colegiul de Conducere al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, la propunerea presedintelui Camerei Nationale, cu consultarea presedintelui Curtii de Arbitraj, dintre persoanele care indeplinesc conditiile prevazute in regulament.

Activitatea Curtii de Arbitraj este coordonata de catre un colegiu alcatuit din presedinte, prim-vicepresedinte, vicepresedinte, secretar stiintific si 3 membri, aprobat de Colegiul de Conducere al Camerei Nationale, la propunerea presedintelui acestuia.

Regulamentul cuprinde reglementari amanuntite referitoare si la:
– inscrierea pe lista de arbitri si nominalizarea arbitrilor;
– Colegiul Curtii de Arbitraj;
– Plenul Curtii de Arbitraj;
– Secretariatul Curtii de Arbitraj;
– definirea tribunalului arbitral;
– stabilirea taxelor arbitrale.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories