Exceptie de la suspendarea ocuparii posturilor bugetare vacante
14.03.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 168 din data de 9 martie 2011 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2011 pentru modificarea si completarea art. 22 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale.
Actul normativ aproba o exceptie de la prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, care stabileau supendarea pana la 31 decembrie 2011, a ocuparii prin concurs sau examen a posturilor vacante din institutiile si autoritatile publice, mai putin un procent de maximum 15% din posturile care se vacanteaza ulterior, la nivelul fiecarei institutii si autoritati publice.
Astfel, prin exceptie de la prevederile actului normativ mentionat anterior, ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale pot aproba ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante unice din cadrul institutiilor si autoritatilor publice ale administratiei publice locale, cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate prin buget.
Masura nu se aplica: la nivelul unitatilor de invatamant preuniversitar de stat; categoriei inaltilor functionari publici; functiilor publice de conducere, functiilor publice de conducere cu statut special si posturilor militare de conducere; functiilor prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2009 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii publice.
Ocuparea posturilor prevazute mai sus se face numai dupa obtinerea avizului favorabil al Guvernului, prin nota initiata de Ministerul Administratiei si Internelor, la propunerea prefectului, pe baza solicitarilor temeinic justificate ale ordonatorilor principali de credite ai bugetelor locale. Procedura de transmitere a solicitarilor de ocupare a posturilor se aproba prin ordin al ministrului administratiei si internelor.
Prin post unic, in sensul reglementat de actul normativ, se intelege:
– acel post ale carui atributii, prin continutul si natura lor, sau responsabilitati stabilite nu se regasesc intr-o alta componenta organizatorica; ori
– un post dintre posturile aflate in compartimentele in care exista numai posturi vacante.