Interpretarea si aplicarea dreptului Uniunii Europene de catre instantele din Romania – Bucuresti, 23 martie 2011. UPDATE: Cum a fost


28 martie 2011 | JURIDICE.ro
Secţiuni: ANUNTURI
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Centrul de Studii de Drept European (CSDE) al Institutului de Cercetari Juridice din cadrul Academiei Romane si Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania organizeaza la data de 23 martie 2011ora 14.00, la sediul Academiei Romane din Calea Victoriei nr. 125, Sala de Consiliu

Dezbaterea din seria IADUER

Interpretarea si aplicarea dreptului Uniunii Europene de catre instantele din Romania

In luna decembrie Curtea de Justitie a Uniunii Europene a pronuntat primele ordonante (motivate) prin care au respins intrebari preliminare trimise de catre instante din Romania. Aceasta situtie este corelata cu o crestere statistica a numarului de intrebari preliminare ale instantelor din Romania.

Redactarea intrebarilor preliminare constituie prima etapa esentiala (urmata de raspunsul Curtii de Justitie si de aplicarea solutiei de principiu la speta) a cooperarii dintre instantele nationale si Curtea Europeana de Justitie. Formularea intrebarilor este precedata de informatii esentiale pentru ca instanta europeana sa fie in cunostinta de cauza cu privire atat la aspectele de fapt, cat la dreptul national aplicabil in cauza (in special informatii referitoare la dreptul national pertinent).

Departe a constitui o exceptie in practica, mai veche sau mai noua, a Curtii Europene de Justitie, consideram ca o dezbatere cu privire la acest subiect este utila atat practicienilor – avocati judecatori – dar constituie si o continuare a cercetarii, declansate in anul 2010, cu privire la interpretarea si aplicarea dreptului U.E. de catre instantele din Romania.

Inscrierile se fac prin trimiterea unui e-mail la adresa mihai.sandru@csde.ro pana la data de 21.03.2011. CSDE va multumeste pentru retransmiterea acestei invitatii catre toate persoanele interesate. Nu se percepte taxa de participare. Locurile sunt limitate, inscrierea participantilor realizandu-se in ordinea cronologica a confirmarilor.

Agenda provizorie:

Dragos Calin, Nota de  informare a CJUE – caracter juridic; prezentare generala

Mihai Banu, Ordonanta motivata in cauza Bejan

Mihai Sandru, Respingerea pentru absenta explicarii cadrului factual al actiunii interne

Partener: Societatea de Stiinte Juridice

Partener media: Juridice.ro

* * *

UPDATE. Cum a fost

In luna decembrie Curtea de Justitie a Uniunii Europene a pronuntat primele ordonante (motivate) prin care au respins intrebari preliminare trimise de catre instante din Romania. Aceasta situatie este corelata cu o crestere statistica a numarului de intrebari preliminare ale instantelor din Romania. Redactarea intrebarilor preliminare constituie prima etapa esentiala (urmata de raspunsul Curtii de Justitie şi de aplicarea solutiei de principiu la speta) a cooperarii dintre instantele nationale si Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Formularea intrebarilor este precedata de informatii esentiale pentru ca instanta europeana sa fie in cunostinta de cauza cu privire atat la aspectele de fapt, cat la dreptul national aplicabil in cauza (in special informatii referitoare la dreptul national pertinent).

Cuvantul de deschidere a lucrarilor conferintei i-a apartinut domnului Mihai SANDRU care a multumit auditoriului pentru participare, prezentand o scurta istorie a evolutiei intrebarilor preliminare trimise de catre instantele din Romania Curtii de Justitie a Uniunii Europene.  Domnia sa a mentionat ca dezbaterile din seria IADUER isi propun sa monitorizeze toate hotararile instantelor nationale in care se interpreteaza si se aplica dreptul european. De asemenea, a adaugat faptul ca lucrarile conferintei de astazi vor fi publicate in numarul al doilea al Revistei Romane de Drept European. Domnia sa ii da cuvantul domnului Dragos CALIN.

Domnul Dragos CALIN a analizat Nota de informare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene cu privire la efectuarea trimiterilor preliminare de catre instantele nationale, document ce poate fi incadrat mai mult ca un document de curtoazie diplomatica ce ajuta instantele nationale in colaborarea cu CJUE.

Multe dintre intrebarile preliminare transmise de catre instantele romane nu ajuta magistratii romani. Majoritatea intrebarilor preliminare care se trimit sunt referitoare la probleme legate de taxa de poluare si taxa de prima inmatriculare.

Nota de informare a CJUE a fost publicata in 2005, revizuita in 2008 si apoi in 2009 si cuprinde in principal detalii cu privire la:

> rolul Curtii in cadrul procedurii intrebarilor preliminare;
> decizia de a adresa o intrebare Curtii;
> momentul in care poate fi adresata o intrebare preliminara;
> forma trimiterii preliminare;
> efectele trimiterii preliminare asupra procedurii nationale;
> cheltuielile de judecata si asistenta judiciara;
> corespondenta dintre instanta nationala si Curte.

Nu exista un ghid orienativ care sa precizeze exact actul de procedura prin care poate fi sesizata Curtea, unele instante romane procedand la intocmirea unei incheieri de sesizare  (Cauza C-263/1) sau la pronuntarea unei sentinte sau decizii.

Incheierea de sesizare a Curtii pe care instanta nationala o redacteaza trebuie sa fie simpla, clara, precisa. De asemenea instanta nationala trebuie sa treaca prin propriul filtrul elementele esentiale ale spetei. In continuare, domnia sa a prezentat cateva exemple de intrebari care nu respecta procedura ceruta.

Domnul  Mihai SANDRU a facut analiza a trei intrebari preliminare respinse pentru nerespectarea cadrului factual si normativ – C 439/10, C 440/10, C 441/10. CJUE a retinut ca instanta romana ar fi trebuit sa explice mai exact fondul problemei. Sunt situatii in care Curtea de multe ori extrage una sau mai multe intrebari din intreaga expunere facuta de instanta nationala.

In cauza Baila (C-377/10), avand ca obiect o cerere de pronuntare a unei hotarari preliminare formulata in temeiul articolului 267 TFUE de Tribunalul Dolj, Curtea a refuzat sa se pronunte asupra cererii formulate avand in vedere ca interpretarea dreptului Uniunii solicitata nu avea nicio legatura cu realitatea sau cu obiectul actiunii principale.

Domnul Mihai SANDRU i-a dat cuvantul domnului Mihai BANU. Domnia sa a facut o analiza amanuntita atat a problemelor de procedura cat si a celor de fond in Cauza Bejan.

Ultima parte a conferintei a fost dedicata prezentarii de catre domnul Mihai SANDRU a volumului Elaine FAHEY, „Practice and Procedure in Preliminary References to Europe: 30 years of Article 234 EC Caselaw from the Irish Courts„, First Law, Dublin, 2007.

Pentru Juridice.ro, Alexandra POPESCU

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro