Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Regulament pentru limitarea raspunderii civile a auditorilor
15.03.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

Secţiuni: Drept civil, Fiscalitate, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 176 din data de 14 martie 2011 a fost publicata Decizia Consiliului superior al Consiliului pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar nr. 17/2011 pentru aprobarea Regulamentului privind limitarea raspunderii civile a auditorilor statutari si a firmelor de audit.

Regulamentul se aplica tututor membrilor CAFR care au dreptul de a desfasura activitate de audit statutar si care realizeaza, in nume propriu, un audit statutar al situatiilor financiare anuale sau al situatiilor financiare anuale consolidate, intocmite potrivit legii contabilitatii si reglementarilor contabile aplicabile in Romania.

Auditul statutar este definit de Regulament ca auditul situatiilor financiare anuale sau al situatiilor financiare anuale consolidate, asa cum este prevazut de legislatia comunitara, transpusa in reglementarile nationale.

Potrivit Regulamentului, raspunderea civila a auditorului statutar sau a firmei de audit pentru prejudiciile provocate cu intentie indirecta ori din culpa in executarea contractului de audit sau in legatura cu acesta este limitata la:

– contravaloarea a 3 onorarii de audit stabilite in contractul de audit, datorate de catre client auditorului statutar sau firmei de audit, in conformitate cu prevederile contractului de audit avand ca obiect auditul statutar al situatiilor financiare anuale ale unei societati comerciale care nu este cuprinsa in categoria entitatilor de interes public;

– contravaloarea a 5 onorarii de audit stabilite in contractul de audit, datorate de catre client auditorului statutar sau firmei de audit, in conformitate cu prevederile contractului de audit avand ca obiect auditul statutar al situatiilor financiare anuale ale unei entitati de interes public.

Cuantumul despagubirilor mentionate mai sus reprezinta limita maxima cumulata aferenta tuturor prejudiciilor cauzate ca urmare a indeplinirii activitatii de audit statutar in baza aceluiasi contract de audit la care pot fi obligati la plata auditorii statutari sau firmele de audit, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate sau de cuantumul total al prejudiciilor pretins cauzate.

Regulamentul stabileste ca nu se pot pretinde mai multe despagubiri pentru aceeasi fapta savarsita ca urmare a misiunii de audit efectuate in scopul intocmirii raportului de audit privind situatiile financiare anuale individuale si/sau consolidate apartinand aceluiasi client de audit, pentru acelasi exercitiu financiar si in baza aceluiasi prejudiciu dovedit.

In toate cazurile, auditorul statutar sau firma de audit poate fi tinut/tinuta responsabil/responsabila, in limitele prevazute de Regulament, pentru prejudiciile cauzate clientului auditat sau tertului, proportional cu contributia efectiva la prejudiciul dovedit, cauzat ca urmare a executarii contractului de audit sau rezultat in urma utilizarii cu buna-credinta de catre clientul auditat sau de catre tert a raportului de audit emis in baza contractului de audit.

Raspunderea civila a auditorului statutar sau a firmei de audit pentru prejudiciile provocate nu este solidara cu a celorlalti autori ai actiunilor ilicite cauzatoare de prejudicii.

Limitarea raspunderii auditorului statutar sau a firmei de audit nu se aplica in situatiile in care se dovedeste ca incalcarea indatoririlor profesionale de catre auditorii statutari sau de catre firmele de audit s-a facut cu intentie directa.

Actiunea in instanta impotriva auditorilor statutari sau a firmelor de audit poate fi exercitata in baza contractului de audit, sub sanctiunea decaderii, in termen de cel mult 3 (trei) ani de la data emiterii raportului de audit asupra situatiilor financiare anuale individuale sau asupra situatiilor financiare anuale consolidate, dupa caz, si care se considera ca ar fi generat un prejudiciu clientului sau tertului.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti