Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiTop LegalAvocaţiConsilieri juridiciExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Flux informații

Tranzactiile asistate de Reff si Asociatii in 2010: peste 1 mld. EUR

16 martie 2011 | JURIDICE.ro

Reff si Asociatii, societatea de avocati afiliata Deloitte Romania, a asistat clienti in unele dintre cele mai importante tranzactii incheiate in anul 2010 pe piata din Romania, valoarea cumulata a acestora depasind pragul de 1 miliard de Euro.

Alexandru Reff, Partener Reff si Asociatii, declara: „Intr-o piata in scadere am reusit sa pastram un business stabil, am continuat sa ne consolidam echipa, iar veniturile obtinute s-au mentinut la acelasi nivel ca in anii trecuti. Am fost implicati din nou in unele dintre cele mai importante tranzactii din domeniile fuziuni si achizitii, imobiliar, drept bancar si piete de capital, astfel incat putem afirma ca 2010 a adus un plus de recunoastere echipei noastre”.

Expertiza echipei Reff si Asociatii pe domeniul fuziuni si achizitii si experienta solida acumulata pe piata imobiliara au fost rasplatite anul trecut prin acordarea a doua premii pentru cea mai importanta tranzactie a anului 2009 in domeniul imobiliar, si anume achizitia parcului comercial European Retail Park Braila de catre fondul de investitii New Europe Property Investments plc.

In continuare, anul trecut avocatii Reff si Asociatii au asistat acelasi fond de investitii pe parcursul a doua achizitii majore: preluarea centrului comercial Iris Shopping Center Pitesti si a complexului de birouri Floreasca Business Park din Bucuresti. Aceste doua tranzactii se afla in topul celor mai mari tranzactii incheiate anul trecut in acest domeniu, cu o valoare cumulata de peste 140 milioane de Euro.

Tot in zona de fuziuni si achizitii, anul trecut Reff si Asociatii au fost avocatii unui grup de 5 banci (BCR SA, BRD SA, UniCredit Țiriac Bank SA, Raiffeisen Bank SA si Financiara SA), in calitatea lor de actionari ai RomCard SA, la vanzarea a 100% din actiuni catre Provus Service Provider SA. De asemenea, echipa a fost implicata intr-o serie de vanzari sau achizitii de business, in domenii diverse precum IT, agricultura, asigurari, servicii, productie etc.

In domeniul bancar, avocatii Reff si Asociatii lucreaza in prezent la mai multe mandate de restructurare de credite cu valori situate intre 45 si aproximativ 200 milioane de Euro.

Unele dintre tranzactiile de referinta finalizate au vizat si obtinerea de finantari noi in valoare de peste o suta de milioane de Euro, mai ales in domeniul dezvoltarii imobiliare. Din seria acestor tranzactii face parte si finantarea acordata de Bank of Cyprus dezvoltatorului centrului comercial Colosseum din Bucuresti, tranzactie inceputa in 2010 si finalizata in februarie 2011. De asemenea, echipa specializata pe domeniul bancar si piete de capital a asigurat asistenţa juridica bancii Westdeutsche Immobilienbank AG cu privire la o facilitate de credit pentru dezvoltarea unei cladiri de birouri de clasa A in Bucuresti.

„Din perspectiva finantarilor bancare corporatiste, anul 2010 s-a situat in continuare sub zodia restructurarilor de credite, insa atat bancile, cat si imprumutatii au actionat cu mai multa siguranta si calm, luand in considerare experienta acumulata in anii precedenti. De asemenea, anul trecut a adus semnele dezghetarii finantarilor corporatiste, bancile incepand din nou sa fie interesate in finantarea de noi proiecte”, declara Andrei-Burz Pinzaru, Partener Reff si Asociatii si coordonator al practicii de drept bancar si piete de capital.

La fel ca si in 2009, misiunile de restructurare si reorganizare au reprezentat o componenta importanta a activitatii juridice la mai multe niveluri (societar, de guvernanta corporatista, relatii de munca, raporturi contractuale) si in domenii diverse de activitate.

Reff si Asociatii a dezvoltat de asemenea practica de dreptul concurentei, avand in acest moment o echipa solida care a asistat clienti din diverse industrii pe probleme precum concentrarile economice, practicile anticoncurentiale si ajutoarele de stat.

Florentina Munteanu,  Managing Associate in cadrul Reff si Asociatii si avocat specializat pe dreptul concurentei, afirma: „Anul trecut am reusit atat sa consolidam echipa de dreptul concurentei, cat si sa extindem ariile de practica, prin abordarea unor noi domenii din aceasta materie vasta, precum ajutorul de stat si practicile anticoncurentiale. Am continuat sa lucram intens in materie de concentrari economice, acompaniind colegii nostri din practica de fuziuni si achizitii, asigurand astfel clientilor o asistenta completa in cadrul tranzactiilor”.

Litigiile fiscale sunt un alt domeniu in care Reff si Asociatii si-au sporit in mod natural implicarea, date fiind sinergiile evidente cu practica de consultanta fiscala a Deloitte.

„Fata de dificultatile economice ale anului 2010, contribuabilii au devenit din ce in ce mai atenti cu gestionarea riscurilor atrase de controalele fiscale. Astfel, frecventa mandatelor de asistenta a contribuabililor de catre consultanti inca din faza de control fiscal a crescut, acestia fiind preocupati pe de o parte de respectarea drepturilor lor de catre organele de control, si pe de alta parte de asigurarea unei strategii consecvente in caz de litigiu”, declara Georgiana Singurel, Associate Partner si coordonator al echipei de litigii fiscale.

Anul 2011 a inceput promitator pentru toate practicile firmei, mai accentuat pe zonele de fuziuni si achizitii, imobiliar, drept bancar si piete de capital, cat si in domeniul restructurarilor bancare.

„Exista riscul ca dinamica sustinuta a inceputului de an sa incetineasca pe parcurs, inclusiv din cauza incertitudinilor la nivel global. In ceea ce priveste tendintele locale, acestea s-ar putea ameliora decisiv fata de perioada anterioara, in anticiparea unei cresteri semnificative a economiei in 2012. Aceasta ar trebui sa insemne, printre altele, dinamizarea proceselor de fuziuni si achizitii, eventual impulsionate si de banci si legate de nevoia de consolidare de pe anumite piete”, precizeaza Alexandru Reff.

„Pe domeniul bancar si piete de capital prevedem continuarea tranzactiilor bancare, implicand atat noi finantari (a se vedea exemplul recentei tranzactii incheiate cu succes pentru finantarea proiectului Colosseum), cat si restructurari de credite, domeniu in care anul 2011 va aduce finalizarea unor procese de restructurare de durata precum si noi operatiuni de restructurare a creditelor. De asemenea, intuim ca anul 2011 va fi marcat printr-o abordare mai decisa a bancilor in sensul preluarii unora dintre proiectele finantate, cu precadere in zona de real estate (numai in acele cazuri in care nu se pot gasi alte solutii). Acest aspect este evidentiat inclusiv de repunerea pe agenda de reglementare a Bancii Nationale a Romaniei a proiectului de regulament (elaborat in forma de proiect anul trecut) privind reglementarea in detaliu a conditiilor in care bancile pot prelua temporar actiunile unor societati comerciale ca parte a restructurarilor de credite. Este foarte posibil ca o asemenea abordare din partea bancilor sa conduca si la stimularea pietei de distressed M&A (preluari si vanzari de societati/active aflate in dificultate). Este in egala masura adevarat ca asemenea operatiuni presupun o structurare juridica si comerciala laborioasa, pentru a evita un lung sir de litigii intre proprietarii proiectelor si bancile finantatoare”, concluzioneaza Andrei Burz-Pinzaru.

Reff si Asociaţii este societatea de avocati afiliata Deloitte Romania, operand impreuna cu practica multidisciplinara a Deloitte Romania si cu reteaua internationala de avocati care colaboreaza cu Deloitte pe plan global. Avocatii din cadrul Reff si Asociatii au experienta in tranzactii complexe, adresand problematica juridica din perspectiva multidiscplinara si in considerarea bunelor practici internationale. Apartenenta la echipa multidisciplinara a Deloitte permite oferirea unor solutii complete la problemele clientilor. Avocatii Reff si Asociatii ofera servicii la cel mai inalt nivel care se bazeaza atat pe experienta juridica, cat si pe utilizarea unor proceduri inovatoare. Abordarea globala si sistematica a aspectelor analizate permite clientilor nostri sa integreze aspectele juridice in deciziile lor strategice inca din fazele incipiente ale operatiunilor, anticipand si prevenind riscurile juridice si minimizand potentialele perturbari ale activitatilor desfasurate.

###

Numele Deloitte se refera la organizatia Deloitte Touche Tohmatsu Limited, o companie cu raspundere limitata din Marea Britanie, la firmele membre ale acesteia, in cadrul careia fiecare firma membra este o persoana juridica independenta.

Deloitte furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in urmatoarele domenii profesionale – audit, taxe, consultanta, consultanta financiara – deservind numeroase industrii. Prin intermediul retelei sale globale de firme membre, care activeaza in 150 de tari, Deloitte pune la dispozitia clientilor sai resursele internationale precum si priceperea locala pentru a-i ajuta sa exceleze indiferent de locul in care acestia isi desfasoara activitatea. Obiectivul celor 170.000 de profesionisti din Deloitte este acela de a deveni un standard de excelenta.

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership