Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Tranzactiile asistate de Reff si Asociatii in 2010: peste 1 mld. EUR
16.03.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Reff si Asociatii, societatea de avocati afiliata Deloitte Romania, a asistat clienti in unele dintre cele mai importante tranzactii incheiate in anul 2010 pe piata din Romania, valoarea cumulata a acestora depasind pragul de 1 miliard de Euro.

Alexandru Reff, Partener Reff si Asociatii, declara: „Intr-o piata in scadere am reusit sa pastram un business stabil, am continuat sa ne consolidam echipa, iar veniturile obtinute s-au mentinut la acelasi nivel ca in anii trecuti. Am fost implicati din nou in unele dintre cele mai importante tranzactii din domeniile fuziuni si achizitii, imobiliar, drept bancar si piete de capital, astfel incat putem afirma ca 2010 a adus un plus de recunoastere echipei noastre”.

Expertiza echipei Reff si Asociatii pe domeniul fuziuni si achizitii si experienta solida acumulata pe piata imobiliara au fost rasplatite anul trecut prin acordarea a doua premii pentru cea mai importanta tranzactie a anului 2009 in domeniul imobiliar, si anume achizitia parcului comercial European Retail Park Braila de catre fondul de investitii New Europe Property Investments plc.

In continuare, anul trecut avocatii Reff si Asociatii au asistat acelasi fond de investitii pe parcursul a doua achizitii majore: preluarea centrului comercial Iris Shopping Center Pitesti si a complexului de birouri Floreasca Business Park din Bucuresti. Aceste doua tranzactii se afla in topul celor mai mari tranzactii incheiate anul trecut in acest domeniu, cu o valoare cumulata de peste 140 milioane de Euro.

Tot in zona de fuziuni si achizitii, anul trecut Reff si Asociatii au fost avocatii unui grup de 5 banci (BCR SA, BRD SA, UniCredit Țiriac Bank SA, Raiffeisen Bank SA si Financiara SA), in calitatea lor de actionari ai RomCard SA, la vanzarea a 100% din actiuni catre Provus Service Provider SA. De asemenea, echipa a fost implicata intr-o serie de vanzari sau achizitii de business, in domenii diverse precum IT, agricultura, asigurari, servicii, productie etc.

In domeniul bancar, avocatii Reff si Asociatii lucreaza in prezent la mai multe mandate de restructurare de credite cu valori situate intre 45 si aproximativ 200 milioane de Euro.

Unele dintre tranzactiile de referinta finalizate au vizat si obtinerea de finantari noi in valoare de peste o suta de milioane de Euro, mai ales in domeniul dezvoltarii imobiliare. Din seria acestor tranzactii face parte si finantarea acordata de Bank of Cyprus dezvoltatorului centrului comercial Colosseum din Bucuresti, tranzactie inceputa in 2010 si finalizata in februarie 2011. De asemenea, echipa specializata pe domeniul bancar si piete de capital a asigurat asistenţa juridica bancii Westdeutsche Immobilienbank AG cu privire la o facilitate de credit pentru dezvoltarea unei cladiri de birouri de clasa A in Bucuresti.

„Din perspectiva finantarilor bancare corporatiste, anul 2010 s-a situat in continuare sub zodia restructurarilor de credite, insa atat bancile, cat si imprumutatii au actionat cu mai multa siguranta si calm, luand in considerare experienta acumulata in anii precedenti. De asemenea, anul trecut a adus semnele dezghetarii finantarilor corporatiste, bancile incepand din nou sa fie interesate in finantarea de noi proiecte”, declara Andrei-Burz Pinzaru, Partener Reff si Asociatii si coordonator al practicii de drept bancar si piete de capital.

La fel ca si in 2009, misiunile de restructurare si reorganizare au reprezentat o componenta importanta a activitatii juridice la mai multe niveluri (societar, de guvernanta corporatista, relatii de munca, raporturi contractuale) si in domenii diverse de activitate.

Reff si Asociatii a dezvoltat de asemenea practica de dreptul concurentei, avand in acest moment o echipa solida care a asistat clienti din diverse industrii pe probleme precum concentrarile economice, practicile anticoncurentiale si ajutoarele de stat.

Florentina Munteanu,  Managing Associate in cadrul Reff si Asociatii si avocat specializat pe dreptul concurentei, afirma: „Anul trecut am reusit atat sa consolidam echipa de dreptul concurentei, cat si sa extindem ariile de practica, prin abordarea unor noi domenii din aceasta materie vasta, precum ajutorul de stat si practicile anticoncurentiale. Am continuat sa lucram intens in materie de concentrari economice, acompaniind colegii nostri din practica de fuziuni si achizitii, asigurand astfel clientilor o asistenta completa in cadrul tranzactiilor”.

Litigiile fiscale sunt un alt domeniu in care Reff si Asociatii si-au sporit in mod natural implicarea, date fiind sinergiile evidente cu practica de consultanta fiscala a Deloitte.

„Fata de dificultatile economice ale anului 2010, contribuabilii au devenit din ce in ce mai atenti cu gestionarea riscurilor atrase de controalele fiscale. Astfel, frecventa mandatelor de asistenta a contribuabililor de catre consultanti inca din faza de control fiscal a crescut, acestia fiind preocupati pe de o parte de respectarea drepturilor lor de catre organele de control, si pe de alta parte de asigurarea unei strategii consecvente in caz de litigiu”, declara Georgiana Singurel, Associate Partner si coordonator al echipei de litigii fiscale.

Anul 2011 a inceput promitator pentru toate practicile firmei, mai accentuat pe zonele de fuziuni si achizitii, imobiliar, drept bancar si piete de capital, cat si in domeniul restructurarilor bancare.

„Exista riscul ca dinamica sustinuta a inceputului de an sa incetineasca pe parcurs, inclusiv din cauza incertitudinilor la nivel global. In ceea ce priveste tendintele locale, acestea s-ar putea ameliora decisiv fata de perioada anterioara, in anticiparea unei cresteri semnificative a economiei in 2012. Aceasta ar trebui sa insemne, printre altele, dinamizarea proceselor de fuziuni si achizitii, eventual impulsionate si de banci si legate de nevoia de consolidare de pe anumite piete”, precizeaza Alexandru Reff.

„Pe domeniul bancar si piete de capital prevedem continuarea tranzactiilor bancare, implicand atat noi finantari (a se vedea exemplul recentei tranzactii incheiate cu succes pentru finantarea proiectului Colosseum), cat si restructurari de credite, domeniu in care anul 2011 va aduce finalizarea unor procese de restructurare de durata precum si noi operatiuni de restructurare a creditelor. De asemenea, intuim ca anul 2011 va fi marcat printr-o abordare mai decisa a bancilor in sensul preluarii unora dintre proiectele finantate, cu precadere in zona de real estate (numai in acele cazuri in care nu se pot gasi alte solutii). Acest aspect este evidentiat inclusiv de repunerea pe agenda de reglementare a Bancii Nationale a Romaniei a proiectului de regulament (elaborat in forma de proiect anul trecut) privind reglementarea in detaliu a conditiilor in care bancile pot prelua temporar actiunile unor societati comerciale ca parte a restructurarilor de credite. Este foarte posibil ca o asemenea abordare din partea bancilor sa conduca si la stimularea pietei de distressed M&A (preluari si vanzari de societati/active aflate in dificultate). Este in egala masura adevarat ca asemenea operatiuni presupun o structurare juridica si comerciala laborioasa, pentru a evita un lung sir de litigii intre proprietarii proiectelor si bancile finantatoare”, concluzioneaza Andrei Burz-Pinzaru.

Reff si Asociaţii este societatea de avocati afiliata Deloitte Romania, operand impreuna cu practica multidisciplinara a Deloitte Romania si cu reteaua internationala de avocati care colaboreaza cu Deloitte pe plan global. Avocatii din cadrul Reff si Asociatii au experienta in tranzactii complexe, adresand problematica juridica din perspectiva multidiscplinara si in considerarea bunelor practici internationale. Apartenenta la echipa multidisciplinara a Deloitte permite oferirea unor solutii complete la problemele clientilor. Avocatii Reff si Asociatii ofera servicii la cel mai inalt nivel care se bazeaza atat pe experienta juridica, cat si pe utilizarea unor proceduri inovatoare. Abordarea globala si sistematica a aspectelor analizate permite clientilor nostri sa integreze aspectele juridice in deciziile lor strategice inca din fazele incipiente ale operatiunilor, anticipand si prevenind riscurile juridice si minimizand potentialele perturbari ale activitatilor desfasurate.

###

Numele Deloitte se refera la organizatia Deloitte Touche Tohmatsu Limited, o companie cu raspundere limitata din Marea Britanie, la firmele membre ale acesteia, in cadrul careia fiecare firma membra este o persoana juridica independenta.

Deloitte furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in urmatoarele domenii profesionale – audit, taxe, consultanta, consultanta financiara – deservind numeroase industrii. Prin intermediul retelei sale globale de firme membre, care activeaza in 150 de tari, Deloitte pune la dispozitia clientilor sai resursele internationale precum si priceperea locala pentru a-i ajuta sa exceleze indiferent de locul in care acestia isi desfasoara activitatea. Obiectivul celor 170.000 de profesionisti din Deloitte este acela de a deveni un standard de excelenta.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti