Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Laura Codruta Kovesi: Romania este prima bariera a Europei impotriva crimei organizate transfrontaliere
16.03.2011 | Anemarie LAZARESCU

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Marti, 15 martie 2011, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat publicitatii un comunicat continand interviul acordat de Laura Codruta Kovesi, Procurorul General al Romaniei, publicatiei electronice a Consiliului Cooperarii Regionale.

Intrebarea nr. 1:

Stimata doamna procuror general, cum evaluati dumneavoastra situatia din sistemul de justitie penala din Romania, inclusiv starea criminalitatii si politica penala; care sunt prioritatile Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie?

Unul dintre principalele obiective ale Ministerului Public pentru anul 2011 il constituie intensificarea cooperarii internationale in materie penala ca mijloc indispensabil de combatere si prevenire a criminalitatii transfrontaliere, inclusiv a criminalitatii organizate, a coruptiei, a traficului si consumului de droguri, a traficului de persoane, a infractiunilor economice si informatice, precum si a terorismului, dat fiind faptul ca Romania este prima bariera a spatiului European impotriva crimei organizate transfrontaliere.

Intrebarea nr. 2:

Din perspectiva cooperarii in regiunea sud est europeana, cum apreciati contributia Documentului Strategic Regional pentru Justitie si Afaceri Interne 2011/2013, la prevenirea si combaterea criminalitatii la nivel national si regional?

In prezent, au fost elaborate si sunt in curs de derulare numeroase strategii si programe care vizeaza regiunea sud‐est europeana si al caror obiectiv consta in combaterea criminalitatii organizate, a terorismului si a coruptiei, asigurarea sigurantei cetatenilor, buna functionare a sistemelor de justitie si in ultima instanta, consolidarea statului de drept (EU Stokholm Program, EU Internal Security Strategy, EU IPAMB, UNODC Regional Program, RCC Strategy and Work Program, UN Counterterrorism Strategy etc.).

Pentru a obtine un efect maxim in activitatea de prevenire si combatere a fenomenului infractional, structurile judiciare nationale, organizatiile regionale si internationale trebuie sa‐si armonizeze eforturile in vederea implementarii coerente a strategiilor respective.

Acesta este rolul Documentului Strategic Regional (DSR), si anume acela de a asigura, pentru perioada 2011-2013, convergenta principalelor obiective strategice privind prevenirea si combaterea criminalitatii la nivel regional, prioritatile fiind stabilite din perspectiva provocarilor specifice regiunii sud‐est europene: combaterea criminalitatii organizate si a terorismului, prevenirea si combaterea infractiunilor de coruptie, migratia ilegala, apararea drepturilor fundamentale ale omului, cooperarea judiciara interinstitutionala si interstatala.

Intrebarea nr. 3:

Care considerati ca ar fi avantajele abordarii la nivel regional sud est european a fenomenului criminalitatii in general si al criminalitatii organizate in special?

In mod evident, criminalitatea organizata trans‐frontaliera, sub toate formele sale de manifestare nu poate fi combatuta decat printr‐o sustinuta cooperare transfrontaliera si implicit regionala. In acest context, trebuie avut in vedere faptul ca in regiune, cooperarea judiciara se realizeaza intre state dintre care unele sunt membre UE iar altele sunt fie in curs de aderare fie in proces de pre‐aderare, si care utilizeaza instrumente diferite de cooperare si asistenta juridica.

Armonizarea la nivelul standardelor UE a procedurilor specifice si asigurarea unei cooperari regionale eficiente contribuie intr‐o masura hotaratoare la imbunatatirea rezultatelor obtinute in prevenirea si combaterea criminalitatii.

In vederea realizarii acestor deziderate, Ministerul Public Roman a negociat si incheiat, in ultimii ani, protocoale de colaborare cu tari din sud‐estul Europei cum ar fi Republica Ungaria, Republica Albania, Republica Moldova si Republica Bulgaria.

Intrebarea nr. 4:

Cum apreciati rolul Consiliului pentru Cooperare Regionala in sudestul Europei (Regional Cooperation Council RCC) in procesul de implementare a Documentului Strategic Regional (DSR)?

Secretariatul RCC a facilitat si coordonat procesul complex de elaborare a DSR, expertiza si pregatirea specialistilor din cadrul Consiliului contribuind de o maniera decisiva la realizarea unui consens in materie.

In acest context, de subliniat este contributia deosebita pe care au adus‐o, la randul lor, reprezentantii romani in cadrul Grupului de Lucru din domeniul Justitie si Afaceri Interne.

Acest grup regional de lucru va continua sa functioneze asigurand, sub coordonarea RCC, implementarea DSR si monitorizarea progreselor inregistrate in procesul de cooperare regionala.

Intrebarea nr. 5:

Care considerati ca este rolul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in procesul de implementare a Documentului Strategic Regional (DSR)?

In procesul de implementare, reprezentantii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei constituie interfata intre nivelul de cooperare regionala si cel al coordonarii interinstitutionale la nivel national.

Experienta procurorilor romani in solutionarea unor cauze complexe de criminalitate organizata transfrontaliera, precum si pregatirea lor in domeniul dreptului european sunt elemente importante pentru desfasurarea, la parametri corespunzatori, a cooperarii regionale.

Avand in vedere cele de mai sus, este evident ca Ministerul Public Roman este in masura sa contribuie plenar la consolidarea unui cadru eficient care sa faciliteze coordonarea intre structurile si agentiile UE (EUROJUST, OLAF, EJN, EUROPOL) precum si organizatiile regionale, cum ar fi SEE Police Cooperation Convention, SEEPAG, SECI Center for combating transborder organized crime.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti