Secţiuni » Arii de practică » Protective » Protecţia consumatorilor
Protecţia consumatorilor

Ziua mondiala a drepturilor consumatorului


16 martie 2011 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Premierul Emil Boc a declarat marti, 15 martie 2011, cu ocazia Zilei mondiale a drepturilor consumatorilor:

„Imi face o deosebita placere sa transmit un mesaj participantilor la evenimentele ce marcheaza Ziua mondiala a drepturilor consumatorilor.

Apreciez initiativa Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor de a marca aceasta zi printr-o serie de evenimente organizate cu scopul de a readuce in atentia publica importanta cunoasterii drepturilor pe care le au consumatorii, cu atat mai mult cu cat am convingerea ca romanii trebuie sa fie consumatori activi, bine informati si hotarati sa-si apere drepturile.

De asemenea, apreciez tema propusa de Organizatia Internationala a Uniunilor de Consumatori – Consumers International -, respectiv calitatea serviciilor financiare. Este o tema de actualitate, aflata in atentia unui numar important de consumatori si organizatii ale consumatorilor din intreaga lume, mai ales in contextul crizei economice globale. Romania nu poate face exceptie de la acest lucru, si Guvernul a demonstrat anul trecut preocuparea sa pentru protejarea cetatenilor beneficiari de servicii financiare.

Preocuparea Guvernului pentru protejarea consumatorilor este stimulata si de preocuparea in crestere a cetatenilor din Romania pentru apararea drepturilor pe care le au in calitate de consumatori. Cetatenii romani sunt din ce in ce mai constienti de drepturile lor si de parghiile de care dispun pentru a influenta comerciantii.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, care isi desfasoara activitatea in cadrul Guvernului Romaniei, este unul dintre instrumentele pe care statul le pune la dispozitia cetatenilor pentru a ii proteja de produsele sau serviciile care nu corespund standardelor promise. De asemenea, aceasta institutie are un rol important in armonizarea legislatiei nationale cu prevederile legislatiei comunitare, astfel incat cetatenii romani sa beneficieze de aceleasi drepturi ca restul europenilor.

Romania are cadrul legal si institutiile necesare asigurarii unui nivel ridicat de protectie a consumatorilor. In calitate de prim-ministru, doresc sa reafirm importanta aplicarii legii, inclusiv pe acest palier. Cetatenii romani au dreptul sa consume produse de calitate si sa beneficieze de servicii conforme cu cerintele lor. In perioada de criza economica, cu atat mai mult, cetatenii ar trebui sa beneficieze de cele mai bune produse si servicii pentru sumele pe care le platesc. ANPC si Guvernul Romaniei vegheaza la respectarea acestui principiu.

Redresarea economica a Romaniei si reasezarea pe baze sanatoase a consumului depinde si de modul in care atat operatorii economici cat si consumatorii vor depasi criza de incredere. Exprim aici convingerea ca o atitudine orientata spre consumator a operatorilor economici, prin respectarea legislatiei in domeniul calitatii si securitatii produselor va reprezenta un factor important in atingerea obiectivelor. Totodata, asigur consumatorii ca Guvernul Romaniei este decis sa sustina in continuare initiativele europene sau nationale menite sa asigure protectia drepturilor lor.”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii