Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

NNDKP. Actiunile in despagubire pentru incalcarea regulilor de concurenta


16 martie 2011 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Concurență
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Avocatii NNDKP specializati in dreptul concurentei au organizat o noua editie a seriei de discutii pe teme de concurenta „Exclusively for Friends”, avand ca tema „Actiunile in despagubire pentru cazurile de incalcare a regulilor de concurenta”.

Discutiile au avut ca punct de plecare prevederile specifice din legea concurentei si recomandarile Comisiei din „White Paper on Damages Actions for Breach of EC antitrust rules” si au vizat aspecte de interes pentru companii:

  • cine poate intenta actiunea
  • ce tipuri de incalcari sunt mai frecvent vizate de actiunile in despagubiri
  • cand se pot introduce astfel de actiuni si cum se coreleaza acestea cu o investigatie inca in curs, sau cu eventuale actiuni de contestare in instanta a deciziei Consiliului Concurentei
  • cum se calculeaza daunele si care este experienta instantelor din alte tari europene
  • corelarea cu aplicarea politicii de clementa, astfel incat riscul raspunderii pentru daune sa nu descurajeze sprijinirea investigatiilor
  • invocarea „passing on defense” de catre autorul incalcarii cand clientul acestuia a transferat mai departe cresterile de preturi rezultate din practica anticoncurentiala – caz in care doar consumatorul final poate invoca un prejudiciu, evitandu-se astfel despagubirea multipla (si a clientului, si a consumatorului final) de catre autorul incalcarii / imbogatirea fara justa cauza a clientului

„Incalcarile legii concurentei expun companiile nu doar la amenzile Consiliului Concurentei sau Comisiei Europene, obligarea in instanta la repararea integrala a prejudiciilor cauzate fiind un risc deloc neglijabil. Dar nu doar din  postura de autor al incalcarii, ci si din cea de concurent sau partener contractual / client prejudiciat, reglementarile din legea concurentei privind actiunile in despagubire prezinta la fel de mult interes, oferind avantaje suplimentare. De exemplu, preluand recomandarea Comisiei din White Paper, legea concurentei prevede acum un termen de 2 ani de la data ramanerii definitive a deciziei Consiliului Concurentei, termen in care persoanele prejudiciate vor putea formula cereri privind acordarea de despagubiri, ca exceptie de la regula din dreptul comun conform careia termenul de prescriptie incepe sa curga de la data la care persoana prejudiciata a cunoscut sau trebuia sa cunoasca paguba si pe cel raspunzator de aceasta”, precizeaza Georgeta Harapcea, Coordonatorul Echipei de Concurenta NNDKP.

Echipa NNDKP specializata in dreptul concurentei ofera asistenta cu privire la investigatii (asistarea in cazul inspectiilor inopinate, evaluari ale riscurilor, pregatirea de raspunsuri la solicitarile de informatii din partea Consiliului Concurentei si aparari fata de rapoartele de investigatie, reprezentarea in audieri, contestarea in instanta a deciziilor), autorizarea concentrarilor economice, evaluari ale respectarii regulilor de concurenta in activitatea companiilor, training-uri si audit-uri de concurenta, analize privind ajutoare de stat.

Printre clientii practicii se numara companii majore din domenii precum: asigurari, auto, bancar, bunuri de consum, comunicatii electronice, constructii, energie, gaze naturale, pensii private, pharma, servicii petroliere.

* * *

Despre NNDKP:

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen este promotor al avocaturii de afaceri in Romania si in prezent are o echipa din 145 avocati si consultanti si 75 de angajati, birouri operationale la Bucuresti, Timisoara, Brasov, Craiova si Cluj si ofera servicii de avocatura complete companiilor care isi desfasoara activitatea in Romania.

In 2011 firma a fost situata pe prima pozitie in toate ariile de practica cercetate in Romania de

ghidul juridic international IFLR 1000, iar in 2010 a fost cea mai bine clasata firma de avocatura din Romania de publicatiile internationale de profil Chambers & Partners (editiile globala si europeana) si The European Legal 500.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro