Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Cum pot condamnatii sa faca munca voluntara
17.03.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 181 din data de 15 martie 2011 a fost publicat Ordinul ministrului justitiei nr. 420/2011 privind conditiile in care persoanele condamnate pot presta munca pe baza de voluntariat.

Potrivit actului normativ, unitatile subordonate Administratiei Nationale a Penitenciarelor pot incheia contracte de voluntariat cu persoane juridice de drept public sau persoane juridice de drept privat, fara scop patrimonial, in scopul desfasurarii unor activitati de interes public cu persoanele condamnate, in interiorul sau exteriorul locului de detinere, sau cu persoanele arestate preventiv, in interiorul acestuia, in conditiile legii.

Prin contractul de voluntariat  incheiat o perioada determinata de pana la 3 luni, intre penitenciar si beneficiarul voluntariatului, directorul locului de detinere pune la dispozitia beneficiarului forta de munca, in vederea desfasurarii unor activitati de interes public, fara a obtine o contraprestatie materiala.

Activitatile de interes public in care persoanele private de libertate pot desfasura munca pe baza de voluntariat sunt urmatoarele: strangerea deseurilor din spatii publice; plantari si reimpaduriri ale terenurilor aflate in domeniul public; lucrari de aparare impotriva inundatiilor; actiuni de deszapezire a spatiilor publice, in situatia unor ninsori abundente; activitati de igienizare in institutii de stat; activitati culturale, artistice, educative, sportive, religioase si de protectie a mediului etc.

Selectionarea persoanelor private de libertate in vederea folosirii lor la activitati pe baza de voluntariat se face de catre comisia formata din reprezentantii sectoarelor de educatie si asistenta psihosociala, regim penitenciar, evidenta, organizarea muncii si medical, sub conducerea directorului adjunct pentru siguranta si regim, conform procedurilor de selectionare la munca.

Persoanele private de libertate selectionate isi exprima consimtamantul scris, sub forma unui angajament.

Implicarea persoanelor private de libertate in actiuni pe baza de voluntariat nu exclude participarea acestora la activitati gospodaresti, productive sau de alta natura, in interiorul sau in exteriorul penitenciarului, cu conditia respectarii programului de lucru si a dispozitiilor legale privind durata muncii prestate.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti