Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Flux informații
 1 comentariu

Conferinta „Rolul Federatiei Ruse intr-o lume in transformare” – Bucuresti, 16 martie 2011. Cum a fost

17 martie 2011 | Alexandra POPESCU, Alexandra POPESCU

In cadrul proiectului de comunicare sociala „Criza economico-financiara si impactul sau asupra redefinirii polilor de putere economica”, Excelenta Sa domnul Alexander Churilin, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Federatiei Ruse in Romania, a sustinut o conferinta pe tema „Rolul Federatiei Ruse intr-o lume in transformare”.

Evenimentul a avut loc miercuri, 16 martie 2011, ora 11:00 in Sala Senatului a Universitatii Romano-Americane.

Cuvantul de deschidere i-a apartinut domnului prof. univ. dr. Ovidiu Folcut, Rectorul Universitatii Romano-Americane, care a multumit audientei pentru prezenta si a prezentat cateva detalii despre cariera diplomatica a domnului Ambasador.

Alexander Churilin s-a nascut in 1946, are studii superioare – in 1970 a absolvit Institutul de Relatii Internationale din Moscova (MGIMO). Cunoaste limbile engleza si suedeza. Si-a inceput cariera diplomatica in 1970. A lucrat la ambasadele din Zambia (1970-1974), SUA (1989-1995), Danemarca (1998-2002). Din 2003 este director al Departamentului de istorie si documentaristica al MAE al Federatiei Ruse. Are gradul diplomatic de Ministru Extraordinar si Plenipotentiar clasa I.

In continuare, domnul Ambasador a multumit pentru onoarea de a fi prezent in cadrul acestei conferinte, a facut cateva completari la cele spuse anterior si a inceput prin a sublinia importanta si dimensiunile globalizarii. In Lumea Noua echilibrul dintre interese este precar; securitatea, ecologia, hrana, energia, terorismul, drogurile, nerespectarea drepturilor omului – acestea sunt problemele comune ale lumii, iar solutiile pot fi gasite numai impreuna. Un lucru extrem de important in acest sens, pentru o buna colaborare internationala, este ca oamenii politici sa realizeze care este datoria lor in fata cetatenilor.

Mai departe, Excelenta Sa a adus in atentie intalnirile NATO – Rusia care au demonstrat  din nou o tendinta ascendenta  in organizarea muncii colective si de intelegere a necesitatii de a crea un spatiu comun de securitate in regiunea euro-atlantica.

In legatura cu relatiile cu Uniunea Europeana, in prezent, unul din principalele proiecte este „Parteneriatul pentru modernizare”, modernizarea devenind o tema atotcuprinzatoare in relatiile dintre Rusia si UE – inclusiv in politica externa, asigurarea securitatii, in problemele legate de respectarea suprematiei dreptului in problemele internationale. De altfel aici exista un anumit front de lucru  – Moscova si Bruxelles discuta problema instituirii unui Comitet Rusia – Uniunea Europeana pe probleme de  politica externa si de securitate. Avand in vedere ca Uniunea Europeana este partenerul strategic al Rusiei, Domnul Ambasador crede ca este oportun sa  inceapa o dezbatere concreta  si de fond privind reforma sistemului actual de securitate euro-atlantica. S-a mai subliniat faptul ca paradigma relatiilor internationale acum nu mai este determinata  de confruntare si se  bazeaza mai mult pe cooperarea intre state. Si, desi nu toti sunt pregatiti pentru o schimbare, aparent inca prevaleaza tendinta spre o ordine mondiala multipolara, mai democratica si mai stabila, care sa corespunda realitatii post-confruntarii. Rusia va promova acest lucru.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

E.S. Alexander Churilin a mai spus ca sarcina centrala a  diplomatiei ruse, asa cum a fost definita de presedintele Medvedev, este obtinerea unor rezultate  concrete si usor de inteles pentru cetateni, crearea celor  mai favorabile conditii externe pentru dezvoltarea lor interna,  pentru modernizarea completa a tarii, pentru a-i asigura  Rusiei un loc demn in noua ordine mondiala care se formeaza. Acest lucru inseamna ca diplomatii lor trebuie sa lucreze extrem de eficient si pragmatic, concentrandu-si eforturile  pe rezultate, care ar aduce beneficii reale in domeniile economic, social si umanitar. In acelasi timp, contribuind la modernizarea complexa a tarii, la trecerea la economia de inovare, diplomatia rusa ar trebui sa incerce sa-si consolideze tendintele pozitive care se manifesta in ultima vreme  in relatiile internationale.

Referitor la relatiile ruso-romane, Excelenta Sa a subliniat faptul ca Romania ramane nu numai un vecin apropiat geografic, ci si un vechi partener al Rusiei, ca relatiile noastre dureaza de foarte multi ani si ca ne leaga foarte multe lucruri, cum ar fi: istoria, cultura, arta, modul de viata, lupta impreuna in razboi. S-a acumulat  destula experienta de care va fi mereu nevoie in colaborarea pe multiple planuri  dintre tarile si popoarele noastre, astfel ca  evolutia  sa  corespunda spiritului schimbarilor in problemele mondiale si europene.

Relatiile economice romano-ruse, in acest moment, nu sunt dintre cele mai stralucite. De vina par a fi oamenii de afaceri romani, care s-au grabit sa paraseasca Rusia in anii ’90, spre deosebire de firmele din Bulgaria si Polonia, care au fost capabile sa aprecieze necesitatea prezentei lor pe piata rusa. Acum, Romania este pusa in situatia de a inchega din nou interactiunea cu cercurile de afaceri ale Rusiei.  Acest lucru nu este deloc usor – concurenta pe piata rusa, aflata in plina ascendenta economica, a sporit simtitor iar relatiile vechi sunt pierdute, tot mai mult se face simtita lipsa deprinderilor de comunicare, inclusiv potentialul lingvistic, spune Alexander Churilin. In sens invers, oamenii de afaceri din Rusia stau cu ochii pe economia romaneasca.  Pe lista zonelor de interes se afla construirea unor obiective energetice noi si, eventual, modernizarea celor vechi, construite cu asistenta tehnica a URSS, dar si livrarea de energie ori colaborarea in domeniul tehnologiilor de informatii, a agriculturii si turismului.

Domnul ambasador si-a incheiat interventia prin a preciza ca Romania, desi nu este la nivelul marilor puteri europene, are mari sanse de dezvoltare economica, iar dumnealui este optimist din acest punct de vedere si ne ureaza mult succes.

Ultima parte a conferintei a fost destinata intrebarilor adresate din partea celor prezenti.

Pemtru Juridice.ro, Alexandra POPESCU

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale