Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Ucidere din culpa. Omor deosebit de grav. Trimitere in judecata


17 martie 2011 | Anemarie LAZARESCU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Flux informații, Sistemul judiciar

Joi, 17 martie 2011, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a adus la cunostinta opiniei publice doua cazuri de trimitere in judecata pentru ucidere din culpa si omor deosebit de grav.

1. Potrivit unui comunicat al PICCJ, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Caransebes au dispus trimiterea in judecata a inculpatului GALESCU FRANCISC sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa si neluarea vreuneia dintre masurile legale de securitate in munca.

In calitate de director al unei societati comerciale ce avea ca obiect de activitate silvicultura si exploatare forestiera, Galescu Francisc a purtat, la sfarsitul lunii august 2009,  discutii cu numitul T.G. cu privire la gasirea de catre acesta din urma a unor persoane fizice care sa presteze activitate in exploatarea unei zone forestiere pentru societatea pe care o reprezenta. Astfel, T.G. a pus la dispozitia respectivei societati comerciale un utilaj forestier (TAF) si trei muncitori, printre care  victima C.I..

Victima C.I. a fost surprinsa de prabusirea unui arbore dezradacinat, in timp ce asista pasiv la deplasarea utilajului forestier (TAF). Raportul de necropsie intocmit in cauza a concluzionat ca moartea victimei a fost violenta si s-a datorat politraumatismului cranio-cerebral acut si toracic acut, precizandu-se ca leziunile constatate s-au putut produce prin lovirea cu un corp dur, posibil in cazul unui accident forestier.

Evenimentul a fost cercetat si de catre inspectorii de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Caras-Severin, context in care s-a intocmit un proces-verbal de cercetare care a stabilit drept cauza a producerii accidentului „tolerarea abaterilor de la respectarea normelor de securitate in  munca prin admiterea inceperii activitatii de exploatare forestiera si desfasurarea acestora fara a fi evaluate riscurile de accidentare si a fi adoptate masuri legale tehnice, organizatorice si igienico-sanitare prin a caror aplicare sa fie eliminate sau diminuate riscurile de accidentare si/sau imbolnavire profesionala”.

In sarcina inculpatului s-a retinut faptul ca a admis sa se desfasoare activitatea victimei C.I si a celorlalti muncitori, fara instruire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzator activitatii si fara a fi evaluate riscurile de accidentare.

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Judecatoriei Caransebes.

2. Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Vrancea au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea in judecata, in stare de arest, a inculpatului NEAGU ION sub aspectul savarsirii infractiunii de omor deosebit de grav.

Inculpatul Neagu Ion locuia impreuna cu numita M.D., mama victimei C.G.M. (in varsta de 4 ani, minor rezultat dintr-o relatie anterioara cu un alt barbat), avand cu aceasta o relatie de concubinaj de aproximativ doi ani de zile. Din relatia celor doi a rezultat un baietel, inculpatul manifestand din momentul nasterii acestuia o atitudine ostila fata de minora C.G.M. Inculpatul nu era foarte violent cu minora in prezenta altor persoane, insa obisnuia sa se refugieze cu aceasta intr-una din camerele din spate ale casei unde o lovea cu un bat peste corp, obligand-o sa nu scoata nici un sunet.

Ramas singur cu fetita acasa, inculpatul i-a aplicat acesteia mai multe lovituri cu un bat pe toata suprafata corpului si a zgaltait-o puternic, provocandu-i leziuni ce au condus la decesul acesteia.

Raportul de necropsie intocmit in cauza a concluzionat ca moartea victimei a fost violenta, fiind cauzata de insuficienta cardio-respiratorie acuta, consecutiva a unui politraumatism cu hemoragie meningee si hematom subdural acut, intre leziunile constatate si deces existand legatura de cauzalitate directa.

Inculpatul a fost supus unei investigatii cu poligraf, in urma careia au fost evidentiate la inculpat reactii specifice comportamentului simulat.

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Tribunalului Vrancea.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică