Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Judecatoria Calarasi sesizeaza CJUE ref. contractele de credit pentru consumatori


21 martie 2011 | Andrei PAP, Andrei PAP

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria C 89 din 19 martie 2011 a fost publicată informarea potrivit căreia Judecătoria Călăraşi a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu o cerere de pronunţare a unei hotărâri preliminare în legătura cu interpretarea unor dispoziţii din Directiva 2008/48 şi incidenţa lor asupra contractelor de credit pentru consumatori încheiate în ţara noastră.

Astfel, în cauza ce  face obiectul dosarului nr. 6419/202/2010, aflat pe rolul Judecătoriei Călăraşi, prin încheierea din data de 06.12.2010 instanţa de fond a dispus suspendarea judecăţii şi sesizarea CJUE în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare, instanţei de la Luxembourg fiindu-i adresate următoarele întrebări:

1. În ce măsură art. 30 alin. 1 din Directiva 2008/48 ( 1 ) trebuie interpretat în sensul în care interzice statelor membre să prevadă aplicarea legii naţionale de transpunere a Directivei şi contractelor încheiate anterior intrării în vigoare a dispoziţiei naţionale.

2. În ce măsură dispozițiile cuprinse în art. 85 alin. 2 din OUG 50/2010 reprezintă o transpunere adecvată a normei comunitare stipulate de art. 24 alin. [1] din Directiva 2008/48, prin care se stabileşte obligaţia statelor membre de a asigura proceduri adecvate şi eficiente de soluţionare extrajudiciară a litigiilor cu consumatorii legate de creditele de consum.

3. În ce măsură art. 22 alin. 1 din Directiva 2008/48 trebuie interpretat în sensul instituirii unei armonizări maximale în domeniul contractelor de credit de consum, armonizare care nu permite statelor membre:

3.1. Să extindă câmpul de aplicare al regulilor cuprinse în Directiva 2008/48 asupra unor contracte excluse expres din câmpul de aplicare al acesteia (cum ar fi contractele de credit ipotecar sau cele care poartă asupra dreptului de proprietate asupra unui imobil) sau

3.2. Să instituie obligaţii suplimentare pentru instituţiile de credit referitoare la tipurile de comisioane ce pot fi percepute de către acestea sau la categoriile de indici de referință la care se poate raporta dobânda variabilă din contractele de credit de consum care intră în câmpul de aplicare al dispoziţiei naţionale de transpunere.

Dacă răspunsul la întrebarea 3 este negativ, în ce măsură principiile libertăţii de circulaţie a serviciilor și cel al libertăţii de circulaţie a capitalurilor, în general, și art. 56, 58 și 63 alin. 1 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene („TFUE”), în special, trebuie interpretate în sensul interzicerii unui stat membru de a impune instituţiilor de credit măsuri prin care interzic în contractele de credit de consum perceperea comisioanelor bancare care nu fac parte din lista celor admise, fără ca acestea din urmă să fie definite de legislaţia statului respectiv.

NOTĂ: Pe rolul CJUE dosarul este înregistrat sub nr. C-602/2010

Pentru Juridice.ro, Andrei PAP

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 

© 2003-2023  J  JURIDICE.ro
Despre noi  Secţiuni  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri