Secţiuni » Jurisprudenţă » CEDO
Jurisprudenţă CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)
CărţiProfesionişti
4 comentarii

Pozitia MAE ref. hotararea CEDO privind expunerea crucifixelor in scolile publice


21.03.2011 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CEDO, Content
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 18 martie 2011, Marea Camera a Curtii Europene a Drepturilor Omului a constatat, in cauza Lautsi si altii impotriva Italiei, referitoare la expunerea crucifixelor in scolile publice, ca prezenta acestora in scolile publice nu conduce la incalcarea dreptului la educatie, garantat de articolul 2 din Protocolul aditional nr. 1. Totodata, Marea Camera a considerat ca nu se ridica nicio problema distincta in privinta libertatii de gandire, de constiinta si de religie, garantate de articolul 9 din Conventie.

Romania a intervenit in aceasta cauza criticand hotararea initiala a Curtii (din 3 noiembrie 2009), care constata incalcarea dreptului la educatie precum si la libertatea de gandire, de constiinta si de religie, ca urmare a expunerii obligatorii a crucifixelor in salile de clasa din scolile publice, potrivit unui comunicat al MAE.

Curtea, in acord cu observatiile formulate de Guvernul Romaniei, a avut in vedere faptul ca statele se bucura de o larga marja de apreciere in ceea ce priveste concilierea sarcinilor asumate de acestea in domeniul educatiei, cu dreptul parintilor ca educatia copiilor lor sa se faca in conformitate cu convingerile lor religioase si filozofice. Sub acest aspect, Curtea a precizat ca respecta deciziile pe care le iau statele in acest domeniu, cu conditia ca masurile astfel adoptate sa nu constituie o forma de indoctrinare. In plus, avand in vedere locul preponderent pe care il ocupa o anumita religie in istoria unei tari, Curtea a remarcat ca acordarea unui spatiu mai larg acestei religii in cadrul programelor scolare nu poate fi considerata o forma de indoctrinare.

Se arata in hotarare ca nu exista indicii conform carora autoritatile nationale s-ar fi aratat intolerante fata de elevii care aveau alte convingeri religioase, fata de atei sau fata de elevii care aveau credinte filozofice neasociate niciunei religii. De asemenea, Curtea si-a intemeiat hotararea pe faptul ca reclamanta, in calitate de parinte, si-a pastrat intact dreptul de a-si educa copiii in conformitate cu propriile sale convingeri filozofice.

Guvernul Romaniei a subliniat, in cadrul obsevatiilor sale, ca prezenta simbolurilor religioase in scoli este o chestiune sensibila, de unde decurge necesitatea de a se recunoaste statelor o marja de apreciere larga in acest domeniu, principiu de care nu s-a tinut cont.

Guvernul Romaniei a considerat ca recomandarea facuta statului italian in sensul indepartarii simbolurilor religioase din scolile publice ar putea contraveni obligatiei de neutralitate a statului, echivaland cu suprimarea manifestarii convingerilor religioase ale unora din cetatenii sai.

De asemenea, Guvernul Romaniei a evidentiat ca, in masura in care expunerea unui simbol religios nu este asociata cu anumite obligatii scolare legate de religie, aceasta nu ar determina atingerea sentimentelor religioase intr-o masura suficient de grava pentru a se putea constata incalcarea dispozitiilor din Conventie invocate.

Lucian CRISTE, Mirel TOADER

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro